Ми у Facebook
22.09.2015, 09:15

У Рівненському інституті КУП НАНУ обговорили реформування усіх механізмів держави

У Рівненському інституті Київського університету права Національної Академії наук України відбувся круглий стіл, на якому були обговорені проблеми змін до Конституції України, децентралізації влади та адвокатури.
Рефлексія з приводу означеної проблематики є досить важливою, оскільки від неї значною мірою залежить остаточний вибір Україною свого політичного вектора розвитку. Необхідність реформування усіх складових механізму держави обумовлена намаганням втілити в життя демократичні цінності та надавати якісні публічні послуги громадянам на рівні європейських стандартів.

Невипадково ініціатором цього заходу став Заслужений юрист України, професор, ректор Київського університету права Юрій Ладиславович Бошицький, котрий упродовж багатьох років послідовно втілює в життя концептуально-правові засади європейської юридичної науки. Організатору заходу керуючому РІ КУП НАНУ Володимиру Леоновичу Якимчуку вдалося зібрати досить представницьке коло осіб, так чи інакше причетних до процедури реформування сучасного українського суспільства.

Так, учасниками круглого столу стали: директор Рівненського обласного центру правової допомоги МЮУ Василь Петрович Овдіюк, доктор юридичних наук, професор, зав.каф.конституційного права КУП НАНУ Надія Олексіївна Армаш, заступник директора Рівненського обласного центру правової допомоги МЮУ Сергій Валерійович Іллюк, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Денис Миколайович Пашкевич, адвокат Олександр Михайлович Негрей, адвокат адвокатського об’єднання «Юридична компанія «РАМ» Оксана Василівна Теперик, адвокат адвокатського об’єднання «Юридична компанія «РАМ» Олександр Вячеславович Теперик, адвокат, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Світлана Віталіївна Бідюк, професор кафедри кримінального права КУП НАНУ Петро Дмитрович Біленчук, доцент кафедри цивільного та трудового права КУП НАНУ Сергій Сергійович Петрачкович, а також студенти Рівненського інституту КУП НАНУ.

Відповідаючи на запитання про те, які ж зміни покладені в основу оновленої Конституції нас очікують в найближчій перспективі, Надія Олексіївна Армаш зауважила, що йдеться про істотну децентралізацію влади. Створюються виконавчі органи районних і обласних рад, яким буде належати реальна влада в регіонах. Управляти регіонами мають суб’єкти, обрані в ході місцевих виборів. Це вагомий крок до стандартів ЄС у цій сфері.  Натомість місцеві держадміністрації будуть ліквідовані, на їх місці постануть префекти, в коло обов’язків яких входить контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування. А реальне місцеве самоврядування – це конкретний крок у напрямі подальшої лібералізації управління на місцях, пов’язаний з вирішенням проблем формування громадянського суспільства та соціально-правової держави, посиленням захисту прав і свобод людини і громадянина, їх практичною реалізацією.

Аналізуючи процес реформування, Сергій Сергійович Петрачкович означив його досить образно: «Потрібно сушити болото, а не бити комарів». Мова передусім про потребу сутнісних перетворень, які торкалися б основоположних підходів до вирішення проблеми конституційних перетворень.

Розлогі цитації положень Конституції та аналітичні розмисли присутніх були доповнені яскравою та оптимістичною тезою Петра Дмитровича Біленчука про те, що у державі на місцях можна зробити все і прикладом цього може слугувати приміщення РІ КУП НАНУ, із неможливого перетворене зусиллями ректора у храм юридичної науки.

Обговорення викликало значний резонанс серед студентської молоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
У Рівненському інституті Київського університету обговорили актуальні проблеми правотворення в Україні [+Фото]

У Рівненському інституті Київського університету права відбувся майстер-клас [+Фото]

Рівненський інститут Київського університету права отримав патріарше благословення





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ