Ми у Facebook
04.10.2016, 14:00

Zakupki Forum об’єднав підприємців та держзакупівельників всієї країни спільною метою

Третій всеукраїнський форум Zakupki Forum зібрав понад 500 підприємців та представників державних установ, щоб обговорити революційну для України Систему електронних публічних закупівель ProZorro.
З 1-го серпня проводити держзакупівлі через ProZorro стало обов’язковим для всіх державних органів України, тож учасникам було про що подискутувати. На форумі виступили найкращі спеціалісти, які змогли роз’яснити всі нюанси нововведень, а також ті, хто вже впродовж тривалого часу успішно бере участь в електронних торгах.

Незважаючи на те, що ProZorro працює порівняно недовго, за час свого існування в системі відбулося понад 234 тис. тендерів на суму майже 105 млрд грн. У ProZorro працює майже 13 тис. закупівельників та майже 40 тис. постачальників. При цьому щохвилини цифри збільшуються, а система динамічно змінюється та вдосконалюється.



Однією з таких важливих змін, про яку розповіли на Zakupki Forum, стало створення бібліотеки специфікацій товарів та послуг, які найчастіше закуповуються в системі. Це значно полегшило життя державним закупівельникам, адже тепер їм не потрібно щоразу детально продумувати опис товару, який вони хочуть отримати. Якщо він є в бібліотеці, можна використати готовий набір характеристик, яким має відповідати продукція постачальника. Останній, завдяки якісному опису, також одразу може зрозуміти, чи варто йому подавати пропозицію в торги.

Ще одне вагоме впровадження - підключення до ProZorro пошуково-аналітичної системи “007”, яка дозволяє відслідковувати платежі держказначейства по тому чи іншому тендеру. Таким чином постачальники можуть оцінити платоспроможність та відповідальність державної установи, яка організовує торги, і вирішити, чи продавати їй свій товар чи послугу.

Варто також згадати про ще два нововведення, котрі удосконалюють роботу ProZorro і допогають уникнути зловживань зі сторони державних установ. По-перше, визначено мінімальний термін проведення тенедера. Він не може бути менше двох днів, аби всі охочі постачальники встигли подати свої пропозиції. По-друге, встановлено мінімальну суму, на яку можна проводити тендер - це 3 тис. грн. Таке рішення покликане відфільтрувати “фіктивні” тендери, котрі дискридитували систему: в “копійчані” торги не приходили постачальники і вони автоматично ставали невдалими.



Окрім розповіді про зміни в Системі електронних публічних закупівель, на форумі багато успішних компаній-постачальників поділилися власним досвідом участі в торгах. Вони розповіли про свій шлях - від приходу в систему до повного її розуміння - та закликали долучатися до ProZorro, щоб максимально використовувати свої можливості на цьому ринку.

Прибули до Києва і особливі гості - представники Дніпра, які розпочинали свою діяльність у ProZorro одними з перших, ще від старту роботи системи у тестовому форматі. Радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації з питань реформ та інновацій Юрій Голик розповів про успіхи свого регіону. Так, Дніпропетровська ОДА наразі є лідером у реформуванні сегменту державних закупівель. В Дніпро з’їжджаються представники влади зі всієї України, щоб перейняти їхній досвід роботи з ProZorro, адже завдяки цьому у регіоні заощаджують державні кошти (за рік - близько 150 млн грн) та активно борються з корупцією.

Саме бажання зробити державні закупівлі максимально прозорими і ефективними та прагнення до взаємовигідного партнерства держави і бізнесу - те, що об’єднало 29-го вересня учасників Zakupki Forum.



Закінчився Форум нагородженням найактивніших закупівельників та постачальників. Десять переможців, які змогли досягти найбільших успіхів у ProZorro, отримали почесні відзнаки. Організатори переконані, що це стане поштовхом для багатьох працювати активніше, а самих «прозорівців» буде мотивувати вдосконалюватись.

“Ми запровадили цю премію не лише тому, що хотіли відзначити активних та результативних учасників торгів. Дуже важливо сьогодні підвищувати стандарти закупівель і чітко визначати основні критерії, яким мають відповідати якісні тендери. Саме за відповідність цим критеріям ми і нагороджували. Список переможців у нас прозорий, як і система - він сформований на базі результатів аналізу загальнодоступних даних із BI ProZorro та експертної оцінки”, - зазначив Микола Жандоров, керівник торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua (офіційний учасник ProZorro).



Наступний четвертий Zakupki Forum планується провести навесні 2017-го року. А до того часу буде ще більше цікавих кейсів та практичних порад у учасників держзакупівель, тож програма буде ще кориснішою для тих, хто працює в ProZorro чи планує це робити.

Читати також:

На Рівненщині "відмивають" доходи через державні закупівлі

Міжнародний Новомедіа Форум: до закінчення пільгової реєстрації залишилось три дні!





На правах реклами