Ми у Facebook
22.09.2014, 20:00

“ОГО” досліджувала, звідки і чому з’являються коханці

Як би там не було, а тема подружніх стосунків, як і зрештою кохання, залишається вічною. Тут поєднуються вірність та зрада, взаємні образи та вибачення, терпіння та прощення. Але й разом з тим існують проблеми, які набагато складніші побутових конфліктів — немитого посуду, невинесеного сміття. Найпопулярнішою з цих проблем є подружня зрада.

Чому зрада?


Сьогодення диктує та нав’язує нам свої умови, можливо, саме тому зрада як явище уже не так відштовхує від себе і вже не так різко критикується самим суспільством, а стає частиною життя більшості. Усіх, хто з тих чи інших причин таки зрадив чи зраджує свою половинку, можна втішити: багато відомих і навіть хороших людей робили те ж саме.

Тема вільного кохання є досить багатогранною і складною. Коханці-чоловіки і коханки-дружини, спільні зради, зради коханої людини, нав’язливе бажання вийти заміж, прив’язавши до себе, спробувати “чогось новенького” — все переплітається у цій багатостраждальній темі. А, можливо, вірність у стосунках — то вже архаїзм?

Хто ж винен у поході “на­ліво”: той, хто зрадив, чи той, кого зрадили? Насправді саме бажання зради не виникає саме по собі, а залежить від багатьох факторів! Насамперед у походженні цього явища винною є природа, яка нагородила нас сексуальністю, неабияку роль відіграє і оточення людини, друзі та колеги, та й зрештою і близька людина, від якої залежить, зрадить чи ні “неблагонадійний екземпляр”.

— Чоловіки та жінки мають різну фізіологогію. Чоловік, який зраджує, в першу чергу проявляє свою здатність завойовника, жінка — бажання відчути себе потрібною та бажаною. Причинами зради стають не докінця зрілі почуття, для чоловіків характерними є такі поняття, як інфантильність та донжуанство, що зумовлює часті зради та зміни сексуальних партнерів. Загалом сьогодні те, що хтось із подружжя “заводить” собі коханця чи коханку, для суспільства стало нормою, можливо, не зовсім бажаною, — пояснює лікар сімейної консультації Василь ГАЛЯБАР

Чим більше коханців, тим більше розчарувань


Нині мода на коханців є всюдисущою, коханців обирають з близьких друзів, випадкових знайомих. Обмежень у віці для цього явища не існує, правда, як показує практика, найчастіше зраджують люди з середнім та заможним рівнем життя. Поняття вседозволеності широко крокує лабіринтами нашої свідомості, руйнуючи стереотипи, встановлені роками обмежень та консервативності. Зрада стає більш відкритою, інколи її взагалі не приховують.

Для чого ж все-таки заводять коханців, можна дізнатись, проводячи невеличку аналогію з тваринами. От, наприклад, люди заводять собак з різних причин: деяким потрібно відчувати себе в безпеці, інші заводять для краси, щоб похвалитися перед оточуючими, для третіх собаки — це об’єкт, на яких можна направити свою нереалізовану любов. Вражаюча схожість з коханцями, правда?

Часто в коханцеві шукають людину, з якою можна ділитися наболілими проблемами, хто не критикуватиме твої думки, не намагатиметься тебе змінити.

Безумовно, секс відіграє величезну роль у житті здорової і активної людини, а відмова від нього погано впливає на самооцінку, здоров’я і якість життя. Насичене життя, небажання заводити постійні стосунки або ж уже влаштований сімейний стан спонукають сучасних Homo sapiens заводити взаємини у форматі любовного трикутника. Інколи такий трикутник сміливо можна назвати ромбом або ж іншою підходящою геометричною фігурою, бо ж сексуальний партнер-коханець чи коханка у деяких випадках є не єдиними екземплярами любовних стосунків!

Тому перш ніж зробити крок і вийти на вулицю у пошуках “третього” або ж набрати “замаскований” у телефонній книзі номер, добре подумайте. Загалом, Міністерство охорони здоров’я все-таки попереджає...

Алла ЯРЕМОВИЧ, психолог:
– Сьогодення диктує багато змін у житті та нав’язує безліч різних умов і не тільки у пошуку задоволення на стороні, але поняття честі, вірності та порядності ще ніхто не скасовував. І архаїзмом це навряд чи можна вважати.

Так, зрада дійсно існує і прикро визнавати, що у 60 відсотків подружніх пар. Це факт, але невтішний, не кажучи вже про дітей, які стають свідками подібних історій. Подумайте самі, хто викликатиме у вас більше поваги – людина, що встояла перед спокусою чи та, яка піддалась їй? Зазвичай інфантильні особи частіше вдаються до такого способу вирішення особистих проблем. Адже над створенням щасливих стосунків необхідно трудитись душею, знаходити компромісні рішення.

Звісно, кожний випадок індивідуальний, але передумова часто одна. Людина на стороні, поза сім’єю шукає того, чого їй бракує у родинних стосунках. Недостатність уваги, підтримки, співчуття, розуміння, спілкування, емоційного комфорту штовхають частіше на пошуки того чи тієї, яка зрозуміє, зарадить, допоможе відновити почуття. Комусь у житті бракує свята, яскравих вражень, а сіра буденність так набридла, що несила терпіти.

У будь-якому випадку не впадайте у відчай. Коли сімейне життя дало тріщину, спробуйте відновити втрачені почуття. При перших ознаках “охолодження” стосунків не замикайтесь у собі і не накопичуйте спільних образ. Виберіть підходящий момент та поговоріть про свої передчуття, дізнайтесь причину незадоволення своєї половини. Пам’ятайте, що зруйнувати стосунки досить легко, а от зберегти спокій і затишок у сім’ї – досить нелегке завдання.

Кожен з нас має право на помилку. Не починайте відразу з’ясовувати стосунки, це може погіршити відносини та змусити вашу половину прийняти рішення всупереч здоровому глузду. Проаналізуйте все як слід, можливо, все не так трагічно, як ви собі уявили. Подумайте, чого саме не вистачає вашому партнеру, чим він так зацікавився на стороні. Проводьте більше часу разом. Згадайте ті часи, коли вам було добре разом. Якщо ж конфлікт все ж таки затягнувся, дайте одне одному певний час на роздуми. Коли пристрасті вщухнуть, вам буде легше прийняти правильне рішення.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ