Ми у Facebook
05.12.2013, 17:18

Які свята відзначаємо у грудні: від Катерини до Ганни

У народі кажуть: «у грудні, що не день, то празник». Так воно і є. Народних свят особливо багато від Варвари, що припадає на 17 грудня. Далі - Сави – 18 грудня, Миколи – 19-го, Андросія – 20-го, Ганни – 22-го...
Із Введення одне одного змінюють такі свята, як великомучениці Катерини – 7 грудня, коли дівчата ворожили і закликали долю. 13 грудня – святого Андрія Первозванного. В ніч на Андрія у парубків - найбільші права. Що б вони не заподіяли - люди цієї єдиної ночі на рік пробачали всі бешкети.

Привітання до Святого Миколая

Після Андрія, 14 грудня, святкують день пророка Наума. У цей день, кажуть «наука у школі на ум піде». То чи не варто дітей відправляти до школи тільки раз на рік? А проте ні, бо й так забагато вже таких, як той Гриць з відомої пісні «Грицю, Грицю, до роботи» - «не хочуть вчитися, а хочуть женитися».

Згадаємо ще і про останні зимові свята перед Новим роком.
17 грудня – день Варвари Великомучениці. За давнім повір’ям Варвара була така гарна майстриня, що вишила ризи самому Ісусу Христу. В цей день гріх прати, білити і глину місити. Але можна вишивати.

Миколині свята — Варвари, Сави та Миколи

На Варвари - день повороту на весну. В народі кажуть: «Варвара ночі урвала, а дня приточила».

На другий день, 18 грудня – преподобного Сави, а на третій – Миколая. Колись в цей час на Україні випадали великі сніги, починалися морози. У приповідках говориться: «Варвара снігом постелить, Сава загладить хуртовиною, а Микола морозом придавить».

Новий конкурс від Домовичка Кузі: “Святий Миколаю, до нас завітай!”

19 грудня нас чекає свято Миколая. Колись у цей день господарі варили пиво, гуляли і веселилися.

Святий Миколай – один з найулюбленіших і найпопулярніших святих в Україні, котрий вшановується як захисник простого народу, покровитель мореплавства, торгівлі та землеробства. А найбільше любили його діти, бо саме він приносив їм дарунки на Святий вечір – адже не було раніше Діда Мороза.

19 грудня: Миколи святкують День ангела. Не забудьте привітати!

А обдаровував святий Миколай лише добрих і слухняних дітей, тож перед Новим роком кожна дитина намагалась заслужити його прихильність і отримати найкращі подарунки. Сподіваюсь, що ваші діти також заслужили прихильність святого Миколая, і він неодмінно завітає непомітно до них у святкову ніч із подарунками.

На Майдані Незалежності у Рівному встановили новорічну ялинку [+Фото]

22 грудня - День святої Анни. Його встановлення пов'язане з непорочним зачаттям праведною Анною дочки Марії - Матері Ісуса Христа.

У давнину в народі свято називали «народинами сонця»: це найкоротший день року. Така назва пов’язана з тим, що на це свято припадає зимове сонцестояння, після чого воно «повертає на літо, а зима на мороз». Існує така приповідка: "У день Анни світловий день додається на горобиний крок". В давнину був такий звичай: дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, давали 24 срібняки, а за те, що оголошував улітку «повернення сонця на зиму», змушували добу відсидіти у в’язниці.

За народним віруванням літо зустрічається із зимою двічі на рік: на Стрітення та в день святої Анни.

За давнини це свято особливо шанували вагітні жінки, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу.

На Ганни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» з соломи.

З цього дня починали готуватися до свят і жінки: білили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.





На правах реклами