Ми у Facebook
31.03.2014, 11:11

У Рівному декламували "Заповіт" Шевченка сімома мовами [+Фото]

У РІ КУП НАНУ у рамках проекту «Доля моєї землі рушникова» проведено усний журнал «Такий далекий та близький Т. Г. Шевченко: творча спадщина Кобзаря»
Ще восени студенти інституту у парку імені Шевченка висадили 200 тюльпанів, щоб таким своєрідним способом засвідчити невмирущість слави Кобзаря. Нині дійства, приурочені 200-річчю від дня народження Шевченка, тривають.



У Рівному відбулася весільна виставка креативного фотомитця

Щоб надати їм глибшого звучання і більш масштабного змісту 26 березня у РІ КУП НАНУ приїхала представницька делегація базового закладу – Київського університету права на чолі з проректором з гуманітарної освіти та виховної роботи Левківською, котра, відкриваючи усний журнал, підкреслила роль і вагу започаткованого в університеті проекту «Доля моєї землі рушникова», що проходить під особистим патронатом ректора, професора Юрія Бошицького. Мета проекту – сприяти студентам по-справжньому пізнати народну і духовну культуру українського краю як цілісне явище, символом якого є вишитий рушник.

Левківська ствердила особливу значущість духовної компоненти освітнього процесу, непересічне значення Шевченкового слова у сучасних державотворчих процесах.



В Острозькій академії обрали Гальшку року


Прикметно, що дійство, приурочене пам'яті Шевченка, відбувалося у святковому холі інституту, прикрашеному унікальною виставкою старовинних українських вишиванок, яку організувала старший викладач кафедри гуманітарних дисциплін Дикун разом зі студентами. Особливе враження на присутніх справила декламація «Заповіту» сімома мовами світу – англійською, німецькою, французькою, японською, португальською, польською та болгарською – у виконанні студентів Владислава Марача, Михайла Шуляка, Анатолія Баняса, Вікторії Богданець та ін. Своїм читанням студенти намагалися підкреслити, що Шевченко переступив кордони своєї України, яка нині готова до діалогу зі світом.



Епіцентром заходу став виступ письменниці і журналістки, Олени Медведєвої, якій належить ідея започаткування мистецького книготворення, що передбачає індивідуальне виготовлення нестандартних, недрукованих книг, які не мають аналога в Україні.



На рівнян очікує весняна романтика від груту "Очеретяний кіт"

Серед них – вишита, бурштинова, солом'яна, бісерна, в'язана спицями, різьблена на дереві, мереживна (плетена гачком), м'яка (виготовлена із цупкої тканини), гербарна, книга-батик, вербова, шкіряна, книга-будинок, книга-криниця, книга-млин, випалена на дереві та інші книги. Техніка їх виконання розроблена і відпрацьована Оленою Медведєвою та майстрами Рівного. Авторка власноручно вишила всі поетичні твори Шевченка, які були розміщені у першому "Кобзарі". До речі, це видання висувалося на здобуття цьогорічної Національної премії України імені Тараса Шевченка і експонувалося на багатьох престижних імпрезах.



Гарне враження на присутніх справило виконання творів Шевченка під супровід бандури Катерини Коврик, завідувача центру культурно-дозвіллєвої діяльності КУП НАНУ, а також капели бандуристів Рівненського обласного ліцею-інтернату.



На святі виступили  заступник начальника Головного управління юстиції у Рівненській області Серватович, керуючий справами РІ КУП НАНУ Якимчук, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Українець.

Насамкінець присутні отримали можливість переглянути фільм про Т.Шевченка, виготовлений у КУП НАНУ.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ