Ми у Facebook
30.05.2016, 16:40

Поговоримо з лікарем: що таке МРТ-діагностика?

Сучасне суспільство рухається вперед швидкими кроками. З'являється багато нових технологій та новітнього обладнання. Не виключення — галузь медицини.
Водночас пересічним рівнянам про функції новітнього медичного обладнання відомо не багато. Зокрема, часто запитують про магнітно-резонансну томографію. Щоб отримати відповіді на найпоширеніші запитання - звернулися до лікаря мрт-діагностики Медичного центру «МРТ-діагностика», що у Рівненській центральній міській лікарні, Наталії Іллящук.

МРТ - найбільш повне обстеження організму доступне у Рівному [Фото+Відео]

- Розкажіть, будь ласка, що таке МРТ.

- МРТ або магнітно-резонансна томографія - це новітнє досягнення медицини у сфері діагностики, яке допомагає побачити внутрішні органи і тканини в тонких зрізах. Завдяки МРТ з'явилася можливість діагностувати на ранніх стадіях розвитку величезну кількість захворювань, що дозволяє своєчасно та якісно відреагувати на них і призначити ефективну терапію, не допускаючи ускладнень. В основі цього методу лежить вплив магнітного поля на атоми водню в тканинах людини. Тут абсолютно не використовується шкідливе рентгенівське проміння.

- Чула, що МРТ має вигляд закритої труби в яку завозять людину для обстеження, і там треба пролежати півгодини. А якщо пацієнт панічно боїться замкнутого простору...

- Дійсно, існують МР-томографи у вигляді закритої труби. Але Медичний центр «МРТ-діагностика» забезпечений єдиним в Рівненській області апаратом відкритого типу. Він схожий на кушетку, зверху і знизу якої розташовані постійні магніти. По бокам, спереду та ззаду простір лишається відкритим. Пацієнт знаходиться у відкритому просторі, а навколо ділянки тіла, яку потрібно обстежити, розмістять спеціальний пристрій-антену (радіочастотна котушка). Далі потрібно буде просто спокійно лежати та рівномірно дихати, поки медичний персонал буде проводити обстеження. В середньому процедура триває близько 30 хвилин. Якщо пацієнт буде відчувати страх чи дискомфорт, хтось із рідних чи близьких може сидіти поруч нього, тримати за руку, спілкуватись. Медичний персонал нашого центру намагається створити максимально комфортні умови під час обстеження.

"Ранкова кава": МРT - найбільш повне обстеження організму (+ВІДЕО)


- Чи обов’язкова анестезія при МРТ-обстеженні? Адже, до прикладу, МРТ головного мозку лікарі часто радять робити з наркозом...

- Потреба в анестезії обумовлена тим, що під час проведення МРТ-діагностики потрібно, щоб пацієнт не рухався. Маленькі діти, як правило, не можуть вилежати тривалий час не рухаючись - тим більше, в закритому томографі, але у Медичному центрі «МРТ-діагностика» на відкритому томографі діти комфортно себе почувають і безпроблемно проходять обстеження, навіть малеча до 5 років
Медичний персонал нашого центру максимально налаштований на роботу з дітками, ми маємо облаштований стенд з іграшками. Тому кожна дитинка після обстеження отримує подарунок, що стимулює її спокійно пройти обстеження.

- Чи не є проблемою зайва вага при МРТ-обстеженні?

-Так, але лише при обстеженні в МРТ закритого типу, який має вигляд закритої труби. Бо, скажімо, якщо важите понад 100 кілограмів, то ви туди не поміститеся. Натомість наш апарат відкритого типу дає можливість обстежувати людей з надлишковою вагою.

Як відомо, МРТ-обстеження — не дешева процедура. В середньому, коштує вона 800-900 гривень. Чим обумовлена така вартість?

На вартість послуги, в першу чергу, впливає вартість самого обладнання. Наприклад, середня ціна нового апарату МРТ коливається в межах 1-2 мільйонів євро. Витрати на щомісячне технічне обслуговування, електроенергію, охолоджувальні агрегати та їх обслуговування, оплата розхідних матеріалів, сервісна підтримка закордонних інженерів та інше — далеко не всі витрати, які «тягне» за собою утримання та обслуговування такої дороговартісної техники. Якщо підрахувати середню собівартість одного МРТ-обстеження, то вона, зазвичай, складає близькоо 70%-80% від вартості обстеження «по прайсу». Разом з тим у нас діє система знижок для пенсіонерів, інвалідів, учасників АТО, також діють знижки на повторне обстеження та обстеження двох та більше ділянок.

- Насамкінець, розкажіть, які хвороби допомагає діагностувати МРТ?

- Медичний центр «МРТ-діагностика» діагностує захворювання фактично в усіх галузях медицини. Найбільш широко застосовується при виявленні захворювань головного мозку (в т.ч. розсіяний склероз, онкологія, інсульти, вроджені та набуті вади головного мозку), хребта (в т.ч. остеохондроз, спондильоз, патологія дисків, пухлини спинного мозку), суглобів (в т.ч. артрози, артрити, пухлини кісток, пошкодження зв’язкового апарату), а також ендокринної системи (хвороби гіпофізу, щитовидної залози), лор-органів та гінекології.

Медичний центр «МРТ-діагностика», м. Рівне, вул. М. Карнаухова (колишня вул. Мірющенка) 25А, на базі Рівненської центральної міської лікарні, терапевтичний корпус, І поверх.
Запис за телефонами: 0362 62 96 46, 067 167 70 77, 095 810 41 00.
Прийдіть на обстеження - зробіть перший крок до життя без болю!





На правах реклами