Ми у Facebook
14.06.2013, 11:00

Травми хребта: як уберегтися і лікувати?

Одним з найбільш розповсюджених діагнозів нашого часу став остеохондроз з усіма різноманітними похідними та варіаціями.
Така патологія хребта з неврологічними та ортопедичними ускладненнями, люмбаго, блоки хребта та інше – наслідки сучасного життя, які вкладають людей на лікарняні ліжка, приносячи біль та дискомфорт. За даними Американського комітету здоров’я, європейських медиків, саме з такими недугами нині виписують практично четверту-п’яту частину всіх лікарняних листків. І це дуже високі показники, адже близько 20 відсотків людей працездатного віку мають проблеми, пов’язані із захворюванням хребта.

Сьогодні молодому поколінню слід подбати про своє здоров’я завчасно. І розпочати найкраще з профілактики захворювання хребта.
— На перше місце можна поставити раціональне харчування, як би дивно це не звучало, — радить головний ортопед-травматолог області, голова правління Асоціації ортопедів-травматологів Рівненської області, завідувач ортопедо-травматологічного відділення обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук Валентин Піонтковський. — Як казав хтось із древніх філософів: "Ми те, що ми їмо". При всій тривіальності ця фраза абсолютно справедлива. Вживання фаст-фуду, їжі швидкого приготування, різноманітних фарбованих газованих напоїв, які містять консерванти, стабілізатори, емульгатори та їхні похідні, дуже негативно впливає на регенеративні властивості організму, його здатність до відновлення. Фактично це є однією з ключових причин виникнення захворювань опорно-рухового апарату, таких як артрози великих суглобів, остеохондрози хребта. А це зумовлює проблеми навіть у молодому віці. На другому місці можна поставити адекватне чергування фізичних навантажень. Тобто слід обмежувати важку фізичну працю. А для людей, які ведуть малорухливий офісний спосіб життя, бажано дозувати фізичні навантаження. Адже опорно-руховий апарат, і хребет зокрема, — це складна біомеханічна конструкція, яка розрахована на постійний дозований рух. Тому й фізичні навантаження, які надходять поступово, він переносить значно легше, аніж, наприклад, тривале сидіння.
Також, за словами лікаря, слід пам’ятати про шкідливість надлишкової ваги, підтримання оптимальної маси тіла особливо у молодому віці, достатній рівень фізичного навантаження, адекватний режим праці і відпочинку, уникання травм хребта.
— Особливо це актуально в літню пору, коли до відділення звертаються із так званою "травмою пірнальника". Молоді люди, часто у стані алкогольного сп’яніння, стрибають униз головою в незнайому водойму. Як свідчить статистика, у 5-7 відсотках такі стрибки закінчуються важкою травмою шийного відділу хребта. Це дуже важка категорія хворих, адже така травма супроводжується ураженням спинного мозку та іншими ускладненнями. Реабілітація цих хворих може тривати роками і, на жаль, безуспішно у кінцевому результаті.
Лікар радить добре подумати й зважити перед тим, як вирішите спробувати якусь екстремальну розвагу. А краще уникати стрибків з парашутом, стрибків у водойми, мотоциклетного спорту, мотокросу, велосипедного спорту, якщо не маєте спеціальної підготовки. Слід правильно розраховувати свої фізичні можливості відносно конкретної ситуації, тоді і зайвих травм вдасться уникнути.
Як свідчить медична статистика, проблеми із хребтом та опорно-руховим апаратом, а також їх лікування нині питання надзвичайно актуальне. Адже рівень дегенеративно-дистрофічних уражень опорно-рухового апарату зараз виходить на третє-четверте місце в загальній структурі нозології. І знаходиться після серцево-судинних захворювань, онкології та інфекційних захворювань.
Хребет, як опора і основа всього організму, як каркас, надзвичайно важливий і його патології теж потребують надзвичайної уваги. Вертебрологія (наука про патологію хребта) та лікарі-вертебрологи активно займаються вивченням цих проблем. Для цього застосовують як консервативне лікування патології хребта так і різного виду складні оперативні конструктивні методи відновлення здоров’я хребта.
— Відділення ортопедії та травматології Рівненської обласної клінічної лікарні багатопрофільне. Воно включає у себе ортопедії, гострої травми та ліжка кістково-гнійної інфекції, як результат ускладнень травм і захворювань опорно-рухового апарату. Тут допомагають хворим із травмами і захворюваннями хребта різними методами. Так, наприклад, із консервативних методів лікування патології хребта широко застосовуються медикаментозні, фізіотерапевтичні, методи гомеосиніатрії (або як її також називають, мезотерапія — введення гомеопатичних препаратів у біологічно активні точки). Також тут застосовують методику паравертебральних ін’єкцій, тобто доведення ліків (в основному гомеопатії, стимуляторів та інше) до хворих міжхребцевих дисків, хребців суглобів, методику епідурального адгезіолізу як проміжний варіант між консервативним і оперативним методом лікування. Суть цього методу полягає в тому, що до хребта імплантується епідуральний катетер і по ньому вводяться спеціальні медикаменти, які знімають запалення, покращують мікроциркуляцію. Принцип дії цієї процедури полягає в тому, як, скажімо, із виноградинки (бо грижа має приблизно таку структуру, як виноградинка) під впливом сонячного проміння утворюється родзинка, за рахунок того, що грижу покидає рідка фракція, — розповідає Валентин Піонтковський.
Також у відділенні здійснюється широкий спектр активних хірургічних методів лікування пошкоджень і захворювань хребта. Мова про методику пункційної цементної вертебропластики. Суть методу полягає в тому, що виконується заповнення спеціальним біологічним цементом дефектів хребців та при компресійних переломах хребців. Такий метод в Україні виконують лише у кількох клініках. Завідувач відділенням ортопедії та травматології РОКЛ, головний ортопед-травматолог області Валентин Піонтковський привіз цю методику із провідних європейських клінік.
— Також застосовуємо методику транспедикулярної фіксації хребта при його переломах, нестабільності хребта, зміщенні. Якщо говорити схематично, то раніше люди із переламаним хребцем лежали 3-6 місяців прикуті до ліжка. Зараз хворі після такого ж перелому після сучасної операції встають на ноги на другий день. Звісно, ходять за допомогою милиць. Але це вже принципово скорочує видатки на лікування хворих, - пояснює головний ортопед-травматолог області. — Безумовно, ці металоконструкції недешеві, але якщо рахувати сумарно, то виконання цієї операції дозволяє оптимізувати лікувальний процес настільки, що людина з важкою травмою вже на другий-третій день після операції здатна ходити своїми ногами. При дегенеративно-дистрофічних ураженнях хребта (як це в народі називають "грижа") виконуються операції, спрямовані на відновлення біомеханіки в хребцевому рухомому сегменті, на протезування міжхребцевих дисків. Так само, як сучасні технології дозволяють протезувати зубний ряд у стоматології, так сучасні високотехнологічні імпланти дозволяють повністю відновлювати біомеханіку навантажень міжхребцевих дисків, протезуючи їх. Також застосовуються методики різноманітних стабілізуючих та коригуючих операцій, методи, які дозволяють виліковувати навіть хронічні хвороби хребта, які раніше були практично безнадійними.

Консультацію лікаря можна отримати за адресою:
Рівненська обласна клінічна лікарня
м. Рівне, вул. Київська, 78г,
ортопедо-травматологічне відділення,
тел. роб. (0362) 287881,
моб. 0673810799.
(на правах реклами)
Ліц. серія АВ №417377 від 27.05.2008, видана МОЗ України.





На правах реклами