Ми у Facebook
28.06.2007, 00:00

Шашлик повинен смажити мужик

Важко уявити вилазку на природу без приготування шашлика. Відпочинок за містом завжди приваблює тим, що з друзями за шматком підсмаженого на вогні м’яса можна перехилити чарчину та згадати приємні моменти в житті. У кожної компанії свої рецепти приготування м’яса. Рівненські публічні персони лише переконують, що головне — аби шашлик готував мужчина, який вкладає у це душу.

Шашлик настрою Ігоря Остапенка
Унікального рецепта шашлика начальник міського управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування Ігор ОСТАПЕНКО не має. Він зізнався, що готує його залежно від настрою.
— М’ясо повинне бути обов’язково свіжим. Зазвичай, вибираю ошийку зі свинини, яку ніколи не мариную, — розповів пан Остапенко. — Цибулю перекручую на м’ясорубці. Сіль та перець втираю руками, якими треба дуже довго працювати.
М’ясо шар за шаром перекладається спеціями, а потім пан Остапенко додає трішки гранатового соку або мінеральної води, бо бульбашки розширюють сировину. Від майонезу відмовляється, каже, що це вже вибрики. Радить використовувати тільки дрова з дуба. На них часто кидає плодові гілки яблуні, що додає шашликам фруктового аромату.
Не готує до шашлика гарнір. Вважає, що м’ясо треба їсти з шампура на природі, а не десь інде, бо це — “найбільший кайф”.
— До шашлика люблю горілку, — додав начальник управління, — бо вино не сприймаю.
 
Якісне м’ясо для Юрія Благодира — понад усе
Серед депутатів також є багато любителів посмажити м’ясо на вогні. Наприклад, депутат Рівненської обласної ради з Партії регіонів Анатолій ЮХИМЕНКО має біля будинку мангал, де готує стейки. Каже, що найкраще до виїзду на природу готується однопартієць, народний депутат Василь БЕРТАШ.
Любителем відпочинку на природі та прихильником шашликів колеги називають також лідера фракції Народної партії в обласній раді та заступника голови Рівненської ОДА Юрія БЛАГОДИРА. Він від цього не відхрещується, а зауважує, що для приготування хорошого шашлика необхідне якісне м’ясо.
— У такому випадку його не потрібно вимочувати. М’ясо відразу заправляють спеціями й готують. Тоді можна відчути його справжній смак, — підкреслив пан Благодир. — Я надаю перевагу телятині, хоча також їм шашлик із свинини.
 
Дієтичний шашлик від Едуарда Герасимчука
Серед любителів посмакувати шашликами помічений колишній начальник обласного ДАІ Едуард ГЕРАСИМЧУК. Щоправда, він готує м’ясо за дієтичним рецептом “Шашлик по-українськи”. Смажить його вдома на подвір’ї, коли приймає гостей.
— Пісна свинина ріжеться шматочками, а цибулю пропускаю через м’ясорубку, — поділився рецептом Едуард Герасимчук. — Потім усе солиться, перчиться та перекладається шарами. Додаю воду з оцтом і сировину притискаю гирею 16 кілограмів і даю постояти майже добу.
Після таких процедур, як зауважив екс-начальник обласного ДАІ, м’ясо для готовності достатньо тільки розігріти на вогні. Проте на шампур варто ще нанизати цибулю, нарізану великими кільцями, та помідори. Едуард Герасимчук також додав, що цей нежирний шашлик можна смажити на решітці.
 
Віктор Данилов запиває шашлик вином
Коли заходить мова про шашлик, згадують також депутата обласної ради з фракції “Наша Україна” Віктора ДАНИЛОВА. Він давно має славу завзятого рибалки та мисливця. А який виїзд на природу, тим паче на озеро чи полювання, може обійтися без шашликів?
Пан Данилов розповідає, що знає багато рецептів, серед яких зустрічаються шашлики з риби й овочів. Проте, за його словами, найбільш популярні ті, які готують зі свинини.
— На базарі слід купити домашню карковину, яка ріжеться крупними кавалками, — розповідає Віктор Данилов. — Потім варто на м’ясорубці перемолоти багато цибулі, помідорів. Додати туди трохи перцю, солі, аджики та залишити маринад на декілька годин.
До шашлика депутат радить приготувати салат, куди увійдуть баклажани, перець, кабачки, солені огірочки та помідори. Це все варто посипати спеціями для овочів і полити олією.
— Після обсмаження м’ясо треба скласти в миску, щоб не підсихало, — додає пан Данилов. — Під це варто відкрити червоне сухе вино. Проте головне, щоб шашлик готував мужчина, який вкладає у цю справу душу.
 
Особливий ритуалдля воїнів
Рівненські каратисти слідують давній – приємній та смачній – традиції: тренувальні збори (гасшуку) завершують урочистим приготуванням шашликів на вогні.
Щороку каратисти збираються на гасшуку в перших числах липня. Десять днів для хлопців і дівчат проходять у ритмі бойового мистецтва: тричі на день тренуються по дві години. Після завершення тренувального семінару каратисти влаштовують похід у Надслучанську Швейцарію, а в останній вечір — прощальну вечірку (соінара-парті). Саме тоді майже чотири десятка спортсменів дружно готують шашлики.
Смажене на вогні м’ясо найкраще смакує під мелодію гітари та колективний спів. Порція шашликів стає своєрідною винагородою за надлюдські зусилля та витримку, які гартувалися під пекучим літнім сонцем і не змилися водами Случі під час бійок у річці.
— Така традиція започаткувалася 2002 року під час першого таборового збору біля Трускавця, — зауважив володар чорного пасу четвертого Дану Анатолій Гірак. — Ніщо так не зближує людей, як колективне споживання їжі. Традиція збиратися біля вогнища передалася нам від предків з генами. Цей ритуал особливий для воїнів, бо означає завершення якогось етапу в житті.
Днями каратисти обласного осередку Окінавського Годзю-рю карате-до і Рюккю Кобудо Джундокан України вирушають до Соснового Березнівсього району на п’ятий табірний збір. Завершити гасшуку традиційно планують шашликами на березі Случі.
 
 
Рецепти від “ОГО
Шашлик за півгодини
Склад на дві особи: 600-700 г свинячої вирізки, 1-2 цибулини, томатний сік, сіль, перець, спеції — до смаку.
Приготування: М’ясо порізати шматками, вимішати з нарізаною кільцями цибулею, все залити томатним соком, посолити, поперчити і за бажанням додати спеції. Для маринування достатньо 30-45 хвилин.

Шашлик азербайджанський
Склад: Баранина 600 г, цибуля ріпчаста 2 головки, оцет 5 ст. ложок, масло вершкове 25 г, цибуля зелена 100 г, помідори свіжі 4 шт., соус ткемалі 3-4 ст. ложки, барбарис сушений або свіжий 12-16 шт., лимон 1 шт., кріп, зелень петрушки, сіль, перець за смаком.
Приготування: Баранину нарізати кубиками вагою 30-40 г, покласти у фарфоровий або емальований посуд, посолити, поперчити, додати дрібно нарізану цибулю, зелень петрушки, винний оцет або лимонний сік, перемішати, накрити кришкою і поставити на 4-5 год. у холодне місце. Шматки м’яса нанизати на шампури, змазати вершковим маслом і смажити до готовності над розжареним попелом, безперервно повертаючи шампури. Готовий шашлик укласти на блюдо, прикрасити зеленню. Окремо подати нарізану великими шматками зелену цибулю, свіжі помідори, часточки лимона, соус ткемалі й барбарис.

Шашлик з баранини
Склад: 1 кг баранини, 5-6 цибулин, 1 пучок зеленої цибулі, 0,5 склянки 3%-го оцту, 3-4 помідори, 4 ст. ложки соусу ткемалі, барбарис сушений на кінчику ножа, 1 лимон, 20 г пряженого баранячого сала, перець чорний мелений, зелень, сіль до смаку.
Приготування: М’ясо нарізати невеликими шматками, покласти у посуд, посолити, посипати меленим перцем, додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю, оцет чи лимонний сік і перемішати. Посуд накрити кришкою і на 2-3 години поставити в холодне місце для маринування. Шматки м’яса нанизати на шампур з ріпчастою цибулею, нарізаною кільцями, змастити їх розтопленим баранячим салом.
Смажити шашлик на мангалі над гарячим вугіллям без полум’я 10-15 хвилин, повертаючи шампур так, щоб м’ясо рівномірно смажилося. На гарнір подати зелену чи ріпчасту цибулю, нарізану кільцями, лимон чи соус ткемалі, помідори. Перед подачею прикрасити зеленню і барбарисом.

Шашлик по-гуцульськи
Склад: 2 кг свинини, 5-6 цибулин, 1 кг картоплі, 1/2 склянки білого сухого вина, перець червоний і чорний мелений, сіль — до смаку.
Приготування: Свинину нарізати однаковими шматочками вагою 30-40 г. Картоплю почистити, нарізати кружальцями, ріпчасту цибулю — кільцями. Потім шматочки свинини, картоплі і цибулі нанизати, чергуючи, на шампур, посипати сіллю, червоним і чорним меленим перцем.
Загорнути шашлик у фольгу у вигляді пакета, з одного кінця перев’язати шпагатом, з іншого — влити сухе вино і також зав’язати. Загорнені таким чином шашлики обгорнути цупким папером і перев’язати шпагатом. Папір змочити водою, покласти в розігріте вугілля і накрити ним зверху. Готувати 50-60 хвилин.

Курячий шашлик
Склад: Вихід 25-30 шашликів, 750 г курячого філе, 1/4 нашинкованої цибулі, 2 почавлених зубчики часнику, 1 ст. л. тертого свіжого імбиру, 2 ст. л. лимонного соку, 3 ч. л. меленого коріандру, 3 ч. л. меленого кмину, 3 ч. л. гарам масали (індійська приправа), 90 г натурального йогурту, 1/2 ч. л. солі.
Приготування: Грудинку порізати на 3-х сантиметрові кубики. 30 дерев’яних паличок вимочити в холодній воді протягом декількох годин. У кухонному комбайні помолоти цибулю, часник, імбир, лимонний сік і всі приправи. Перекласти отриману суміш в іншу посудину, додати йогурт і сіль. На кожну паличку надіти 4 курячих кубики і скласти їх у велику посудину. Залити курятину гострою сумішшю. Накрити кришкою і поставити в холодильник на декілька годин, а краще на цілу ніч.
Смажити на грилі або барбекю курячі шашлики, час від часу перевертаючи, доки вони добре не прожаряться.
Примітка: курячі шашлики можна тримати в холодильнику не більше 2-х днів.
 
Маринади на всі смаки
У кефірі
М’ясо нарізати шматочками, цибулю кільцями, скласти в каструлю шарами, поперчити. Солити за півгодини до смаження. Залити кефіром, щоб покрив м’ясо. Маринувати від 10 до 24 годин.

У майонезі
М’ясо нарізати шматочками, скласти в каструлю, додати нарізану цибулю і майонез (на 1 кг м’яса 250 г майонезу), перемішати. Маринувати годину.

У вині
1. До 1,5 літра окропу додати цибулю, часник, перець (чорний, червоний, горошком), лаврове листя тощо. Посолити, щоб на смак був, як розсіл від огірків (солоний, але не гіркий). Потім влити сухе біле вино (2 пляшки по 0,7 л). М’ясо маринувати 8 годин. Замість вина можна влити оцту до кислого смаку (як нестигле яблуко). Маринувати 3 години. З оцтом головне не переборщити, інакше м’ясо буде сухим і кислуватим.
2. У каструлю (чи іншу ємність) налити на два пальці олії, а потім покласти шарами лимон кружальцями, цибулю кільцями, шматки м’яса (ледь посолити і поперчити), знову лимон кружальцями, і так доки закінчиться м’ясо. Потім залити сухим білим вином, накрити кришкою меншого діаметру, притиснути зверху тягарем і поставити на ніч у холодильник.

У пиві
Цибулю і м’ясо 1:2 залити пивом, щоб покрило. Через годину — на багаття.

У помідорах
1. Дрібно нарізати помідори (краще м’які), цибулю — частину кільцями, а частину потерти на тертці, м’ясо шматочками. Скласти в каструлю, поперчити, посолити (краще солити за півгодини до смаження). Перемішати — і під гніт. Маринувати не менше 5-6 годин, краще 20-24. При смаженні поливати маринадом, що утворився. На 1 кг м’яса 0,5 кг цибулі і 0,5 кг помідорів.
2. Максимально стиглі, краще навіть перестиглі помідори, вим’яти руками. Цибулю порізати кільцями і знову довго виминати. Додати насіння кіндзи, червоний пекучий перець. Трави — цілими гілочками, щоб не прилипли до м’яса при смаженні. І обов’язково вичавити один апельсин, він зробить смак значно багатшим. Тепер покласти в цю масу свинячу шию, і через годину м’ясо буде готовим для смаження.

У цитрусових
1. На 4 кг свинини 2-3 лимони і стільки ж апельсинів (залежно від розміру), 1,5 кг цибулі, спеції (можна пакетик приправи для шашлику). Вичавити сік з лимонів і апельсинів, туди ж висипати спеції і можна додати трішки цукру (кілька столових ложок), перемішати. Цибулю порізати на четвертинки і, розбираючи її руками, викласти перший шар, на нього — шар порізаного м’яса, полити частиною маринаду, і так доки все закінчиться. Час маринування — від ночі в холодильнику до декількох годин на природі. Солити і перемішувати за 20-30 хвилин до готування.
2. На 1,5 кг свіжої свинини нарізати кільцями 3 цибулини (середнього розміру), вичавити сік з двох лимонів, посікти пучок кіндзи, сіль-перець до смаку (коли перемішуєте — куштуйте). Маринувати приблизно півдня.

В оцті
1/3 склянки столового оцту + 1 склянка олії на 5-літрову ємність. М’яса приблизно 3 кг, сіль, перець тощо — до смаку. Маринувати години три.

У заварці
50 г доброго чаю залити 0,5 л окропу і настоювати 10-15 хвилин. Коли вистигне, злити осад і залити м’ясо. Маринувати 3-4 години.

 





На правах реклами