Ми у Facebook
29.06.2006, 20:29

Найкрасивіший монастир-фортеця

Монастирські келії з баштами і Троїцька церква

“ОГО” прокладає маршрут в унікальний куточок Острожчини
[vrezka=хронологія]
1389. Початок будівництва монастиря-фортеці.
1605. Межиріч отримав Магдебурзьке право.
1606-1609. Монастир обнесли оборонними мурами з чотирма восьмигранними вежами.[/vrezka]
Подпись под изображением

Що там можна побачити?


Куполи Межиріцького Свято-Троїцького чоловічого монастиря видно за декілька кілометрів. Їх можна побачити з пагорбів сусіднього Острога. Потужні мури з чотирма оборонними вежами нагадують декорації до історичних фільмів про часи Середньовіччя.
Одразу ж при в’їзді в Межиріч, праворуч — цілюще джерело. За водою сюди приїжджають з довколишніх сіл, Острога і навіть Нетішина. Місцевий житель, який підійшов набрати води, розповів, що джерело хотіли перемістити в спеціально збудовану капличку. Але воно там замулилося і тепер воду беруть на старому місці.
Через 200 метрів відкривається мальовничий краєвид: ставок у формі вісімки, розділений мостом на дві половини, монастир на пагорбі, дорога понад берегом, поряд старий покинутий водяний млин. Недарма цю місцевість прозвали Бельмаж (від французького “бель імаж” — прекрасна картина). Колись вода річки Світеньки крутила жорнові камені й молола зерно, а тепер там хазяйнують голуби.
Хоч монастир діючий, на територію пускають усіх бажаючих. А щоб зайти у Троїцьку церкву (XV ст.), доведеться подбати про відповідний одяг. Шорти й майка аж ніяк не для відвідин святих місць, та й монахи обов’язково зроблять зауваження оголеним туристам і ввічливо попросять їх покинути храм.
До речі, стиль життя ченців практично не змінився протягом століть. Усе, включаючи одяг, їжу та інтер’єр келій, залишається незмінним. Хіба що в’ючних тварин замінили на автомобілі.
Подпись под изображением

Яку історію привезти?


На стіні монастиря помітив чавунну плиту з портретом гетьмана Богдана Хмельницького. Якщо вірити напису на ній, він зупинявся у монастирі у 1651 році.
Нам розповіли, що за життя князя Василя-Костянтина Острозького Межиріцький монастир й Острозький замок були з’єднані підземним ходом, а звідти тунель вів аж у Почаїв. Згодом його чи то засипали, чи він сам обвалився — історики розходяться в думках. Дехто стверджує, що хід був і його необхідно знайти і розкопати, інші — говорять, що це вигадка.
Про цей тунель ходить чимало переказів та легенд. Одні розповідають, що саме там князі Острозькі ховали свої скарби. За іншим переказом, люди, які намагалися пройти підземним ходом, миттєво старіли. А коли цей злощасний прохід пробували замурувати, відбувалися дивні речі: то робітники калічилися, то зникала цегла...
А ще старі люди кажуть, що в цьому тунелі жили неприкаяні душі людей, які помирали у темницях князя Острозького.
Подпись под изображением

Кого це може зацікавити


Межиріцький Свято-Троїцький монастир — унікальне місце. Оборонні мури стоять вже чотириста років, а люди моляться тут вже півтисячі літ. Цікаве й корисне для себе тут знайдуть практично всі. Архітектурний ансамбль охороняється державою, і завдяки спільним зусиллям науковців та монахів споруди перебувають у хорошому стані.
Сюди приходять з різною метою: хтось милується унікальною архітектурою, інші здійснюють паломництво. Місцеві жителі розповіли, що в монастирі є кілька чудотворних ікон (серед них — Божа Матір “Життєподательниця”, яка супроводжувала всі походи князів Острозьких), а образ Антонія Великого зцілює серцеві недуги.
Місце сприяє замисленню та роздумам. Тут здається, ніби час зупинився і тільки захід сонця нагадує, що треба вирушати додому.

Де перекусити?


Ресторанів чи кафе-барів тут немає. Можна зайти у маленький магазинчик “Добробут”, що на узбіччі дороги до монастиря. Як на мене, краще взяти щось перекусити з собою або купити в Острозі: і вибір великий, і ціни дешевші.
А для перекусів на природі тут місць хоч відбавляй. Берег озера ідеально підходить для сімейного пікніка.

Як доїхати?


Маршрутки з Рівного до Острога “ходять” кожні 20 хвилин. Дорога в один бік обійдеться у 6 гривень. З Рівненського автовокзалу маршруткою на Шумськ або Вілію можна доїхати прямо у Межиріч.
Від Острога до села Межиріч — приблизно чотири кілометри. Можна прогулятися пішки, а можна скористатися попутним транспортом. Рейсові автобуси їздять майже щогодини.
Якщо сядете на тернопільський автобус у центрі Острога о 8 год. 30 хв., то попадете на службу у Межиріцьку Троїцьку церкву.





На правах реклами