Ми у Facebook
09.06.2014, 14:00

Рівне: Із 1 липня зростуть тарифи на воду

З першого липня в Україні зростуть тарифи: на водопостачання в середньому на 84%, на водовідведення (стоки) - на 105%, на водоспоживання (вода і стоки) - на 93%.

Як пояснили в Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг, яка їх встановлює, тепер українці платитимуть за воду, згідно економічно обгрунтованого рівня - тобто, із закладеною рентабельністю до 5%.

«Тарифи на воду підвищувалися востаннє в 2008-2012 роках (у різний час в різних містах. - Ред.). За цей час її собівартість зросла суттєво - більше потрібно коштів на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів. Водоканали не можуть працювати у збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли, - розповів член Нацкомісії Дмитро Григор'єв. - У зв'язку з цим, з першого липня підвищуються тарифи на воду для 26 зі 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Решта водоканали, швидше за все, підвищать тарифи з першого серпня або восени», пише "Сегодня".

На скільки подорожчає електроенергія для кожного споживача

Так, РОВКП ВКГ "Рівневодоканал" уже повідомив своїх споживачів, що відповідно до Постанови Нацкомунпослуг від 23.05.2014 №559 "Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення" РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал" з 1 липня 2014 року встановлено нові тарифи:

централізоване водопостачання - 5,94 грн за 1 куб. м (з ПДВ)
централізоване водовідведення - 4,584 грн за 1 куб. м (з ПДВ).


До цього тарифи були встановлені на рівні 2,652 грн за 1 куб. м за водопостачання та 2,25 грн за 1 куб. м - за водовідведення.

Допомога на дітей: зміни з 1 липня

Тим часом у Нацкомпослуг запевняють, що зростання тарифів на воду не сильно вдарить по гаманцях українців. Так, незахищені категорії населення - пенсіонери та багатодітні сім'ї - зможуть скористатися пільгами і субсидіями, а середньостатистична сім'я з двох чоловік, згідно з розрахунками, буде платити в місяць на 36 грн більше - тобто не 40, а 76 грн.

А на думку економістів, підвищення тарифів на воду виглядає логічним на тлі подорожчання газу, електроенергії та долара.

Рівне: нові тарифи на тепло

В Абонентній службі "Рівнеоблводоканалу" наголошують, що власникам водолічильників необхідно повідомити їх показники у строк до 26 червня 2014 року. Оскільки показники лічильників, які будуть зняті та зафіксовані у липні, - пілягатимуть сплаті за новими тарифами, перерахунки не проводитимуться.





На правах реклами