Ми у Facebook
05.03.2010, 00:00

Капуста – невідомі факти про відомий продукт

Кандидат біологічних наук Валерія Сотник розповіла про достоїнства добре знайомого нам овоча – білокочаної капусти.
Санітар кишечника
Страви із квашеної капусти – один із наріжних каменів слов'янської кухні. Адже соління, квашення і замочування – найприродніші способи консервації, що найкращим чином зберігають вітаміни. А їх в капусті в надлишку. Ця дивовижна рослина містить майже весь набір вітамінів, необхідний для нормальної життєдіяльності людини: провітамін А, В1, В2, В3, В6, До і вітамін U, який попереджає появу виразки шлунку і дванадцятипалої кишки. А за змістом аскорбінової кислоти капуста (правда, в квашеному вигляді) перевершує апельсин.

Широко відоме на Русі вживання розсолу при похмільному синдромі. Народна мудрість свідчить: «З'їж капусту перед питтям – не сп'янієш, з'їси після – розженеш хміль». До того ж в приготованому таким чином качані з'являється молочна кислота, що вбиває хвороботворні мікроби.

Не випадково в народі її спрадавна називають санітаром кишечника і застосовують при хронічних замках, а також при дисбактеріозі: капустяна клітковина покращує моторну діяльність кишечника і робить позитивний вплив на розвиток корисної кишкової мікрофлори. Вона сприяє виведенню з організму шлаків і холестерину, а значить, незамінна для профілактики атеросклерозу – одного з головних винуватців серцево-судинних недуг.

А ще при вживанні капустяного соку дивно швидко піддається лікуванню виразка шлунку і кишки, 12-перста. Вже в перші 5–10 днів прийому соку свіжої капусти у страждаючих виразковою хворобою відбуваються позитивні зміни: поліпшується самопочуття, утихають болі. Як правило, через 1–1,5 місяця наступає одужання. Як зовнішній засіб капустяний лист давно і успішно використовували для лікування опіків, екземи, ран, що гнояться.
При геморої півстакана свіжого соку за 30 хвилин до їжі допоможуть справитися із замками.

При ангіні полощіть горло розбавленим теплою водою капустяним соком. А при охриплості голосу – капустяний сік краще приймати по 1 ч. ложці кілька разів в день. Свіжий капустяний сік на мед зважає також хорошим відхаркувальним і пом'якшувальним засобом при бронхітах, кашлі.

При екземі прив'яжіть до хворих місць свіжий капустяний лист. Тримайте 2–3 дні, поки не полегшає. Потім зніміть лист, обмийте хворе місце і знову прив'яжіть свіжий лист. І так кілька разів. Хороші капустяні компреси при опіках і радикуліті.
Важливо

Протипоказанням для прийому свіжої капусти є підвищена кислотність шлункового соку і панкреатит.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ