Ми у Facebook
07.03.2017, 10:26

Українську землю можуть украсти через Конституційний суд

Аферу з розпродажем землі можуть запустити вже в квітні
Україні загрожує передчасний запуск ринку землі, після якого олігархи та фінансові клани монополізують землю. Дерибан перевершить масштабом прихватизацію 1990-х, упевнені учасники Земельного форуму, організованого Аграрною партією у Львові 3 березня.

Форум зібрав аграріїв західного регіону України — малих та середніх фермерів, керівників сільськогосподарських підприємств, активістів місцевих громад. На обговорення винесли розроблену експертами Аграрної партії програму втілення системної Земельної реформи.

Нещодавно 55 народних депутатів попросили Конституційний суд скасувати мораторій на продаж землі. Документ підготував близький родич одного із земельних магнатів нардеп Олексій Мушак. Уже в квітні може бути ухвалено рішення про скасування мораторію.

Запровадження так званого вільного ринку земель у нинішніх умовах — шлях до неконтрольованого їх скуповування, кажуть аграрії.



«Якщо відкрити ринок землі при тому законодавстві, яке є зараз, землю матимуть змогу скуповувати ті, хто має гроші, але не має досвіду, чи навіть наміру займатись сільським господарством. Земля стане об’єктом спекуляції. Тобто перепродажів. І може статися повний розвал наших сіл, оскільки малі господарства, фермери не зможуть працювати на цій землі», - каже Володимир Чумак, керівник аграрної компанії «Зоря» з Рівненського району Рівненської області.

Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик переконаний, що зупинити це свавілля можна єдиним способом: завершивши розпочату в перші роки Незалежності України земельну реформу. І провести її необхідно в інтересах всього народу, а не купки обраних.

Віталій Скоцик: «Щоб земля не стала об’єктом дикої приватизації, треба завершити земельну реформу»
Віталій Скоцик: «Щоб земля не стала об’єктом дикої приватизації, треба завершити земельну реформу»


«У 90-х роках ми всі думали, що кожен громадянин стане власником частини підприємств. Що відбулося? Ми мали приватизацію, в результаті якої власниками промислових підприємств стали кілька мегаолігархів. У нас украли промисловість. Те саме тепер хочуть зробити із землею. Щоб цього не сталося, весь народ повинен об’єднатися навколо захисту землі. Потрібен час, щоб втілити продуману земельну реформу. Аграрна партія розробляє концепцію законодавчих підходів до цієї реформи, створивши цілу експертну раду з цього питання», - розповів Віталій Скоцик.

Реформа, за його словами, повинна вирішити кілька завдань, зокрема підвищити рівень життя сільських жителів, забезпечити розвиток малих і середніх форм господарювання, гарантувати права власності на землю.
На львівському форумі напрацювання експертів Аграрної партії представила голова Аграрної ради партії, доктор економічних наук Ольга Ходаківська. Щоб реформа була комплексною і не призвела до втрат для країни, слід розробити й ухвалити закони за 12 основними напрямками.



«Перше – нам треба провести інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення. Ми не знаємо, де, яка земля і якої якості є. Друге, наповнити земельний кадастр. Третє, провести межі між землями приватної, комунальної та державної власності. Четверте, створити державний Земельний банк, який би був регулятором в усіх земельних відносинах тощо. Реформа в нашому розумінні може бути реалізована за 3-5 років, але не сьогодні і не завтра», - пояснює Ходаківська.

Земельний форум затвердив резолюцію, в якій відображені основні напрямки земельної реформи. Серед принципових підходів – необхідність визначити власниками землі виключно громадян України та обмежити площу землі, яка може перебувати у власності або в оренді однієї особи. Ці завдання стануть основою для повного пакету земельного законодавства, який розробляє Аграрна партія.

Наступний форум відбудеться в Полтаві 21 березня і об'єднає представників північних областей, а 24 березня в Києві пройде завершальний форум центрального регіону.



А фінальним етапом, на переконання організаторів і учасників форуму, повинен стати всеукраїнський референдум, на якому народ як єдиний власник української землі вирішить її долю.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ