Ми у Facebook
29.03.2011, 12:45

Де знаходиться країна МАМ?

OGO.UA дослідив, де найкраще живеться живеться мамам?
Міжнародна гуманітарна організація "Save the children" щорічно публікує рейтинг країн з найбільш сприятливими умовами для пологів і материнства. Традиційними лідерами зарекомендували себе Швеція, Ісландія і Норвегія.
”На панщині пшеницю жала, Втомилася — не спочивать Пішла в снопи, пошкандибала Івана сина годувать...”.
За часів, коли Тарас Шевченко писав ці рядки, породіллю звільняли від роботи на три дні. Народити ж вона могла просто в полі.

Материнство в СРСР
Серед перших декретів більшовицького уряду була постанова про надання відпустки жінкам у зв’язку з вагітністю і пологами — 12 тижнів при збереженні заробітної плати. Відтоді таку відпустку й охрестили ”декретною”. Далі мати через кожні 3 год. могла припиняти роботу, аби погодувати немовля. На підприємствах для цього існували кімнати матері й дитини.

У останні роки існування Радянського Союзу на догляд за дитиною громадянкам давали рік відпустки зі збереженням трудового стажу. Відтак вони мали повернутися на роботу. Та навіть це для СРСР було значним прогресом. Рік декрету і 50 крб. допомоги на місяць у 1980-х спричинили бебі-бум. Невдовзі дитсадки та школи були переповнені. У класах сиділо по 40–50 учнів, заняття у школах часто-густо проводили у дві зміни.

Згодом, на всьому пострадянському просторі, зрештою, і в незалежній Україні, народжуваність почала стрімко падати, і з часом заговорили про демографічну катастрофу. От і залишилося з 52-х мільйонів українців лише трохи більше 47 мільйонів.

У незалежній Україні щомісячні виплати по догляду за дітьми поступово почали зростати лише з другої половини 1990-х. Із 16 грн на місяць 10 років тому — до 17 тисяч за народження тепер.

Народжуваність поступово почала зростати. Найкраща в країні ситуація за останні 5 років склалася на Закарпатті. Наразі це єдиний регіон в Україні, де почали фіксувати перевищення народжуваності над смертністю. На решті регіонах України наразі смертність все ще перевищує народжуваність. Найгірша ситуація в Донецькій області - там на двох померлих припадає лише один новонароджений.

Як народжує Європа та США?
Міжнародна гуманітарна організація "Save the children" щорічно публікує рейтинг країн з найбільш сприятливими умовами для пологів і материнства. Традиційними лідерами зарекомендували себе Швеція, Ісландія і Норвегія, в середині списку знаходяться Великобританія, Франція і Нідерланди, а США, Японія і Люксембург займають 26, 29 і 33 рядки.

Саме тому, коли говорять про країну, де найкраще живеться жінкам, завжди згадують про Швецію.
Рівні права, рівна декретна відпустка для жінок і чоловіків, один із найвищих у світі відсотків жінок у владі й топ-менеджменті. Один із найголовніших політичних принципів держави - про рівні права й можливості для всіх. Як тут жінкам не полюбити Швецію? Особливо українським жінкам?

У Швеції - лідерові в області соціальної підтримки материнства - декретна відпустка триває півтора роки (18 місяців), при цьому перший рік оплачується у розмірі 80% від зарплати (для державних службовців - 100%), наступні три місяці оплачуються по фіксований ставці і останні три місяці - не оплачуються. У декретну відпустку можуть йти і мама, і батько дитини, при цьому як мінімум 3 місяці з 18 мають бути використані другим батьком. Шведські батьки, чиїм дітям доки менше 8 років, мають право на скорочений, але оплачуваний по повній ставці робочий день. Усім дітям працюючих батьків старше за 1 рік гарантовано місце в дитячому саду, а один з батьків може щорічно відлучатися з роботи у його перший учбовий день, і цей час батьку оплачуватиметься.

Чимало американців, коли вирішують поповнити родину, першим ділом йдуть не до лікаря, а до фінансового консультанта. Адже у Сполучених Штатах немає такого поняття як декретна відпустка. Жінки, як правило, працюють до самих пологів, а потім, за законом, їм дозволено взяти три місяці для нагляду за дитиною. Деякі компанії оплачують цю відпустку повністю чи частково, але не всі. Отже, втрата прибутку одного члена родини може стати першим серйозним ударом по бюджету родини.

Єдине, на що точно може розраховувати мама в США - це на компенсацію по медичній страховці 6-8 тижнів тимчасової непрацездатності. Тільки у трьох штатах - Каліфорнії, Нью-Джерсі і Вашингтоні - відпустка по вагітності і пологах оплачується. При цьому уряд Каліфорнії гарантує компенсацію у розмірі 55% від середньої зарплати, у Нью-Джерсі компенсація складає лише 0,09% від звичайного доходу мами, а у Вашингтоні жінки можуть розраховувати на виплати в розмірі до $250 в тиждень. Лікарняних по догляду за дитиною в США не передбачено.

У Великобританії мами можуть йти в декретну відпустку на 52 тижні, при цьому перші 26 тижнів їм платять повну зарплату, наступні 6 тижнів оплачуються на 90% і ще 20 тижнів жінка отримуватиме компенсацію у розмірі £100 в тиждень. Татки також можуть узяти двотижневу оплачувану відпустку у зв'язку з народженням дитини.

У Ісландії при народженні дитини сім'ї виплачують €25 000 і надають мамі 36 тижнів декретної відпустки із збереженням 80% заробітної плати. За статистикою, в Ісландії найвища народжуваність в Європі.


У Фінляндії мамам надають 18 тижнів відпустки по вагітності і пологам і 26 тижнів відпустки по догляду за дитиною, оплачувані у розмірі 70% від заробітної плати. Також мама або тато можуть отримати додаткову відпустку до досягнення дитиною 3 років, оплачуваний по мінімальній ставці. Фінляндія - одна з небагатьох європейських країн, де батькам сплатять період відсутності на роботі у зв'язку з хворобою дитини.

У Німеччині оплачуваний у розмірі 100% від заробітної плати декретна відпустка складає всього 14 тижнів, далі мати може узяти відпустку по догляду за дитиною до 3 років, з яких перші два роки оплачуватимуться по фіксованій ставці, - приблизно $350 в місяць.

У Італії жінкам надається 5-місячна декретна відпустка, оплачувана у розмірі 80% від заробітної плати. Відпустку можна продовжити ще на 6 місяців, але компенсація складатиме вже 30% від зарплати.

А Австралії, як і в США, надається на 14 тижнів. Оплата декрету не передбачена, а сама відпустка надається на 14 тижнів. Але ситуація, ймовірно, скоро зміниться: зараз в австралійських урядових кругах ведуться активні обговорення нового закону, що припускає оплачувану декретну відпустку для жінок.

Найкоротші декретні відпустки прописані в законах Бахрейна (6 тижнів), Тунісу (4-8 тижнів), Филиппинов і Кенії (8 тижнів), а також Іраку, Йемену і Болівії (9 тижнів).

Як живеться мамам в Україні?
Вагітній жінці, яка працює офіційно, надається оплачувана відпустка по вагітності та пологах, що компенсує втрату зарплати за цей період.

Підставою для відпустки є лікарняний лист із жіночої консультації (він же - лист тимчасової непрацездатності). Відпустка починається з тридцятого тижня вагітності і ніяк не залежить від кількості часу, відпрацьованого на підприємстві. Для жінки, офіційно оформленої, сума допомоги по вагітності та пологах розраховується з середньоденної (середньогодинної) заробітної плати на кількість робочих днів (годин), що припадають на відпустку.

Якщо жінка відноситься до 1-4 категорії постраждалих при аварії на Чорнобильській АЕС, то вона має право отримати лікарняний лист на 180 днів (90 до пологів і 90 - після).

Коли жінка працює неофіційно, сума допомоги розраховується виходячи із середнього доходу на кількість календарних днів, які припадають на декретну відпустку, без урахування вихідних і свят.

По закінченню відпустки по вагітності та пологах, молода мама може вийти на роботу, або піти у відпустку по догляду за дитиною, однак тоді вона вже не буде отримувати середню зарплату щомісяця. Жінці у відпустці по догляду за дитиною призначена лише сума, що виплачується підприємством з коштів Фонду державного страхування (а якщо мама не працює - вона може отримувати ці гроші через районний орган соціального забезпечення).

За бажанням жінки, під час відпустки по догляду за дитиною, вона може працювати неповний робочий день або на дому, не втрачаючи права на отримання державної допомоги.


Підбірку підготувала: Оксана КРАВЕЦЬ

За матеріалами:Моя зарплата, МамаТато, Gazeta.ua, DW






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ