Ми у Facebook
22.07.2004, 05:06

День бухгалтера — майже вперше

Всеукраїнський день бухгалтера у нас святкують вже п’ятий рік поспіль, і припадає він на 16 липня. Та лише цьогоріч бухгалтери мали змогу назвати цей день своїм професійним святом. Хоча у минулі роки працівники бухгалтерської сфери відзначали не менш достойно, адже ця професія нині в Україні чи не найпопулярніша.
“Своїм” днем бухгалтери обрали 16 липня. Саме у цей день у 1999 році був прийнятий закон “Про бухгалтерський облік”. А вже починаючи з 2000 року, відповідно до рішення Ради бухгалтерів та аудиторів України, бухгалтери почали відзначати це свято як своє професійне. Проте офіційно 16 липня стало Днем бухгалтера лише цьогоріч, згідно з Указом Президента України. Ймовірно, що передумовою такого рішення став той факт, що кількість бухгалтерів в Україні зростає, а професія користується попитом.
На виїзному засіданні прес-клубу, присвяченому новому професійному святу, журналісти мали змогу поспілкуватись із фахівцями бухгалтерської справи: головою рівненської організації Федерації профспілок бухгалтерів та аудиторів України Степаном Павлюком та деканом економічного факультету Національного університету водного господарства та природокористування Світланою Левицькою.
Пан Павлюк запевнив, що Рівненщина — одна з тих областей, де відсоток забезпечення підприємств бухгалтерами досить високий. Точну кількість назвати важко, проте “кадровий кістяк” складає понад 20 тисяч працівників.
У майбутньому цей показник може зрости, адже ВНЗів, де готують професійних бухгалтерів, у Рівному аж чотири. Два з них (НУВГП та Інститут слов’янознавства) випускають бухгалтерів за спеціальністю, інші два готують спеціалістів, які можуть працювати бухгалтерами.
— Лише у нашому університеті нині навчаються 2,5 тисячі майбутніх бухгалтерів, — розповідає пані Левицька. — Тож у майбутньому нестачі цих спеціалістів не буде. Звичайно ж, не всі студенти стануть бухгалтерами, та все ж чимало з них оберуть саме цей шлях. Адже жодне підприємство, фірма чи поважний підприємець не може обійтися без “людини-комп’ютера”. Саме так можна назвати бухгалтера. Ця людина — завжди молода (навіть у 70), оскільки завжди тримає руку “на економічному пульсі” країни.
Цікаво, що зараз багато з тих, хто працює бухгалтером, насправді має іншу спеціальність: багато вчителів математики, комп’ютерників стали бухгалтерами.
Цьогоріч, як і в минулі роки, рівненські бухгалтери відзначали своє свято в Рівненському облмуздрамтеатрі. Різниця полягала лише в тому, що цього разу вони мали змогу привітати один одного з офіційним Всеукраїнським днем бухгалтера.





На правах реклами