Ми у Facebook
14.07.2015, 19:30

Рівнянка Олена Гандзюк пишається своєю колекцією ірисів [+Фото]

Недаремно говорять, що талановита людина – талановита у всьому. Це можна сказати і про головного лікаря Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олену Гандзюк. Ця надзвичайна жінка поєднує таку складну і важливу професію з улюбленою справою – колекціонуванням квітів.
Для всіх колекціонерів їхня колекція – справа життя. Проте, збирати щось матеріальне набагато простіше, ніж живі рослини. Колекціонуючи, наприклад, книги чи марки, придбавши черговий екземпляр, залишається всього лиш сховати його у надійне місце і час від часу насолоджуватися ним. Коли ж в тебе незвичайна квіткова колекція, то віднайти, зібрати її, а ще й зберегти дорогі серцю екземпляри — це справа не з легких.

Про тонкощі колекціонування квітів розповідає Олена Гандзюк - унікальна жінка, яка просто обожнює іриси. За 8 років вирощування цих квітів, Олена Василівна зібрала їх вже понад 200 сортів.
Запитую, як виникла ідея вирощувати саме іриси, адже це непроста і клопітка справа.

"Ваше здоров'я": рівнянка Олена Гандзюк - про необхідність обстеження на ВІЛ

- Ще 8 років тому вдалося придбати декілька виведених сортів. Вони зацвіли і щоранку я мала змогу любуватися чудовими квітами під вікном, - розповідає Олена Гандзюк. – Відтоді щороку поповнювала свої запаси: одного року всього 6 нових сортів, іншого – вже 10. Так рік за роком і в результаті вже маю більше 200 видів.

Догляд за такою колекцією забирає багато часу і сил, проте пані Олена розповідає, що коли вона працює у квітнику, то відчуває неймовірну насолоду. І радше вважає це відпочинком, а не роботою. Жінка не пускає нікого до своїх рідних серцю квітів.

- Я завжди говорила, що не даремно в народі кажуть: якщо хочеш відпочивати все життя – займися улюбленою справою! Так і я: приходячи після важкого трудового дня йду в сад і там релаксую, - додає Олена Василівна, - коли у твоєму саду розквітає справжня веселка кольорів, то відчуття радості дуже важко передати словами.
На запитання, чи не тяжко їй, людині яка має таку відповідальну і надзвичайно складну роботу, доглядати ще й за таким різноманіттям краси, пані Олена відповідає, що ці квіти не дуже вибагливі і догляд за ними – лише на радість. Хоча й потрібно час від часу обробляти їх спеціальними речовинами. Це у Олени Василівни виходить професійно, тому що користується вона лише якісними хімічними препаратами, адже ці «дітища» надто дорогі серцю, щоб ними ризикувати.

Родзинкою колекції пані Олени є те, що всі сорти квітів привезені з-за кордону. Розповідає, що ринок в Україні не такий багатий, а ще менш якісний. Так, ділиться досвідом, що коли ще купувала іриси у нас, то багато квітів не приживалося і пропадало, а це лише марно витрачений час та кошти. Натомість, іноземні цибулинки гарно приживаються і вже наступного року можна любуватися результатами. Не прижитися можуть лише декілька цибулинок:

- Я, так би мовити, вже «виросла» з українського ринку і замовляю цибулинки квітів лише з-за кордону. Там і вибір, і якість ірисів кращі. Купую квіти лише в оригінаторів, тому в якості і чистоті купленого сорту можу бути впевнена на 100%.


Олена ГАНДЗЮК: успішна жінка – це, насамперед, її міцна родина


Пані Олена пояснює, що оригінатори – це особи, що безпосередньо працюють над виведенням нових сортів рослин і додає, вже має постійних та улюблених оригінаторів із Франції, США та Австралії. Зокрема, у США це такі відомі фірми як «America Garden», «Schreiner Sutton» та «Sutton», у Австралії – «Tempo-Two».

Колекціонерка говорить, що така кількість квітів поміщають у неї у невеликому саду, тому що іриси ростуть тісно і зовсім не заважають один одному повноцінно розцвітати. А ще щовесни необхідно їх проріджувати і відсаджувати «діток», адже ці квіти швидко розростаються. Тоді пані Олена ділиться своїми надбаннями з іншими, або ж обмінюється з іншими колекціонерами.

- Ще з початку лютого я чекаю коли почнуть прорізатися з землі перші пагони квітів. А вже з травня, коли починають розцвітати перші ранні сорти, мій ранок починається з того, що я з чашечкою кави виходжу в сад, щоб любуватися кожною квіткою, - захоплено ділиться Олена Гандзюк. – Хоч сам період цвітіння не тривалий, проте задоволення від очікування – неймовірне.

В пік цвітіння, а це кінець травня та початок червня, неймовірний аромат та цілий спектр фарб заповнюють собою всю атмосферу навколо. І така краса винагороджує свою господарку величезним зарядом енергії на цілий рік!

Проте, не єдиними квітами пишається ця жінка, ще однією справою, якою вона гордиться є вишивання. Прекрасні вишиті картини прикрашають не лише домівку майстрині, а й робочий кабінет. Інколи доводиться поєднувати обидва хобі і вишивати улюблені квіти.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ