Ми у Facebook
12.11.2014, 23:00

5 незвичних будинків Рівного

OGO.ua розповідав про будинок незвичної плоскої форми на вулиці Поштовій у Рівному, фото якого поширили в соцмережах. А в продовження теми ми вирішили розповісти про п'ять рівненських будинків, які мають власні неофіційні "імена". Дізнайтесь більше!
Перше, що приходить на згадку в цьому контексті - звісно ж, "білий дім". Так не перший рік часто називають адмінбудівлю на майдані Просвіти, 1, де розміщуються Рівненська облдержадміністрація та обласна рада.

Утім, "білий дім" у нашому міні-списку - так би мовити, за дужками (чи поза конкуренцією). А увійшли до нього...

1. "Праска" (Міцкевича, 12)

Будинок на розі вулиць Міцкевича та Гайдара, якщо дивитись на нього згори, справді своєю трикутною формою дещо нагадує праску. Що й помітив безіменний, як заведено у таких випадках, автор неофіційної назви.




2. "Бастилія" (Міцкевича, 5)

На честь паризької фортеці, а згодом - відомої політичної в'язниці дев'ятиповерхівку назвали тоді, коли вона ще не мала "близнючок" за номерами 7, 9 та 11. А відтак, справді самотньо вивищувалась над приватною забудовою цього мікрорайону. Масштабність будинку, через яку його хтось і порівняв з Бастилією, підкреслює його розташування на підвищенні - недарма ж цей район міста в давнину називали "Кавказом" (звідси й назва вулиці Кавказька).



Таємниця будівництва в центрі Рівного [Розслідування]


3. "Китайська стіна" (Гагаріна, 1)

"Стіною" або "китайською стіною" цю "панельку" назвали через довжину. В будинку є "конкурент" - "китайська стіна" на Шухевича, 18. Ця панельна десятиповерхівка, звісно, не має 8851,9 км завдовжки, як "оригінал", але 17 під'їздів - це, погодьмося, неабиякі масштаби для Рівного!




ТОП-5 незвичних лавочок Рівненщини


4. "Пила" (В.Чорновола, 17)

Як у випадку з "праскою", назва походить від аналогії з формою будинку - стіни його розташовані своєрідними зубцями. "Пилою" називали і великий гастроном, який розміщувався в цьому будинку за радянських часів. Згодом у цьому приміщенні розміщувались магазин побутової техніки та філії комерційних банків. А гастроном "Пила" залишився у радянському минулому Рівного разом із "Центральним", "Добробутом", "Маяком", "Театральним" та багатьма іншими...



Виноградові будинки в центрі Рівного


5. "Долар" (Київська, 44)

Щоб краще зрозуміти суть неофіційної назви цього будинку, на нього потрібно подивитися згори - саме в такому ракурсі найбільше помітна подібність його форми до англійської літери S, яка є основою знаку долара.



Як із часом змінювався парк Лебединка у Рівному

...Наш список - не вичерпний, він грунтується переважно на особистих враженнях автора з дитинства і сучасності. А отже, доповнення і уточнення - приймаються і вітаються! Адже чому б не дізнатись більше про місто, у якому живемо, місто, вулиці якого щодня дарують зустрічі з дорогими нам людьми! Отож, долучайтесь!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ