Ми у Facebook
27.10.2016, 18:40

Як правильно обрізати дерева восени

Безперечно, обрізка плодових дерев збільшує врожайність саду, омолоджує рослини та сприяє їх кращому розвитку. Але не варто захоплюватися цією справою, не знаючи основних правил обрізання дерев.
Деякі початківці-садівники занадто стараються, озброївшись пилкою чи секатором. Незнання призводить до «завмирання» дерев в одній порі, після чого їх плодоношення різко знижується.

Дача. Сад. Город: сіємо на зиму гірчицю

Існує два види обрізки: проріджування та укорочення.

Проріджування


Його мета - поліпшення повітряного харчування дерева, посилення доступу сонячного світла до плодоносних гілок. Молоді дерева обрізають раз на рік, поки не буде сформована крона. Пагони видаляють, залишаючи на стовбурі кілька основних, рівномірно розподілених гілок. Для дорослих дерев проріджування виконують раз у два-три роки, видаляючи гілки, що ростуть в середину крони, вниз, що йдуть під гострим кутом угору і переплітаються одна з одною.

Укорочення


Спосіб призначений для контролювання росту гілок, стимулювання плодоутворення і розвитку бічних гілок. Обрізаючи дерево, прибирають верхню частину гілки, роблячи зріз до бруньки, від якої пагін почне рости в потрібному напрямку.

Не забувайте спилювати і спалювати всі висохлі гілки та пагони, пошкоджені хворобою.

Дача. Сад. Город. Саджаємо на зиму тюльпани, крокуси, гіацинти (ФОТО)

Ще можете переглянути відео:



А всі зрізи діаметром більше 1 см слід прооліфити, зафарбувати олійною фарбою на натуральній основі або замазати садовим варом.

Щоб не допустити вимерзання (особливо це стосується молодих саджанців) пізньої осені, після обрізки дерева слід рясно полити. Не зайвою буде і підгодівля мінеральними добривами.





На правах реклами