Ми у Facebook
01.07.2014, 18:38

Як створити квітник на балконі [+ПОРАДИ]

Останнім часом рідко побачиш балкон із квітучими рослинами. Але ж перетворити звичайний балкон у казковий квітучий куточок зовсім нескладно. І зробити це можна власноруч. Маленький квітник на балконі підніме настрій, подарує позитивні емоції й стане приємним місцем відпочинку.
Квітник на балконі облаштувати зовсім нескладно. Особливих матеріальних затрат це не вимагає, лише трохи часу й бажання. Але з чого розпочати?

Приберіть усі старі, непотрібні речі з вашого балкону, адже йому належить стати квітником на все літо. Якщо балкон засклений, то обов'язково помийте вікна, оскільки квітам необхідно багато сонячного світла.

Сплануйте розташування зелених насаджень. На підлозі розташуйте ящики або горщики з найбільшими рослинами. Підвісні горщики прикріпіть до стелі чи на закручених в стіни кронштейнах. Подбайте і про підставки, багатоярусні полички та решітки для квітів. Зовнішні ящики добре підійдуть для посадки рослин, що звисають та ароматних квітів. Ящики й горщики закріпіть за допомогою спеціальних міцних кріплень.



Підготуйте ємності для висаджування квітів (пластикові чи дерев’яні ящики, горщики, підвісні кашпо, декоративні плетені кошики). У всіх ємностях обов’язкова наявність отворів для стікання води. Якщо їх немає, то зробіть їх самостійно.

Садимо жоржини: секрети гарного квітника

Ящики та горщики наповніть землесумішшю, яку можна придбати у квіткових магазинах. Можете також використати просту садову або городню землю. Але додайте в неї торф'яну крошку і молоту шкаралупу від яєць. На дно ємності обов’язково насипте шар дренажу (висотою 3-4 см) з крупного керамзиту, а потім вже заповніть землею. При цьому не досипайте до верху 2-3 сантиметри, аби під час поливання вода не переливалася через краї.



Виберіть посадковий матеріал. Квіткову розсаду можна виростити самостійно. Ну а якщо досвіду або бажання немає, придбайте вже готову розсаду або розквітлі рослини у квіткових магазинах або на ринку.
Перш ніж йти купляти розсаду, з’ясуйте, наскільки ваш балкон освітлений впродовж доби. На сонячному балконі будуть гарно рости однорічники: лобелія, петунія, портулак, айстра, сальвія, вербена, настурція, гвоздика. Напівтінь добре переносять однорічники: петунія, агератум, рудбекія, бегонія, настурція, матіола, чорнобривці. Повна тінь сприятлива для настурції, бегонії, чорнобривців, алісума, левкоя, резеди. Прикрасять балкон і кімнатні рослини: колеус, фуксія, бальзамін, пеларгонія.

Це зовсім не означає, що ви повинні посадити всі перелічені рослини. Оберіть найпростіші, найулюбленіші. Навіть один вид дбайливо доглянутих і вдало розміщених рослин може до невпізнання змінити ваш балкон.



Висаджуйте квіткову розсаду не надто густо, щоб було місце для розвитку нових пагонів.

Догляд за балконними квітами вимагає турботи і уваги, можливо навіть більше, ніж кімнатні рослини. Поливайте рослини достатньо часто, а у спекотні дні ще й обов’язково обприскуйте. Влаштовуйте «душ» рослинам краще ввечері, коли спадє спека, або в похмуру погоду, інакше на листях з’являться опіки.

Як зі старої хати у селі Бабин на Рівненщині з'явився салон садового декору

Впродовж сезону, балконні квіти кілька разів підживіть. Це необхідно зробити, тому що земельний простір у квітів обмежений і грунт швидко виснажується. Для підживлення підійдуть будь-які комплексні добрива для квіткових рослин. Але краще – народні засоби. Для поливу своїх балконних квітів я використовую відвари з черствого чорного хлібу, лушпиння цибулі або воду, у який варилися яйця. Дуже гарним підживлювачем рослин є розчин звичайних дріжджів.



Тож тепер ви можете самостійно за допомогою цих порад зробити зі свого балкону справжній квітучий куточок, який стане джерелом радощів і гарного настрою. Бажаю успіху!





На правах реклами