Ми у Facebook
07.12.2010, 10:15

Сьогодні християни вшановують пам'ять великомучениці Катерини

Вважається, що день Катерини — свято дівочої долі.
7 грудня християнський світ відзначає день пам'яті великомучениці Катерини (“чиста душею” — так перекладається її ім'я із грецької). Розумна й освічена, ця жінка була страчена за віру близько 373 року. Через декілька років єгипетські християни знайшли останки мучениці й поховали їх у монастирі на Сінайській горі.

В Україні ставлення до Катерини, як і до інших святих великомучениць, було особливим: довірливим і житейським. Невипадково свято Катерини називали святом “дівочої долі”. Сподіваючись на розуміння й допомогу святої, жіноцтво просило її про щасливий шлюб, злагоду в сім'ї.

У багатьох регіонах України на Катерини дівчата за традицією зрізали гілки вишні, ставили їх у воду чи землю на покуті або на вікні у хаті. Якщо вони розцвітали до Різдва або Нового року, — це передвіщало скорий шлюб, а як ні — то були ще й інші зимові ворожіння... У такий же спосіб ворожили про здоров'я або смерть у наступному році. Для цього у воду ставили гілочки за кількістю членів сім'ї, позначаючи їх кольоровими нитками. Чия гілка розквітне — той довго житиме, чия всохне — захворіє або помре. Рослини, що розквітали в найбільш суворий зимовий час, були зрозумілим народному світогляду символом нового відродження природи. Тому їм приписувалась особлива сила — магічним способом пов'язана з долею людей.

Із вечорницями в день Катерини пов'язаний ще один звичай, який називається в народі “заклинання долі або судженого”. У день Катерини дівчата закликають долю, а через 5 днів, на Андрія, доля показує їм свої дари. Заклинання долі полягає в тому, що дівчата, зібравшись в яку-небудь хату, варять кашу із пшона та маку й опівночі, перед тим як заспівають перші півні, обгортають горщик новим рушником і простують до воріт. Кожна із них вилазить по черзі на ворота, тримаючи в руках горщик із вечерею, і тричі гукає: “Доле, доле, йди до нас вечеряти!” Якщо ж у цей час заспіває півень, то значить “доля обізвалася”, якщо ж ні: “Доля оглухла, не чує мого голосу”.
Подекуди замість “долі” закликається “суджений”.

Портал OGO.ua вітає усіх Катерин з іменинами! Бажаємо вам міцного здоров'я, щастя, радості, благополуччя та успіхів у всьому!





На правах реклами