Ми у Facebook
24.09.2012, 12:15

Чому потепління восени називають "бабиним" літом?

Усі знають, що бабиним літом називається короткочасне повернення тепла і сухої погоди після осінніх холодів і дощів. Здавна початок бабиного літа був прив'язаний до народних прикмет і свят церковного календаря.
Вважалося, що воно починалося в день Семена-літопровідника (14 вересня) і закінчувалося в Аспосів день (21 вересня) або на свято Воздвиження (28 вересня). Але клімат істотно змінювався. І за століття, і за останні десятиліття.

Цьому осінньому поверненню тепла є своя яскрава прикмета і певна причина. І полягає вона в тому, що природа починає готуватися до зими. У листі руйнується яскраво-зелений хлорофіл, і з'являються жовті та оранжеві речовини ксантофіл і каротин, корисний і фіолетовий антоціан. Ці зміни в листках викликають їх в'янення і подальше опадання. Хімія і біологія їх складна, а найголовніше, що ці процеси відбуваються з виділенням тепла.

Один листочок чи травинка погоду не зроблять, але коли їх в'яне мільйони тонн, то у цій місцевості спостерігається підвищення температури аж на кілька градусів. Це і є причиною потепління в середині осені. І настає воно в різний час у вересні або на початку жовтня, залежно від погоди в попереднє літо і стану дерев, чагарників і трави. Але завжди одночасно з в'яненням листя.

Конкретні метеорологічні умови, північні або південні вітри в період в'янення листя можуть скоротити або подовжити період бабиного літа. Але саме виділення великої кількості тепла, яке піднімається вгору, розганяє хмари і підвищує атмосферний тиск. Тобто не стійкий антициклон, як вважають метеорологи, приносить бабине літо, а золота осінь викликає цей антициклон.

Тому осінні потепління, коли листя ще зелене або коли воно вже опало, не можна вважати бабиним літом. І стає зрозумілим, чому бабине літо виникає саме в середніх широтах з їх вираженою зміною пір року.

Коли на Рівненщині почнеться “бабине” літо?

Прикмети

У день початку бабиного літа, за звичаєм, потрібно було посадити на коня підлітка й виїхати з ним на полювання. Люди вірили, що від виїзду в Семенів день коні смілішають, собаки добрішають і не хворіють.

Якщо в дні молодого бабиного літа з’явиться веселка — буде затяжна й тепла осінь.

Якщо молоде бабине літо дощове — чекай негоди на старе.

Бабине літо сухе — осінь мокра, бабине літо непогідне — осінь суха.

Багато тенетника на бабине літо — до ясної осені та холодної зими.

Наступного тижня на Рівненщині буде сухо та тепло

Крилаті вислови

- Льон стели до бабиного літа.

- Бабине свято і бабині роботи.

- Бабам у серпні свято — жнива, а з вересня — і бабине літо.

- Молоде бабине літо починається, а сонце засинається.

- Які баби, таке й літо...





На правах реклами