Ми у Facebook
04.05.2016, 11:00

Організатор фестивалю ковальства «Металеве серце України» Ніна Крока: Ми зшили Україну металевими нитками [+Відео]

Із Ніною Юріївною Крокою ми зустрілись напередодні Великодня у приміщенні Арт-галереї ковальства, яка нещодавно гостинно відчинила двері на території приватного підприємства “Рівнебудпостач”. Тут працюють із металом, а ковальські вироби дивовижної краси та вишуканості - ледь не на кожному кроці.
І починається це від самого в’їзду на підприємство, яким не перший рік вправно керує Ніна Юріївна – просто на газоні гостей зустрічають… металеві Маша і Ведмідь! «Дехто про нас так і каже – а, це те підприємство, де Маша і Ведмідь», - посміхається господиня цього «металевого царства».

Турботлива рука Жінки-господині відчувається тут в усьому: куточок на вулиці Курчатова, багатій на промислові та складські приміщення, приємно вражає доглянутістю, чистотою й смаком в усьому – така собі оаза Європи на околиці Рівного! Відчувається: тут хазяйнує справжня Берегиня, яка знає ціну грошам і знає, як облаштувати затишок довкола себе, щоб і самій було приємно працювати, і людям навколо.

ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

А вже коли заходиш до Арт-галереї ковальства – просто очі розбігаються! Але спершу – захоплено завмираєш, побачивши стільки рукотворної краси в одному місці. Найнеймовірніші й найвишуканіші ковальські вироби вражають самі по собі, а коли помічаєш експонати, у яких метал майстерно поєднався чи то з бурштином, чи з іншими природними матеріалами – то взагалі ледь не мову втрачаєш!..

Утім, перевівши подих від безмовного замилування, розпочинаємо розмову з Господинею цього металевого царства. Людиною, яка подарувала Рівному і рівнянам «Металеве серце України» - фестиваль, який цьогоріч пройде у нашому місті вже вп’яте. Жінкою, яка спершу зробила метал успішним бізнесом, а нині вже не перший рік перетворює його на справжнє золото людського таланту, який щедро дарують рівнянам вправні майстри-ковалі з усіх-усюд. Майстри, яких збирає у Рівному Ніна Юріївна Крока.



- Ніно Юріївно, як виникла ця дивовижна Арт-галерея ковальства? Що цьому передувало?
- Усі ці роботи не могли зібратись тут за місяць, навіть за рік чи два. Я збирала їх загалом більше десяти років. Так склалося моє життя, що воно пов'язане з металом. Саме ним займається наше підприємство. Я полюбила метал, і з часом почала їздити на фестивалі, виставки в різних куточках України, де демонстрували різні металеві вироби. І з кожної такої поїздки привозила якийсь витвір рук ковалів. Ця любов до ковальського мистецтва росла, виробів у колекції, відповідно, більшало. Спершу вони стояли по різних куточках, по кабінетах – де вже знаходила для них місце. Потім зробила кімнату-музей “Ковальські витребеньки” на першому поверсі офісу нашого підприємства. Але з кожним роком місця для нових робіт ставало все менше, а самих робіт – усе більше й більше. Я вже не могла ховати їх по підвалах, душа бажала ділитися цією красою, показувати її людям. Так поступово я і втілила свою мрію – відкрила Арт-галерею ковальства.

Відчинила свої двері вона цьогоріч на Благовіщення. Цим я ніби хотіла сказати, що блага вість прийшла в Рівне і в Україну — у Рівному відкрилась перша галерея ковальства. Нині у ній уже більше 200 робіт, і колекція постійно поповнюється: навіть на відкриття гості зі Львівської академії мистецтв привезли у подарунок дві роботи, і практично кожного місяця хтось із наших гостей виявляє бажання залишити у нас свій «творчий внесок».

- Власне, контакти з майстрами ковальства, які нині залишають у рівненській Арт-галереї свої вишукані й неповторні металеві «автографи», - це результат проведення вже чотирьох фестивалів «Металеве серце України». Розкажіть, будь ласка, трохи детальніше про це Ваше унікальне мистецьке «дітище».
- Коли їздила Україною і знайомилась із ковальським мистецтвом — я постійно знайомилась із прекрасними людьми, які творили з металу речі неймовірної краси. І мені настільки захотілось, щоб цей творчий вогонь, цю дивовижну красу побачили рівняни, що я дала собі слово: ми матимемо власний ковальський фестиваль у моєму рідному місті, яке безмежно люблю. І ось чотири роки пройшло – і відбулось чотири фестивалі ковальського мистецтва «Металеве серце України», цьогоріч у Рівному відбудеться вже п'ятий такий фестиваль. Радію, що з кожним роком він росте, розширює географію і тематику робіт, до нас приїжджають іноземці, а плоди спільної праці учасників фестивалю - великі скульптури – ми залишаємо у дарунок Рівному, й ці вироби стають родзинками міста.



ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

- А якщо говорити про ті роботи, що прикрашають Арт-галерею ковальства, - яка з них Ваша улюблена?
- Я їх усі дуже люблю, кожна з них мені по-своєму близька, рідна, бо кожна скульптура має свою історію. Наприклад, не можу не зупинитись біля метеликів, у яких майстерно поєднані метал і мушлі — поки що їх є шість, але у майбутній колекції має бути десять. Дуже люблю металеву саламандру на ім’я Салі. Ця «дівчинка» дуже рухлива, вона ніби «вітається» з відвідувачами, любить, коли її беруть у руки дітки… Діткам узагалі в нас дуже подобається, адже ми дозволяємо брати експонати в руки: привітатися з «дівчинкою» Салі, подзвонити у металеві дзвіночки, погратися в ковані шахи…

Якщо пройдемо далі, ви помітите, наскільки вдалими вийшли спроби ковалів поєднати бурштин з металом - метал став яскравішим, і такі вироби, яких у нас уже чимало, стали справжньою окрасою галереї.


- Бачу, наші ковалі постійно експериментують із поєднанням металу та інших природних матеріалів — це і мушлі, і бурштин, і роги...
- Так, а цього року готуємо новий сюрприз – хочемо показати, що у нас на Рівненщині є унікальні родовища базальту, а ми поєднаємо красу каменю і металу й зробимо Рівному новий гарний сюрприз!

- Якою ж географія робіт, які представлені в Арт-галереї ковальства?
- Перші роботи, які потрапили до мене, - це були роботи з Донецька та Івано-Франківська…


ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

- Погодьтеся, по-своєму символічно вийшло – ковальське мистецтво, мирна творча праця єднає Україну…
- Справді, так воно і є! А нині у нас на цю тему є цікава робота – особлива швейна машинка. Її на минулорічному фестивалі, наскрізною тематикою якого була патріотична, виготовив київський коваль Сергій Фірсов. Його робота немов би промовляє всім: ми зшили Україну металевими нитками і не дозволимо нікому нашу країну роз'єднати.

…А загалом нині в нашій галереї зібрані роботи, напевно, з усіх куточків України: Луцьк, Львів, Суми, Одеса, Івано-Франківськ, Миколаївська область, Київська, Житомирська… І, звісно, почесне місце займають роботи наших земляків – це пречудові ковалі з Рівненщини Роман Велігурський, Сергій Торуля, наш сусід із Хмельниччини, теж організатор фестивалю «Металеве серце України», коваль-митець Артем Вольський.

- Що ж, давайте далі продовжимо нашу невеличку екскурсію Арт-галереєю ковальства – місцем, куди можна повертатися знову і знову, щоразу знаходячи для себе щось нове, унікальне, помічаючи те, чого ніби й не бачив раніше…
- Залюбки! Отже, наступна моя улюблена робота — це витвір майстрів кузні “Росичі”, що в Рокитному на Київщині. Це робота коваля, який був на Майдані, і зараз займається волонтерством. Майстер справді вклав свою душу і серце в цю роботу, де бачимо і шини, які горять, і бруківку, і руку, яка тримає меч, що не дозволить нікому забрати незалежність України. Скульптурна композиція, яка представлена у нашій галереї, - це зменшена копія шестиметрового оригіналу, який виготовив коваль. Я мрію, щоб ця унікальна робота, яка поєднує надзвичайну майстерність ковальського мистецтва і потужний український патріотичний дух, прикрасила наше Рівне. Переговори про це вже ведуться, і сподіваюсь, що нам вдасться прикрасити Рівне таким унікальним мистецьким шедевром.

- Ніно Юріївно, якщо вже ми заговорили про металеві скульптури як окраси нашого обласного центру – що хотіли би покращити у Рівному з погляду людини, яка і в бізнесі не перший рік успішно працює, і красу металеву рідному місту постійно дарує?
- Я справді дуже люблю своє Рівне і настільки хочу, щоб воно було привабливим, цікавим, щоб ми пишались своїм містом!.. Мені здається, що кожний чиновник, кожний мешканець може на своєму місці щось зробити для цього, щось подарувати місту. Подарувати хоча б чистоту, красу. Мені здається, що якщо людина має бажання щось зробити — вона обов'язково зробить.

Візьмемо Трест зеленого господарства. Наше місто гарне, нічого не хочу сказати, але мені хочеться, щоб воно стало цікавішим, унікальнішим, більш європейським. Наприклад, зовсім не тяжко і не такі великі кошти потрібні, щоб із дроту, арматури зробити елементи коня, собачки, котика чи грибочки і обплести їх, зробити озеленення… З таких приємних дрібничок варто починати – і так поступово робити місто оригінальнішим. Я не згідна, що це впирається у кошти, це відмовка. Потрібне насамперед бажання. Якщо людина хоче зробити, вона знайде і невеликі кошти, і знання... Просто треба любити своє місто.

- Я тут подумав про Ваше бажання, Ваше невтомне бажання не перший рік поспіль збирати в Рівному ковалів на унікальний фестиваль — як знаходите сили, енергію на все це?
- Я вже інакше не можу. Це вже не просто фестиваль, це зустріч друзів, які радіють при зустрічі, обмінюються досвідом, і ці обійми, блиск в очах, радість — не виміряти грошима! В нас не просто побільшало ковалів у останні роки, а побільшало ковалів-творців, бо з'являється і більшає бажання людей не лише бачити, а й творити цю красу.

- І ми таким чином привчаємо людей жити в більш красивому, комфортному середовищі...
- Чим більше буде в нас краси — тим менше буде вандалізму. Люди будуть цінувати красу, жити серед неї і радіти.

- А наша знімальна група, в свою чергу, радіє, що у Рівному є такі люди як Ви, Ніно Юріївно, і як Ваші однодумці, які цьогоріч уже вп’яте подарують рівнянам і гостям міста фестиваль ковальства. Отож, до зустрічей на «Металевому серці України»!


ДИВИТИСЬ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

Автор відеоверсії - Валерія ЦУКАНОВА, OGO.ua

До теми:

Успішні жінки Рівненщини: Ніна Крока – жінка, що перетворює метал на красу

Закохавшись у метал, змусила його квітнути - Ніна КРОКА

Програма "Думки вголос": усі випуски





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ