Ми у Facebook
20.03.2016, 09:30

Весняний нерест - поради рівненським рибалкам

Рівнерибоохорона попереджає любителів порибалити, що невдовзі доведеться заховати всі свої рибацькі снасті й залишити на озброєнні максимум – спінінг або вудку із одним гачком.
Для того щоб можна було зрозуміти чому ж все таки у цей період рибальство в зоні нерестовищ заборонено потрібно детальніше зупинитися на такому понятті як нерест.

Нерест — це все те, що відноситься до відкладання ікри риб і її запліднення. Для різних риб це проявляється по-різному. На проходження нересту впливають багато умов, а в першу чергу – температура води. Для кожного виду риб діапазон температур свій. У більшості з видів, а саме тих, які мешкають у водоймах нашої області нерест проходить з весни до початку літа: в квітні нереститься щука, з середини до кінця травня - окунь, судак, лящ, короп, карась.

Раніше всіх починає метати ікру щука, температура води 3-6°С, плотва й окунь – при 8°С, лящ – при 12-13°С, головень і карась - при 17-18°С, краснопірка – при 18°С, лин – при 19°С, сазан, чехоня, короп, судак – при 18-20°С. Нерест щуки, коропа, ляща, судака проходить переважно в заплавах річок, на трав'янистих мілководдях. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні місця - нерестовища.

Проте не лише температурні показники є вирішальними для повноцінного проходження нересту, також важливим є кисневий режим, наявність субстрату для відкладання ікри, а також наявність партнера.Тому об’єктивно, що для того аби риба «пішла на нерест» й відбувся природний процес відтворення їй необхідна велика кількість сприятливих природних факторів.

А щодо так званих рибалок-любителів, які так з нетерпінням чекають на нерест аби скористатися й отримати якісь власні вигоди з того хочемо нагадати про адміністративну та кримінальну відповідальність за протиправні дії під час ходу риби на нерест. Про точні дати встановлення весняно-літньої заборони на лов риби та інших водних біоресурсів на водоймах області Рвінерибоохороною буде повідомлено пізніше.

Також висловлюємо прохання: в разі виявлення фактів порушення Правил любительского та спортивного рибальства повідомляти про це до Рівнерибоохорони (телефон «гарячої лінії» 0362-63-39-32 або 068-833-95-26).

За повідомленням прес-служби Рівнерибоохорони





На правах реклами