Ми у Facebook
27.01.2010, 14:33

Мобільні телефони та смартфони з сенсорним дисплеєм популярні серед рівненської молоді

Мода на сенсорні екрани буквально захлиснула весь світ високих технологій. Сьогодні ці панелі застосовуються в різних електронних пристроях — кишенькових ПК, ноутбуках, платіжних терміналах, банкоматах, пристроях керування у промисловості, медичному устаткуванні, навіть у фото- та відеокамерах. Не відстають від цього процесу й мобільні телефони.

Висока інтерактивність...


Сенсорний екран – це пристрій введення і виведення інформації за допомогою чуттєвого до натискань та жестів дисплея. Екрани сучасних приладів не тільки виводять зображення, а й дозволяють взаємодіяти з ними.

Наприклад, у комп’ютері для цього використовують кнопки та “мишку”. Хоча, для роботи з останньою потрібна горизонтальна поверхня і для мобільних пристроїв вона не дуже підходить. Тому для цього краще використовувати Touch Panel (сенсорна панель, сенсорна плівка). Цей додатковий пристрій встановлюється поверх дисплея зовні, захищає його і слугує для введення координат через дотик до екрана пальця або іншого предмета.

Технологію сенсорного екрана можна охарактеризувати як найбільш зручну у тому випадку, коли необхідний миттєвий доступ до пристрою.

Сьогодні існує кілька видів сенсорних панелей. Для мобільних телефонів, смартфонів та комунікаторів найбільше застосовують резистивні сенсорні панелі. Вони відносяться до найпростіших пристроїв.

Така панель складається з провідної підкладки і пластикової мембрани, що володіють певним опором. При натисканні на мембрану відбувається її замикання з підкладкою, а керуюча електроніка визначає опір, що виникає між краями підкладки і мембрани, обчислюючи координати крапки натискання.

— Резистивні екрани прості у використанні. Вони мають відмінну стійкість до забруднень. Основна переВага цієї технології — чутливість до будь-яких дотиків: можна працювати рукою (у тому числі в рукавичках, що особливо актуально взимку), стилусом (комп’ютерним пером) і будь-яким іншим твердим тупим предметом (наприклад, верхнім кінцем кулькової ручки або кутом пластикової карти), — каже продавець-консультант магазину “Євросеть” Юрій ГАЛУШКО.

Через сенсорні телефони зручніше заходити в Інтернет. Сьогодні виробники встановлюють ссилки на найбільш відвідувані інтернет-сайти. Якщо людина полюбляє читати електронні книги, їй зручніше робити це саме з сенсорного екрана.

— Сенсорні телефони чи смартфони характеризуються високою інтерактивністю. На екрані такого пристрою набагато приємніше дивитися фільми чи створювати документи, — зауважує продавець-конкультант фірмового магазину Nokia пані Ірина.

За словами продавця-консультанта магазину “Масяня” Галини ГРИЦЕНКО, велике розширення сенсорного дисплея дає кращу можливість перегляду фотографій.

— Для того, щоб вмістити на телефон більше інформації, до телефону можна вставляти карту пам’яті від 2 до 8 Гігабайт, — додає пані Галина.

...але зручно не всім


Серед недоліків резистивних екранів — чуттєвість до механічних ушкоджень. Такий екран легко подряпати, тому найчастіше до нього додатково надається спеціальна захисна плівка.
Користуватися телефоном із сенсорним екраном зручно не всім. Рівнянка Ірина МІЩЕНКО не дуже схвально ставиться до таких мобіль­них.

— Зазвичай у мене довгі нігті, і тому незручно користуватися таким дисплеєм, бо для того, щоб його на­тиснути, мушу неабияк вивертати пальці. Тим більше, мені більше до вподоби розкладні моделі “жабки”, а телефони з сенсорним екраном цьо­го не передбачають, — каже пані Ірина.

— Кажуть, що такі телефони не дуже добре працюють при низьких температурах. Проте, так би мовити, підмерзнути вони можуть лише якщо ви сорок хвилин простоїте на зупинці. У такому випадку телефон просто не встигатиме обновляти ін­фор­мацію, яка накладатиметься одна на одну. Це зовсім не означає, що в системі виникли збої. Це може тривати лише кілька секунд, — зазначає пан Юрій.

А якщо телефон з певних причин і вийде з ладу, то його ремонт недешево обійдеться власнику.

На піку популярності


Продавці в один голос стверджують, що сьогодні мобільні телефони з сенсорним дисплеєм користуються великою популярністю. Такі моделі з’явилися в магазинах влітку 2009 ро­ку, а вже восени їх почали активно купувати.

— Особливо серед молодих дівчат та хлопців. Втім, і старше покоління лю­дей не відмовляє собі у такому задоволенні, купуючи дорожчі моделі — смартфони, які молодь не завжди може собі дозволити, — розповідає продавець-консультант магазину “Мобілочка” Наталія МАКСИМЧУК.

Рівнянин Мар’ян СМОЛИН придбав смартфон з сенсорним екраном. Однак його модель телефону не ви­ключає й можливість користування кнопками.

— Мій телефон — своєрідний гібрид, бо суміщує кнопки і сенсорний екран. Я користуюсь і тим, й іншим залежно від того, що мені потрібно і що краще застосувати у той чи інший момент. Мати у кишені маленький телефон з функціями ноутбука, ви­стачає у сучасному діловому світі, щоб задовольнити не тільки потребу у спілкуванні, а й вирішенні бізнесових справ.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ