Ми у Facebook
12.09.2012, 18:04

Газети не зникнуть. А свобода слова?

Фото Deutsche Welle

У Києві пройшов масштабний 64-й Всесвітній газетний конгрес
Більше тисячі редакторів, топ-менеджерів, власників медіакорпорацій зібралися на початку вересня у столиці України, щоб обговорити головні тенденції розвитку світового медіаринку. Київ став другим містом на пострадянському просторі, в якому організували подію такого масштабу. Українці відразу ж відмітилися: у перший же день десятки тисяч повідомлень (у тому числі й у найвпливовіших виданнях) були присвячені акції журналістського протесту під час відкриття Конгресу. І якщо про те, що друковані видання нікуди не зникнуть, говорили чимало світових експертів. То зі свободою слова у країнах СНД питання залишилося відкритим...

"В Україні відмінні публіцистичні традиції, людський потенціал і самобутня історія. Одним словом, вже зараз ця країна дуже приваблива для створення вільного медіаринку, для цього є всі можливості", — підкреслив учасник 64-го Всесвітнього газетного конгресу і 19-го Форуму редакторів Хуан Сеньйор, партнер Innovation Media Consulting Group (Великобританія). От щодо можливостей чимало вітчизняних журналістів та медійників посперечалися би. Свідченням того стала не тільки акція протесту під час виступу Президента України Віктора Януковича на відкритті Конгресу (як журналісти "з боєм" протестували у стінах Українського Дому, ви можете прочитати у блозі Олексія Кривошеєва на OGO.ua ), а й підсумкова панельна дискусія останнього дня.

Довідка:
64-й Всесвітній газетний конгрес та Форум редакторів пройшов у Києві 2-5 вересня. Його відвідали більше тисячі редакторів, директорів та інших менеджерів високої ланки з більшості провідних медіакорпорацій світу. Організатором заходу щорічно виступає WAN-IFRA — Всесвітня асоціація видавців газет і новин. З українського боку Конгрес приймали Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Український інститут розвитку медіа (UMDI). 65-й Всесвітній газетний конгрес пройде наступного року у Бангкоку.

Вікторія СЮМАР, виконавчий директор Інституту масової інформації, відверто заявила про те, що в Україні немає і за даних політичних умов не може бути вільного конкурентоспроможного медіаринку. Олігархізація ЗМІ призвела до того, що медіа використовують не для того, щоб поширювати правдиву інформацію. А для того, щоб захищати свій бізнес і показувати лояльність до влади. В Україні інформаційні потоки, за її словами, звелися до жовтих скандалів, криміналу та "лояльного" висвітлення діяльності влади. Зал бурхливо аплодує.

Примітно, що в кулуарах під час Конгресу "залишки" свободи слова все-таки відзначали. У регіональних ЗМІ. І хоча побутує думка, що на менші медіа-структури впливати легше, виявилося, що останні роки регіональна преса навпаки знаходить все більше можливостей "проявляти характер", опиратися владним натискам та реалізовувати журналістські розслідування. Особливо це стосується видань Західної України.

Однак, у регіональної преси інший "головний біль"... Відсутність достатніх ресурсів — як фінансових, так і професійних — для активного впровадження мультимедійних технологій.

За словами того ж Хуана Сеньйора, інтернетні ресурси та друковані видання нині розвиваються паралельно. Якщо ще нещодавно заявляли, що газети з часом повністю зникнуть, то на цьогорічному Конгресів більшість спікерів стверджували: світ не відмовиться від газет доти, доки не знайдеться спосіб повністю монетизувати цифрові ЗМІ.

Висновок: медіа треба розвивати паралельно на принті, у вебі, на мобільних версіях та "таблетках" (планшетах).

— Знаєте, похорони газет можуть тривати десятиріччями. Але поки що жодне друковане медіа не змогло замінило себе іншим, — зауважив Хуан Сеньйор.

Сумно зауважувати, але на Конгресі, який проходив у Києві, чомусь не представили жодного вітчизняного проекту, який би розповів про свій прорив у мультимедійній сфері. Хоча є чимало медіапроектів, які успішно та динамічно освоюють онлайн-сегмент.

Втім, проведення Всесвітнього газетного конгресу в Україні — це вже подія. Незважаючи ні на що, іноземні гості таки відмітили гостинність українців та загальну приємну атмосферу на конгресі. Для багатьох з них це взагалі перші відвідини нашої країни.

"Нас радує, що пан Президент пообіцяв працювати над свободою преси, над плюралізмом на всіх інформаційних платформах — телебаченні, радіо, в пресі та Інтернеті. Гарні обіцянки, і ми сподіваємося побачити їх виконання", — зазначив після зустрічі президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б’єраєр.

Що ж, і ми на це будемо надіятися до останнього...

P.S.
На Конгресі Видавничий Дім "ОГО" представляли: Віктор Данилов, засновник; Віталій Голубєв, головний редактор; Олексій Кривошеєв, редактор газети "ОГО"; Юліана ТЕТ, редактор Рівненського інформаційного порталу OGO.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ