Ми у Facebook
23.05.2016, 10:00

"Проблеми фармації - підробки та низький рівень обслуговування", - керівник Держлікслужби Рівненщини

Чому у Рівному так багато аптек та аптечних пунктів? Яка ситуація зараз із сумнозвісним трамадолом і сильнодіючим снодійним соннатом? Які проблеми існують у рівненській фармації? Ці та інші запитання задаємо Сергію Лебедю, начальнику Державної служби з лікарських засобів (ДСЛЗ) у Рівненській області.

- Сергію Олександровичу, передусім поцікавлюся, який номер телефону аптечної довідки? Адже служба 109 стала платною.

- Аптечна довідка, наскільки мені відомо, існує в нашому місті тільки у товариства «Рівнефармація». Зателефонувати можна за номером 63-35-11.

- Пане Сергію, з вашого дозволу, запитаю для своїх знайомих: як найбільш раціонально придбати лікарські засоби - угорський транквілізатор грандаксин (тофізопам), а також нейролептик (антипсихотик) французького виробництва неулептил?

- Строк реєстрації  грандаксину в Україні закінчився у 2015 році, а термін дії неулептилу (діюча речовина Periciazine - періціазин) завершився в 2005 році. Сподіваюся, що після спрощення реєстрації лікарських засобів, яке зараз впроваджується урядом, іноземних виробників більше зацікавить український ринок, і ці та інші препарати матимуть змогу знову з’явитися в українських аптеках.

Що стосується ввезення в Україну незареєстрованих ліків, законодавство дозволяє їх ввозити з-за кордону для індивідуального використання. Тоді митниця зобов'язана пропустити вас, чи вашого родича/друга з ліками: якщо лікарський засіб призначений для особистого лікування, а не для продажу, і це підтверджено відповідним рецептом, належним чином задекларовано та препарат ввозиться у кількості, що не перевищує кількість, виписану в рецепті. Що стосується наркотичних лікарських засобів, то їх ввезення заборонено.

Ваше здоров'я: оздоровлення організму без ліків та операцій у Рівному [+Відео]

- І можна пред'являти рецепт на такі препарати в українських аптеках?
- Так, рецепт в такому разі лікар виписує за міжнародною непатентованою назвою, а фармацевти зобов'язані поінформувати, що лікарські препарати з такою діючою речовиною не зареєстровані в Україні, що буде підставою придбати його за кордоном.

- Які проблеми сучасної фармації, пане Сергію? Щось перешкоджає вашій діяльності?

- Це зростання кількості фальсифікованих ліків та зловживання відпуском для немедичного використання  лікарських засобів, котрі містять (у невеликій кількості) наркотичні й психотропні засоби, і не перебувають на предметно-кількісному обліку. Ще одна проблема сучасної фармації в умовах мораторію на перевірки - зниження рівня обслуговування в окремих аптечних закладах. Насамперед вражає небажання деяких фармацевтів і провізорів повідомляти на прохання (на вимогу) споживача список наявних  лікарських засобів - від більшої до меншої ціни і, що особливо важливо, надавати сертифікат якості виробника.   

10 причин, чому варто носити слуховий апарат  

- Пане Сергію, наскільки мені відомо,  "Соннат" (або зопіклон, сонаван) - сильнодіюче снодійне, яке викликає звикання та може використовуватися не з медичною ціллю. А яка ситуація з "відвертими наркотиками" - трамадолом, чи із сибазоном (діазепамом)?

- Ситуація з трамадолом була шалено тривожною у 2006 році, коли цей препарат вільно відпускали з будь-якої аптеки без рецептів. Зараз ситуація стабільна й контролюється. Ці   лікарські засоби продаються по так званому "рожевому рецепту" - бланку форми № 3 (ф-3) в тих аптеках, які мають ліцензію на обіг наркотичних та психотропних лікарських засобів.

Приватний кабінет масажу та реабілітації Романа Ярмолюка

- У Рівному справді досить багато  аптек та аптечних пунктів. Яка ваша позиція з цього приводу?

- Перевага великої кількості  аптек та аптечних пунктів у тому, що покупець може обрати препарат для лікування у найоптимальнішому співвідношенні ціна/якість, переглянувши ціни й інструкції з медичного застосування у сусідніх аптеках. Хай там як, а в будь-якій  аптеці (чи аптечному пункті) вам мають показати  інструкції з медичного використання препарату та поінформувати про всі наявні лікарські засоби, які містять ту ж діючу речовину. Тому, вважаю, в даній ситуації споживач тільки виграє.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ