Ми у Facebook
28.05.2015, 16:20

“Вдома приємніше показувати кіно” - рівненська режисерка дебютувала у Каннах [+Фото]

Христина Сиволап - український режисер, родом з Рівного. У 2013 році закінчила КНУТКІТ ім. Карпенка-Карого за спеціальністю "Режисер телебачення". А вже цьогоріч дебютувала у Каннах.
Ще два роки тому Христина представила публіці короткометражку "Давай не сьогодні", яка завоювала премію The Best Short Film (найкращий короткометражний фільм) на 26-му італійському кінофестивалі Trieste Film Festival. Цьогоріч роботу рівнянки оцінили в рмаках проведення Міжнародного кінофестивалю у Каннах, у позаконкурсній програмі Short Film Corner.



“Сама ідея “Давай не сьогодні” виникла більше двох років тому, і мені навіть важко вже точно відповісти, як саме вона створювалась, - розповідає Христина. Ідея фільму належить сценаристу Олексію Сиволапу (тепер — чоловік режисерки, прим.авт.), пам'ятаю, коли він мені її озвучив кількома реченнями по телефону, я дуже зраділа і сказала, що це треба неодмінно знімати! А потім - близько року ми писали і переписували сценарій, паралельно шукали фінансування і проходили пітчинги. Лише коли виграли кошти на саму роботу, робота пришвидшилась. Підготовка, зйомки, монтаж — пролетіло на одному подиху”.



Уродженка Рівного перемогла на міжнародному кінофестивалі [ВІДЕО]

Варто зазначити, що комедію “Давай не сьогодні” авторка представила ще на п’ятому курсі, під час підготовки дипломного фільму.

“Коли дізнались про Канни, номінацію, я дуже зраділа, що матиму шанс поїхати туди не просто як турист, а як режисер, навіть якщо програма Short Film Corner Каннського фестивалю - аж ніяк не основна поміж багатьох інших. Ми показали там фільм у невеличкому залі і мали змогу поспілкуватись із глядачами з різних куточків світу, що є дуже хорошим досвідом”.

Варто зазначити, що після Канн Христина одразу приїхала до Львова, де на фестивалі “Wiz-Art” отримала за цю ж стрічку приз глядацьких симпатій.
“У Львові приймали дуже тепло і, звісно, "вдома" приємніше показувати кіно, - з усмішкою ділиться враженнями молода режисерка. - Те, що нам дали на Львівському фестивалі Wiz-Art приз глядацьких симпатій, думаю, говорить саме за себе. Глядачі сміялись, підходили до мене після показу дякувати. Це надзвичайно приємно!”

Перемога кінорежисерки з Рівного на міжнародному конкурсі в Італії: подробиці [Фото+Відео]

Попри те у творчих планах Христини Сиволап ще багато ідей з приводу реалізації “Давай не сьогодні”.



Рівнянка Христина Сиволап дебютувала у професійному кіно [+Фото]

“Ми далі відправляємо фільм на різноманітні кінофестивалі, а восени планується прокат по кінотеатрах України у складі альманаху з деяких українських короткометражних фільмів, що були презентовані у Каннах цього року. Зараз думаю над новими ідеями для сценаріїв”.

Варто зазначити, що кілька років тому Христина вийшла заміж й дома зараз її чекає донечка Аліса. Все ж режисерка надовго з родиною не розлучається.



“Я ніколи не думала, що це можливо, але, виявляється, можна встигнути все! Майже весь час я проводжу з дитиною, а коли вона спить, встигаю відправляти свій фільм на фестивалі, дивитись кіно і читати книги. Звісно, іноді не без допомоги бабусь і дідусів. На щастя, вони у нас молоді та енергійні!”

Про сюжет:
Сюжет фільму «Давай не сьогодні» розповідає історію бабусі й дідуся, які вирішили померти в один день. Але їхні спогади і розмови відтягують останній момент, який вони хочуть пережити разом. І ось одного разу вони зважуються ... Але життя виявляється несподіванішим, ніж смерть. Головних героїв стрічки також звуть Христина та Олексій. Подружню пару на екрані зіграли актор Володимир Задніпровський і актриса Алла Соколова. Давай не сьогодні» знімала компанія «Директорія кіно» на замовлення Державного агентства з питань кіно.

Окрім Христини Сиволап, у Каннах презентували роботу ще одного українця — рівнянина Віктора Булиги. Кінострічку “Тунель” він знімав у Клеванському тунелі кохання. Всього в цьому році в програмі секції, присвяченій короткометражним фільмам, було показано понад 1700 фільмів з 86 країн світу.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ