Ми у Facebook
30.06.2015, 10:20

Головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні Іван Зима: Горджуся нашим колективом [+Фото]

Знімальна група програми “Думки вголос”, яка виходить на Рівненському інформаційному порталі OGO.ua, завітала до провідного лікувального закладу нашої області — Рівненської обласної клінічної лікарні.
Головний лікар РОКЛ Іван Ярославович Зима, гостинно зустрівши журналістів, організував разом із своїм заступником з медичної частини Ларисою Іванівною Обуховською, екскурсію різними відділеннями цього унікального для Рівненщини медичного закладу, а згодом — підсумував почуте і побачене нами. Пропонуємо читачам дещо з почутого нашою знімальною групою під час цієї екскурсії.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Анатолій МЕЛЬНИЧУК,
завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії РОКЛ, заслужений лікар України:

– Напевно, немає в обласній лікарні відділення, яке настільки тісно було б пов'язано у своїй роботі з усіма іншими відділеннями, як пов'язане саме наше. Останнім часом у цій співпраці стало менше умовностей, з'явилось більше взаєморозуміння. Це як коли ви приходите додому і сім'я вас розуміє з півслова. На мою думку, це говорить про те, що колектив став більш об'єднаним, ріднішим. А це — дуже важливо.

Якщо говорити про нове в роботі відділення, то цього року є надія на успішне завершення реалізації проекту, який виношувався впродовж останніх 10 років, щодо забезпечення обладнання, яке в нас є, автономним газопостачанням. Це автономний кисень для пацієнтів відділення, стиснене повітря тощо. Є надія, що цей процес буде стовідсотково завершено саме нинішнього року.

Щодо використання сучасних технологій, то можу сказати так: все, що робиться в Україні — робиться в нас. Ми “прив'язані” до виконання складних хірургічних втручань, а це в свою чергу, “прив'язане” до використання надсучасного обладнання. А підвищувати свою кваліфікацію наші лікарі мають змогу завдяки відкриттю на нашій базі декілька років тому філії кафедри факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету. Важливо, що тепер на базі нашої лікарні мають змогу підвищувати кваліфікацію й наші сусіди — лікарі-анестезіологи обласної дитячої лікарні.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО



Валентин ПІОНТКОВСЬКИЙ,
завідувач обласного Центру ортопедії, травматології та вертебрології РОКЛ, кандидат медичних наук, заслужений лікар України:

– Цього року наше ортопедо-травматологічне відділення, завдяки розумінню адміністрації лікарні, головного лікаря Івана Ярославовича Зими і начмеда Лариси Іванівни Обуховської, набуло нового статусу — на його базі створено Центр ортопедії, травматології та вертебрології. Це стало своєрідним логічним продовженням постійної роботи з впровадження передового світового досвіду оперативних втручань, яку ми здійснюємо не перший рік. Нововведень, які запровадили останнім часом, досить багато — приміром, якщо говорити про лікування хребта (а левова частка оперативних втручань пов'язані саме з ним), то це і стабілізуючі операції на хребті, і декомпресійні операції на хребті, і дискектомії з імплантацією штучних міжхребцевих дисків, і постановка динамічних фіксаторів, які, не обмежуючи рух у хребті, водночас дозволяють дещо стабілізувати хребет. Новітні світові методики вивчатимемо й впроваджуватимемо в медичну практику й надалі — приміром, у вересні з цією метою планую відвідати навчальний курс у Мюнхені. Додам, що за останні роки при тому самому ліжковому фонді й штаті медичного персоналу ми практично вдвічі збільшили потужність відділення за кількістю оперативних втручань: якщо у 2009 році виконували 850-900 операцій на рік, то нині — 1600-1700.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Лариса ВЕРЕЩУК,
завідуюча кардіологічного відділення РОКЛ:

– Наше відділення було відкрите в 1976 році, воно розраховано на 40 ліжок. Працює в нас 4 лікарі, всі з вищими кваліфікаційними категоріями, і 26 середніх та молодших медпрацівників. За рік стаціонарно проліковуємо близько 1500 хворих, а близько 4 тисяч хворих консультуємо амбулаторно.

У відділенні лікуються хворі з ішемічною хворобою серця, гострим інфарктом міокарда, гіпертонічною хворобою серця, міокардитами, вродженими вадами серця тощо. Для обстеження хворих із захворюваннями системи кровообігу маємо повний перелік необхідного обладнання. За останні роки обладнання у відділенні оновлене, повністю зроблено ремонт.
Приємно наголосити, що впродовж останнього року, незважаючи на те, що він був важким і для країни, і для медичної галузі, у нас покращились можливості надання допомоги хворим з гострим коронарним синдромом завдяки відкриттю відділення інтервенційної радіології на 10 ліжок з навченим медперсоналом, який працює за новим локальним протоколом 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Загалом, роботи вистачає, і з кожним роком кількість хворих, які звертаються до відділення, збільшується. Адже, якщо загалом чисельність дорослого населення нашої області становить близько 800 тисяч, то пацієнтів із хворобами системи кровообігу на Рівненщині налічується близько 550 тисяч. Половина з них має гіпертонічну хворобу, близько 200 тисяч — ішемічну хворобу серця. Це ті хвороби, які тримають пальму першості серед причин захворюваності і смертності. Тому хочу особливо наголосити на важливості вчасного звернення за медичною допомогою. Коли ви відчуваєте загрудинні болі, болі в епігастрії, болі в серці стискаючого, давлячого характеру з іррадіацією в руку, в шию — не займайтесь самолікуванням, викликайте швидку. Адже від раннього поступлення в обласну лікарню, де нададуть високоспеціалізовану допомогу, може залежати подальша доля пацієнта.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Ірина ОЛІЙНИК,
завідуюча Гастроентерологічним центром РОКЛ:

– Нині значно зріс рівень захворюваності хворобами шлунково-кишкового тракту. Передусім це пов'язано з забрудненням навколишнього середовища, відсутністю контролю за якістю питної води, використанням у сільському господарстві великої кількості хімічних речовин, застосуванням у тваринництві антибіотиків і гормонів, використанням у харчовій промисловості барвників, стабілізаторів, підсилювачів смаку. Пацієнтам із різноманітними захворюваннями шлунково-кишкового тракту з усієї Рівненщини й надає допомогу Гастроентерологічний центр обласної клінічної лікарні. У нас лікуються пацієнти з захворюваннями шлунка, підшлункової залози, жовчного міхура, стравоходу, печінки та кишечника. Центр оснащений надсучасним медичним обладнанням. Так, ендоскопічне дослідження стравоходу, шлунку та 12-палої кишки проводиться шляхом відеогастроскопії. Цей метод — дуже інформативний та безпечний, він відрізняється точністю, особливо, якщо використовуються HD-технології. Саме такий прилад є в нашому центрі, це апарат екстракласу, який за лікувально-діагностичними можливостями не має рівних на Рівненщині. Приємно, що він справно функціонує, завдяки тому, що на його ремонт у спеціалізованому центрі виділила кошти адміністрація лікарні. Також адміністрація виділила кошти на поточний ремонт колоноскопа та гастроскопа, на забезпечення якісними деззасобами та витратними матеріалами. Приємно, що адміністрація обласної клінічної лікарні з розумінням та бажанням постійно підтримує розвиток новітніх напрямків медицини. А використання відеоендоскопічної техніки дозволяє нам, зокрема, на ранніх стадіях виявляти онкопатологію та різноманітні захворювання шлунку та кишечника, створювати свою базу даних і свою диспансерну групу пацієнтів, за якими ми спостерігаємо в динаміці.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Віктор ТКАЧ,
завідувач відділення гнійної хірургії та проктології:

– Наше відділення було створене в 1989 році на базі загальної хірургії. Нині в нас надається допомога на 40 ліжках — 30 хірургічного профілю і 10 — проктологічного. Відділення стало єдиним спеціалізованим закладом області, де окрім патології, яка викликана хірургічною інфекцією, надається високоспеціалізована допомога з застосуванням сучасних технологій в організованих центрах з лікування гострого панкреатиту, ступні діабетика, ускладнень після оперативних втручань на органах черевної порожнини та проктологічної патології. У відділенні, зокрема, проводяться складні, повторні та реконструктивні операції на органах черевної порожнини, операції при гострій хірургічній патології органів черевної порожнини, програмовані етапні санації черевної порожнини при занедбаних перитонітах, впроваджуються в практику сучасна антибіотикотерапія, складні колопроктологічні операції та міні-інвазивні операції на прямій кишці.

За останні роки вдалося чимало зробити для покращення умов перебування хворих — так, минулого року завдяки адміністрації лікарні та багатьом спонсорам, які нам допомагають, провели довгоочікуваний ремонт коридору, дещо раніше провели ремонт в операційних. Залишилось ще декілька невідремонтованих палат, але сподіваємось, що в скорому майбутньому і вони набудуть сучаснішого, комфортного вигляду, що створить ще більше зручностей для наших пацієнтів.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Нашу розмову підсумував керівник обласної клінічної лікарні - головний лікар закладу Іван Зима.



Іван ЗИМА,
головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук:

– Рівненська обласна клінічна лікарня є провідним лікувально-діагностичним закладом Рівненської області. Щороку на 725 стаціонарних ліжках приймаємо більше 23 тисяч пацієнтів. А рівень відвідувань консультативної поліклініки, що функціонує на базі лікарні, становить близько 200 тисяч пацієнтів на рік. У колективі нашого закладу — 7 заслужених лікарів України, 13 кандидатів медичних і 1 — кандидат технічних наук. Колектив лікарні постійно працює над вдосконаленням своєї фахової майстерності, впроваджує новітні світові медичні досягнення. Якщо говорити про досягнення нинішнього року, то зазначу, що цьогоріч ми оновили діагностичне обладнання в клінічній лабораторії, створили відділення інтервенційної радіології, де налагодили надання допомоги хворим з гострим коронарним синдромом з усієї області; розпочав функціонувати Центр ортопедії, травматології та вертебрології, де надзвичайно активно впроваджуються новітні методики оперативних втручань, якими раніше в області не займався ніхто. Загалом, я горджуся нашим колективом і хочу подякувати всьому медперсоналу лікарні за його нелегку гуманну працю. Зичу усім колегам, аби держава нарешті повернулася обличчям до нас, медиків. Міцного здоров'я вам, колеги, і мирного неба над головою на рідній землі всім нам!

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

До теми:

Іван ЗИМА. Його покликання – рятувати людські життя

"Думки вголос" - у Рівненській обласній клінічній лікарні





На правах реклами