Ми у Facebook
08.01.2017, 09:00

“Підсумки року-2016”: Організатор фестивалю ковальства “Металеве серце України” Ніна Крока: “Хочу, щоб Рівне ставало все привабливішим”

Директор приватного підприємства "Рівнебудпостач" Ніна Крока спочатку зробила метал успішним бізнесом, а нині вже не перший рік перетворює його на справжнє золото людського таланту, який щедро дарують рівнянам митці-ковалі з усіх-усюд.
У 2016-му уже вп'яте Ніна Юріївна разом зі своєю командою зібрала їх у Рівному на фестиваль ковальства “Металеве серце України”.

Суть фестивалю, починаючи з 2012 року, залишається незмінною: учасники – ковалі з різних міст і країн – доповнюють своїми роботами центральну скульптуру. Тема її щороку різна, як і вигляд шедевру, що виходить у результаті. Відтак, за ці роки у Рівному з’явилася справжня алея ковальського мистецтва, одне з улюблених місць прогулянок дорослих і маленьких рівнян. Адже традиція “Металевого серця України” – прикрашати витворами учасників центральну алею в парку "Лебединка".

За п'ять років фестиваль відвідали понад 150 професійних ковалів з усіх куточків України – від Львова до Донецька. Гідно оцінили фестиваль і майстри ковальства з Бельгії, Болгарії, Голландії, Франції, Чехії та Японії. І кожного року радіє серце Ніни Юріївни, коли вона бачить, як радо зустрічаються ковалі з усіх-усюд, як обіймають один одного, хваляться новими роботами й діляться творчими секретами, з яким завзяттям знову і знову приступають до нелегкої натхненної праці!.. Ця спільнота, яку об’єднує любов до металу, – немов справжня сім'я!



До слова, “Сімейні цінності” – назва однієї зі скульптурних композицій, якими прикрасили “Лебединку” учасники фестивалю. Поряд із нею – інші витвори ковальського таланту: “Металеве серце", "Даринка", "Дитячі пустощі". А у 2016-му на "Лебединці" оселились ковані… риби. Адже тема фестивалю-2016 звучала як "Мова риб". Центральну композицію створили постійні учасники дійства – рівнянин Роман Велігурський і Артем Вольський зі Славути. Основною для неї стали базальтові стовпи, які Ніна Крока спеціально привезла з Костопільщини. "Хочемо показати, що у нас на Рівненщині є унікальні родовища базальту, а ми поєднали красу каменю і металу", – пояснює Ніна Юріївна.

А всі, хто хоче побачити набагато більше шедеврів ковальського мистецтва, мають змогу відвідати Арт-галерею ковальства, яка цьогоріч напередодні Великодня гостинно відчинила двері на території приватного підприємства “Рівнебудпостач”. Тут краса металу поєднується і з рівненським бурштином, і з морськими мушлями, і сама по собі виблискує, сяє, вражає розмаїттям граней людського таланту!







“Усі ці роботи не могли зібратись тут за місяць, навіть за рік чи два. Я збирала їх загалом більше десяти років, – розповідає Ніна Юріївна. – І з кожним роком місця для нових робіт ставало все менше, а самих робіт – усе більше й більше. Я вже не могла ховати їх по підвалах, душа бажала ділитися цією красою, показувати її людям. Так поступово я і втілила свою мрію – відкрила Арт-галерею ковальства”.



“Я дуже люблю своє Рівне і настільки хочу, щоб воно було привабливим, цікавим, щоб ми пишались своїм містом! – каже Ніна Юріївна. – Мені здається, що кожний чиновник, кожний мешканець може на своєму місці щось зробити для цього, щось подарувати місту. Подарувати хоча б чистоту, красу. Якщо людина має бажання щось зробити – вона обов'язково зробить. А чим більше буде в нас краси – тим менше буде вандалізму. Люди будуть цінувати красу, жити серед неї і радіти”.



...Сподіватимемось, що у 2017-му металевої краси навколо нас знову побільшає – завдяки учасникам уже шостого фестивалю “Металеве серце України”. А у книзі відгуків гостей Арт-галерея ковальства з'являться численні нові записи рівнян і гостей міста, які, завдяки натхненній праці Ніни Кроки та її однодумців-ковалів, долучаються до Прекрасного.

До теми:

Успішні жінки Рівненщини: Ніна Крока – жінка, що перетворює метал на красу

Організатор фестивалю ковальства «Металеве серце України» Ніна Крока: Ми зшили Україну металевими нитками [+Відео]

25: творці Незалежності. "Металеве серце України": коли людина стає творцем, а Рівне - чарівним





На правах реклами