Ми у Facebook
17.10.2015, 14:45

Як маринувати опеньки, щоб були ніжними і смачними [+ПОРАДИ]

Любителі «тихого полювання» вирушають за опеньками, а рівненські господині шукають рецепти їх приготування та заготівлі на зиму. До вашої уваги – деякі секрети маринування лісових опеньків.
1. Для маринування намагайтеся вибирати тільки найдрібніші, молоденькі грибочки з ще кругленькими шапочками, адже вони набагато смачніші. Більші опеньки добре підуть для соління, смаження, приготування ікри та рагу.

2. Не забудьте про рафіновану олію (чудово, якщо є трохи оливкової!), якісний оцет, чисту джерельну або фільтровану воду.

3. Опеньки без спецій якісь виходять нецікаві, прісні на смак, тому приготуйте кріп, часник, лавровий лист, а також східні прянощі - гвоздику, імбир і корицю.

4. Очищені гриби обов’язково відваріть двічі по півгодини – адже опеньки, як і інші гриби, накопичують токсини і важкі метали, а також шкідливі речовини від лісових пожеж.

5. Якщо ви не встигаєте замаринувати всі гриби одразу, добре їх відваріть, відкиньте на друшляк і заморозьте. А потім у зручний час можете їх маринувати, при цьому не треба чекати, щоб опеньки розморозилися.

6. Щоб мариновані гриби не вийшли надто прісними, попередньо скуштуйте на смак маринад – він повинен бути солоніший і кисліший, ніж у готовому вигляді.

7. Кількість солі залежить від кількості грибів – на 1 кг – 1 столова ложка.


Мариновані опеньки до столу

Опеньки ретельно помийте, залийте холодною водою і замочіть на годину. Після цього промийте і ще раз залийте чистою водою. Поставте варити. Тільки почнуть закипати, постійно знімайте всю піну. Варіть цілу годину. Коли гриби будуть готові й опустяться з поверхні, відкиньте їх на друшляк. Юшку злийте в окремий посуд. Поверніть гриби назад у посуд для варіння і залийте опеньки маринадом. Для його приготування у юшку (якщо вона вам не подобається, візьміть чисту воду) додайте за смаком сіль, перець, гвоздику, 1-2 зубчики часнику і 1 лавровий листок, закип'ятіть. Варіть гриби у маринаді ще 25-30 хвилин. Розкладіть готові мариновані опеньки у стерилізовані півлітрові баночки, влийте в кожну по 1 столовій ложці 6% оцту і закрийте поліетиленовою герметичною кришкою. Остиглі банки поставте в холодильник, після чого вже через добу їх можна подавати до столу.


Мариновані опеньки на зиму

Підготовлені свіжі гриби (1 кг) відваріть до готовності впродовж години, знімаючи піну шумівкою, після чого воду злийте і варіть опеньки у чистій воді ще раз 25-30 хвилин, знімаючи піну. Готові гриби відкиньте на друшляк і дайте їм стекти. У цей час приготуйте стерилізовані банки і кришки. Розкладіть опеньки у баночки на три чверті об'єму і залийте маринадом.
Для його приготування в 1 літр чистої киплячої води кладемо 1 столову ложки солі, 2 столові ложки цукру, пів чайної ложки меленої кориці, 2-3 бубочки гвоздики, кілька горошин запашного перцю і чорного перцю і 1 лавровий листок. Можна дати 1-2 зубчики часнику. Доведіть маринад до кипіння, в самому кінці додайте 6-9 столових ложок 9% оцту (на ваш смак), залийте маринадом гриби у баночках і стерилізуйте 20-25 хвилин.


Мариновані опеньки з олією без стерилізації

На 5 кг грибів: 1,5 л води, 9 стол. ложок 9% оцту, 3-4 столові ложки цукру, 50 мл рафінованої олії (найкраще – оливкової, але підійде й соняшникова), 1 столова ложка солі, перець горошком, кориця – на смак.
Залийте на півгодини почищені гриби холодною водою, щоб відійшов бруд і пісок. Промийте опеньки і засипте їх у посуд з киплячим маринадом. Варіть 45 хвилин. Розкладіть у стерилізовані баночки, закрийте пластиковими кришками і зберігайте в холодильнику. Такі гриби можна подавати до столу вже через 12 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Ікра з польських грибів до столу і на зиму

Прості рецепти грибних страв на кожен день

Що приготувати з грибів красноголовців та підберезників [+ПОРАДИ]

Смачні та оригінальні страви з сушених грибів [ВІДЕО]

Салати з грибами

Рецепт на вихідні: Пиріжки з рисом та грибами

Пісні страви: Капусняк з грибами й томатним соусом





На правах реклами