Ми у Facebook
23.07.2011, 12:20

Пенсійна реформа: роз'яснення, уточнення, деталі

За статистичними даними, в Україні 13,7 млн пенсіонерів. На 98 пенсіонерів припадає 100 осіб. А пенсійний вік у нас - один з найнижчих у світі. Розміри пенсій жінок і чоловіків відрізняються. Так, середній розмір пенсії за віком у жінок становить в середньому 993,09 гривні, у чоловіків – 1441,93 гривні.
Нещодавно депутати Верховної ради України схвали в другому читанні
проект пенсійної реформи.

Портал OGO.ua поцікавився у заступника начальника управління Пенсійного фонду України у м. Рівне з питань пенсійного забезпечення-начальник відділу з призначення та перерахунку пенсій Наталії Мельничук, чого чекати від пенсійної реформи.

- Для тих, хто зараз вже на пенсії, хвилюватися не потрібно. Ні порядок виплати пенсії, ні розміри пенсії нинішнім пенсіонерам не будуть змінені. Усі нововведення будуть стосуватися лише тих осіб, які будуть виходити на пенсію після прийняття Закону, - наголошує Наталія Мельник.

Так, за її словами, планується спрощення процедури призначення пенсій. Для їх обчислення буде враховуватись заробітна плата лише за даними персоніфікованого обліку, пенсіонеру не потрібно буде шукати довідки про зарплату 10-20-річної давнини, він не буде потерпати через відсутність документів підприємств, що були ліквідовані. Однак за бажанням особи пенсія може обчислюватись і з урахуванням заробітної плати за 60 місяців до запровадження персоніфікованого обліку – до 1 липня 2000 року.

Українців зацікавлюватимуть і стимулюватимуть працювати більше:
по-перше, заплановано спростити механізм збільшення розміру пенсії за вибором особи при відстроченні терміну виходу на пенсію, в межах перших 5 років підвищувати пенсії на 0,5 відсотка за кожен місяць більш пізнього виходу на пенсію, у разі роботи понад 5 років – збільшувати на 0,75 відсотка при виході на пенсію. При цьому при досягненні пенсійного віку від особи не вимагатиметься звернення до пенсійних органів про відстрочення призначення пенсії.

Також заплановано підвищити мінімально необхідний страховий стаж для одержання пенсії за віком з 5 до 15 років;

Для новопризначених пенсій підвищать нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років та для чоловіків з 25 до 35 років;

Пенсійний вік для жінок, які отримують пенсію відповідно до загального закону, підвищити з 55 до 60 років, починаючи з 1 вересня 2011 року і поступово збільшуючи його на 6 місяців кожного року протягом 10 років. Отже, пенсійний вік для жінок кожного року буде підвищуватись на 6 місяців, поки не зрівняється з пенсійним віком для чоловіків;

Вік для жінок для одержання державної соціальної допомоги підвищити з 58 до 63 років.

Законопроектом передбачені компенсатори у зв’язку із підвищенням пенсійного віку для жінок:

- за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію жінка одержить збільшену на 2,5 % пенсію (за 5 років відстрочки пенсія збільшиться на 25 %);
- тимчасово, протягом 3 років, пропонується надати можливість добровільного виходу на пенсію непрацюючим жінкам при досягненні 55 років за умов, визначених проектом Закону.
- Відтак, буде більш справедливий розподіл пенсійних коштів за рахунок зменшення різниці між максимальними та середніми пенсіями.

Працівники державних та комунальних закладів охорони здоров'я, освіти та культури при виході на пенсію будуть одержувати 10 розмірів призначеної пенсії разово. За бажанням працівника при обрахунку його пенсії можуть бути виключені періоди, наприклад, строкової військової служби, догляду за дітьми, престарілими, інвалідами, та інші, що дасть можливість підвищити розрахунковий розмір середньомісячного заробітку особи, а відтак, і пенсії, - пояснює пані Наталія.

Жінкам, за кожні додаткові 6 місяців подовження пенсійного віку пропонується збільшувати розмір пенсії на 2,5%, тобто, ті жінки, які будуть виходити на пенсію у 60 років, одержать збільшення на 25 %. По-друге, у нас буде загальна перспектива переходу на визнаний в усьому світі страховий принцип пенсійного забезпечення, з можливістю значно збільшити відсоток пенсійної виплати до втраченого заробітку. Це, в свою чергу, буде запорукою достойного забезпеченого життя в старості.

- Хочу ще раз наголосити, що усі нововведення будуть стосуватися лише тих осіб, які будуть виходити на пенсію після прийняття Закону, - зауважила Наталія Мельничук.





На правах реклами