Ми у Facebook
24.11.2015, 10:30

Рівненська АЕС: про терористів, співпрацю з Росією і неможливість здешевити електроенергію

Журналістам Рівненщини та Волині організували екскурсію на Рівненську атомну електростанцію.
Градирні, з якими давно асоціюється Рівненська АЕС, зі зменшенням відстані до Кузнецовська набувають все більш гігантських розмірів, і коли автобус із журналістами проїжджає усього за кілька метрів від них, почуваєшся мікроскопічною комашкою перед величчю цього паруючого творіння людських рук. Місто атомників зустрічає незвичною для рідної держави доглянутістю будівель, відсутністю характерної для споруд періоду СРСР одноманітної сірості і несподіваною чистотою вулиць. Так розпочинається екскурсія на Рівненську атомну електростанцію.

Чому не на всіх АЕС є градирні?

Нас висаджують біля інформаційного центру АЕС. Адже тут розташований музей станції. Найбільший з експонатів музею — діючий прозорий макет ядерного енергоблоку. Тут на власні очі можна побачити, як працює міні-атомний реактор: нагріває до високих температур воду, вона перетворюється на пару і, рухаючись під тиском, крутить турбіни, які й утворюють електроенергію.



- Принцип роботи всіх електростанцій однаковий: і ТЕС, і ГЕС, і АЕС, - пояснює екскурсовод. - Пара чи вода обертає турбіну і виробляє струм.

Поруч з макетом реактора — зібрані в єдину конструкцію довгі металеві трубки. Якби їх поставив вертикально, то вони були б схожі на якусь, наче складену з велетенських деталей дитячого конструктора, космічну ракету. У ці трубки, пояснює екскурсовод, завантажують ядерне паливо. А паливо — чорні, як активоване вугілля, але трохи більші, таблетки урану. Їх теж можна роздивитися у музеї за склом.

Рівнян запрошують на громадські слухання щодо будівництва на Пересопницькій




Поряд — маленькі копії градирень. Дізнаємося, що вони є не на всіх АЕС, а лише там, де бракує природних запасів води. І, приміром, на Хмельницькій АЕС градирень нема, бо там для цього є спеціальні ставки-охолоджувачі.



- Висота кожної градирні 150 метрів. Діаметр нижній - 120 метрів, верхній - 60 метрів. Всередині розташовані пристрої, які розбризкують гарячу воду, що подається від атомної станції. Вона охолоджується потоками повітря, яке поступає знизу. Падає на плаский шифер і знову подається до АЕС, - інформує екскурсовод.

Рівненська АЕС ще два роки співпрацюватиме з Росією


У залі інформаційного центру дізнаємося, що відпрацьоване на АЕС ядерне паливо спочатку три роки збергіають у спеціальних басейнах витримки. Потім відправляють у Росію. Країна-агресор щодо України — зберігає його у себе за суми, які вимріюються сотнями мільйонів гривень. Робитиме це, відповідно до угоди, до 2018 року. Далі поверне ядерне паливо Україні назад. Тому, пояснюють нам, порушене на рівні держави питання про будівництво у Чорнобильській зоні сховища відпрацьованого ядерного палива нині дуже актуальне.



- Це паливо може використовуватися в атомних блоках наступного покоління. Просто ми не вміємо це робити, - розповідають нам.

Рівненщина: бурштинокопачів засудили і оштрафували


Нагамагаємося уявити масштаби небезпеки, яка може звалитися на нас через два роки, тому цікавимося, скільки палива у Росію вже відправили. І чуємо:

- Завантаження лише одного реактора - десь 70 тонн ( а реакторів є чотири — Авт.) Ми чверть цього палива щороку замінюємо. Тобто за чотири роки це 70 тонн. От і полічіть.

-А якщо Росія відмовиться приймати це паливо вже зараз? - загострюємо ситуацію.

-Навряд чи вона це зробить. Адже мова йде про надзвичайно великі кошти, - пояснюють нам.

Що таке ВРП і яка від нього користь рівнянам?


Журналістам вручають помаранчеві каски, інструктують щодо техніки безпеки і везуть показувати ВРП-750 кВ. Цією абревіатурою — відкритий розподільчий пристрій - називають повітряну лінію електропередач (ЛЕП). Її будують від РАЕС до Київської підстанції. ЛЕП дозволить Рівненській АЕС виробляти і продавати більше електроенергії. А це означає, що зростуть надходження станції у бюджет нашої області. Отже буде більше грошей на будівництво й ремонт доріг, шкіл, лікарень тощо. Також більше грошей на розвиток дістанеться населеним пунктам, розташованим у 30-кілометровій зоні АЕС. Адже станція віддає їм 1% свого прибутку. Окрім цього, користь буде і для всієї держави, бо поліпшиться електропостачання центральних областей України, де потужностей нині не вистачає. Тож Україна зможе відмовитися від купівлі електроенергії у Росії.



Про знижки на електроенергію для мешканців Рівненщини

Далі ми маємо можливість поспілкуватися з керівництвом РАЕС. Найперше, цікавимося, чому рівняни, живучи поблизу двох атомних станцій — Рівненської та Хмельницької — не мають знижок на електроенергію.

Ціни на хліб на Рівненщині ростуть шаленими темпами


- Державна програма формування тарифів на електроенергію не передбачає встановлення регіональних тарифів, - пояснює заступник головного інженера Рівненської АЕС Сергій Григораш. - Може, ми й хотіли б дати області електроенергію за нижчими тарифами, але для цього потрібно змінювати державний енергетичний ринок.

Втім, виявляється, можливість здешевити собі електроенергію мають мешканці 30-кілометрової зони АЕС, які й так купують її зі знижкою. Але зробити це можуть виключно за рахунок субвенції, які станція надає їм у місцеві бюджети на розвиток населених пунктів.

Чи страшні РАЕС терористи
?

У зв'язку з останніми трагічними подіями у Франції і неспокоєм на сході нашої держави не можемо не задати це питання. Гендиректор РАЕС Павло Павлишин розповідає, що захист АЕС посилили. Подбали про нього, уклавши відповідний котракт з Нацгвардією, збільшивши кількість власних охоронців. Також придбали різні технічні засоби для підвищення рівня безпеки, утворили склад зброї, розробили оборонні споруди, встановили при вході на об'єкти контрольно-пропускні пункти, додаткові прохідні, відеокамери. Також у разі необхідності АЕС захищатиме військова частина, розташована у Кузнецовську.

У Кузнецовську — надзвичайно дешеве тепло

Дізнаємося, що доглянутість Кузнецовська — заслуга РАЕС. Адже станція не тільки виробляє електроенергію, а й утримує близько 80% об'єктів соціальної сфери міста: будинок культури, басейн, готель та інші.

Як рівнянин планує перезимувати з величезними тарифами на газ [+Відео]




Також завдяки РАЕС у кузнецовців чи не найдешевше в Україні тепло — усього 3,5 гривні за 1 кв. метр площі житла, що вшестеро дешевше, ніж у Рівному. Втім, каже Павло Павлишин, кузнецовці цього не цінують. І не платять за послуги теплопостачання. Їхній борг перед АЕС за тепло сягає 62 мільйонів гривень.

Щоб жив Кузнецовськ, потрібні нові енергоблоки

Під кінець цікавимося, чи є майбутнє у міст-супутників АЕС. Адже рано чи пізно термін експлуатації енергоблоків закінчиться. І, приміром, у 2017 році це питання торкнеться третього енергоблоку РАЕС. Втім, керівництво станції вже заявило про продовження його роботи. Бо, мовляв, коли встановлювали проектом 30-річний термін експлуатації енергоблоків, керувалися знаннями, наявними у 70-80-их роках минулого століття. За цей час все змінилося. Та й практичний досвід показав, що насправді вони можуть працювати довше. Так, вже продовжували термін експлуатації енегоблоків у Великобританії, Росії, США, Франції, Канаді. Та й Рівненська АЕС у 2010 році продовжила термін роботи енергоблоків №1 та №2 на 20 років.



- Альтернативи атомній енергетиці нема, - впевнений гендиректор РАЕС Павло Павлишин. - Це найчистіша і найдешевша електроенергія. Тож, щоб міста-супутники АЕС існували, потрібно продовжувати роботу енергоблоків і будувати нові. У нас є для цього майданчик. Щоправда, влітку цього року через посуху виникали проблеми з водою. Бо у річці Стир її рівень впав до позначки 1921 року. Звісно, потрібно паралельно розвивати і зелену енергетику. Скажімо, у Німеччині майже кожен другий будинок користується сонячними колекторами і німці навіть продають вироблену сонцем електроенергію.





На правах реклами