Ми у Facebook
25.05.2015, 19:45

Головний лікар Рівненського обласного перинатального центру Вікторія ЄНІКЕЄВА - у програмі "Думки вголос" [+Відео]

Про те, чим наповнені будні унікального для Рівненщини медичного закладу, ми поспілкувались у програмі “Думки вголос” із заслуженим лікарем України, кандидатом медичних наук, головним лікарем Рівненського обласного перинатального центру Вікторією ЄНІКЕЄВОЮ та її колегами.
ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Проходячи або проїжджаючи вулицею Міцкевича в Рівному, багато хто звертає увагу на гарно реконструйовану будівлю з вивіскою “Перинатальний центр”. Чимало рівнян пам'ятають, як тут багато років розміщувався пологовий будинок №1. Натомість уже кілька років, після масштабної реконструкції, тут функціонує медичний заклад особливого статусу — комунальний заклад “Обласний перинатальний центр” Рівненської обласної ради. Про те, чим наповнені будні закладу, про його особливості й перші підсумки роботи ми поспілкувались у програмі “Думки вголос” із заслуженим лікарем України, кандидатом медичних наук, головним лікарем Рівненського обласного перинатального центру Вікторією ЄНІКЕЄВОЮ.

– Вікторіє Миколаївно, як би Ви охарактеризували головну особливість такого закладу як Рівненський обласний перинатальний центр?
– Для початку скажу, що Рівненська область — одна з лідерів в Україні за народжуваністю. Ми стабільно маємо позитивний приріст населення. Тому цілком логічно, що саме в Рівненській області був реалізований Національний проект “Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства”, в рамках якого наш заклад і став таким, яким він є нині.
Рівненський обласний перинатальний центр був створений у 2008 році шляхом реорганізації міського пологового будинку №1, а в 2012-2013 роках – реконструйований під заклад третинного рівня, тобто такий, що надає високоспеціалізовану медичну допомогу. Тому це не просто пологовий будинок — ми забезпечуємо повний цикл обслуговування на європейському рівні вагітних, породілей і новонароджених. Під час реалізації проекту були створені відділення, яких до того взагалі не було на Рівненщині: Відділення постінтенсивного догляду та виходжування недоношених новонароджених; Відділення медицини плода та патології раннього терміну вагітності; Кабінет катамнестичного спостереження за новонародженими; Телемедичний центр. Маємо, приміром, унікальну можливість рятувати життя немовлят із малою та екстремально малою вагою (від 500 грамів), виходжувати глибоко недоношених і тяжкохворих малюків. А центр планування сім'ї та репродукції людини, який функціонує на базі обласного перинатального центру, допомагає дарувати безплідним парам радість батьківства.



– А загалом, які саме категорії майбутніх мам і новонароджених діток є пацієнтами перинатального?
– Є відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я, який чітко регламентує, хто саме має госпіталізуватись у заклади третинного рівня. Передусім це ті вагітні, які мають відхилення у стані здоров'я — важку екстрагенітальну соматичну патологію: серцево-судинні, ендокринні захворювання, хвороби нирок тощо. Другий великий обсяг показів — це невиношування вагітності, загроза передчасних пологів або коли вони вже розпочалися. За медичними нормами, всі вагітні, в яких є ризик передчасних пологів з 22 до 34 тижня, мають народжувати в нас. Щоправда, інколи такі жінки не встигають доїжджати до нашого закладу з районів. Але, тим не менше, з року в рік кількість передчасних пологів, прийнятих у перинатальному центрі, збільшується: якщо в 2008 році, коли ми починали працювати, вона становила 3-4%, то нині вона наближається до 12%. Це позитивна динаміка, адже наш заклад оснащений усім необхідним обладнанням, а фахівці підготовлені до виходжування недоношених немовлят.



– Тобто можна сказати, що складні випадки як з майбутньою мамою, так і з майбутньою дитиною — це саме ваш профіль...
– Так, і крім передчасних пологів, є ще й інші покази до лікування в перинатальному центрі з боку акушерських ускладнень — це і кровотечі, і багатоплідні вагітності. Максимальна кількість двоєнь (вже біля 100), які з'являються на світ у Рівненській області, народжується саме в нашому закладі. А цьогоріч, ви знаєте, у перинатальному народилась вже й одна трійня!

Хочу зазначити, що до медичних показів, з якими породілей госпіталізують до нашого закладу, належать і порушення у стані розвитку плоду. Це і затримка внутріутробного розвитку, й інші аномалії плоду. Зазвичай у співпраці з лікарями з районів ми намагаємось максимально забезпечити госпіталізацію таких породілей.

Взагалі, якщо взяти кількість жінок з області, яких госпіталізують до перинатального, то в 2008 році вона становила близько 30%, а нині — до 70%. Координація роботи акушерсько-гінекологічної служби, якої вдалося досягти на Рівненщині, дозволяє скеровувати до перинатального центру максимальну кількість вагітних із районів, які мають патології чи ускладнення. А серед жінок, які перебувають у нас на так званому профліжку у відділенні патології, породілей із районів — до 95%. Водночас ми ніколи не відмовляємо в госпіталізації жінкам з обласного центру, якщо вони мають відповідні важкі патології.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Скільки часу проводять пацієнти у вашому закладі?
– По-різному, залежно від ускладнення і від ваги новонародженого. Якщо маса дитини становить 600-700 грамів, то можуть перебувати в нас і два, і три місяці, а коли вага немовляти досягає критеріїв виписки (2 кілограми), дитина ще впродовж двох років проходить спостереження у спеціальному кабінеті катамнестичного спостереження, куди мама з дитиною періодично приїжджає, оглядається суміжними спеціалістами: травматологом, окулістом, невропатологом, лор, проводиться УЗД обстеження дитини.

– Певно, за ці роки вдалося нагромадити чималий досвід виходжування недоношених діток, який можна передати й іншим лікарям...
– Так, ми тісно співпрацюємо з обласною дитячою лікарнею, де вже не перший рік проводять дуже велику роботу з виходжування недоношених. Діти, що народжуються в районах, переводяться в обласну дитячу лікарню, де теж є відділення реанімації, відділення недоношених новонароджених. Медики наших закладів спілкуються між собою, ми залюбки приймаємо на робочі місця лікарів, які хочуть пройти у нас підготовку, радо ділимось напрацюваннями. А наш головний спеціаліст з неонатології Шевчук О.В. є завідувачем відділення в обласній дитячій лікарні. Тобто наші заклади допомагають породіллям і новонародженим паралельно.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– У свою чергу, впевнений, ваші медики так само уважно слідкують за новітніми медичними розробками, аби постійно підвищувати кваліфікацію, адже статус закладу третинного рівня цього вимагає...
– Саме з цією метою на базі нашого закладу діє телемедичний центр. Він дозволяє брати участь у різних медичних конференціях, форумах, семінарах, з'їздах, у тому числі з-за кордону в режимі онлайн, і таким чином запозичувати кращі українські та закордонні практики допомоги як новонародженим діткам, так і їхнім мамам. Наші куратори — досвідчені науковці, які готові в будь-яку пору дня і ночі проконсультувати лікарів перинатального у складних випадках. Важливою для нас у цьому плані є співпраця з Інститутом педіатрії, акушерства та гінекології Національної академії медичних наук України. Також хочу зазначити, що можливість підключатися до медичних форумів через наш центр і таким чином підвищувати свою кваліфікацію мають не лише лікарі перинатального, а й медики інших закладів міста і області. Маємо вже досвід такого спілкування і на світовому рівні — підключалися онлайн до Міжнародного конгресу з репродукції, який проходив у Берліні за участі професорів з Італії, Сингапуру, Ізраїлю.

Водночас, і досвід, який напрацьований нашими місцевими медиками, вже цікавий для поширення на загальнодержавний рівень. Так, у жовтні минулого року спеціалісти перинатального центру брали активну участь у національній нараді щодо результатів впровадження методології “Дослідження важкої материнської захворюваності, що становить загрозу життя жінки”. Наш заклад долучився до цієї методології впровадження ще три роки тому. До слова, якщо говорити про кадровий потенціал перинатального центру, то хочу зазначити, що у нас працює чотири кандидати медичних наук, серед 73 лікарів більше третини мають вищу категорію, медики закладу публікують наукові статті у фахових виданнях, у тому числі і за кордоном — Росії, Італії, Греції, Німеччини та ін. Тобто досвід, який напрацьовуємо і відшліфовуємо у щоденній роботі, постійно стає предметом наукового узагальнення й поширення у масштабах усієї держави.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Вікторіє Миколаївно, 26 лютого цього року Рівненський обласний перинатальний центр відзначив другу річницю роботи після реконструкції, саме в такому форматі, в якому заклад функціонує нині. Певно, можна говорити про перші підсумки діяльності унікального для нашої області закладу...
– Для нас, медиків, які допомагають з'являтися на світ новим громадянам України, найголовніший підсумок — це те, що рівень малюкової смертності на Рівненщині з року в рік повільно, поступово, але знижується. А стан здоров'я матерів, завдяки допомозі, яку вони отримують у перинатальному центрі, покращується. Кількість пологів у нашому закладі постійно зростає. І, крім тих жінок, які поступають до нас за медичними показами, ми готові приймати й інших — звісно, за наявності вільних місць. Ми ніколи не відмовляємо таким пацієнтам, не порушуючи їхнього конституційного права народжувати в тому закладі й у того лікаря, де вони бажають.

До теми:

Вікторія ЄНІКЄЄВА - "Мама" всія Рівненщини

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко у програмі "Думки вголос": Для реформи медицини потрібна політична воля [+Відео]

Життя багатьох починалося у її руках - Вікторія ЄНІКЄЄВА

Фото з порталу "Четверта влада"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра