Ми у Facebook
09.03.2017, 19:00

Дача. Сад. Город. Висіваємо перець на розсаду

Перець - рослина теплолюбна і для проростання насіння тут знадобиться висока температура та вологість. Саме тому оптимальним періодом для висівання цієї культури вважається березень.
Так, для того, аби виростити міцну розсаду перцю, вам доведеться забезпечити насінню високу температуру повітря та рясний полив.



Перед висівом перцю, гордники радять стимулювати його. Для цього насіння опускаємо на 20 хв. в термос, вода в якому 50 градусів, після цього загортаємо насіння у вологий рушник і на кілька годин поміщаємо його в морозильну камеру, після чого відразу можна висівати.

Для вирощування розсади перцю варто придбати родючу суміш в магазині, або ж приготувати її самостійно. Суміш для вирощування розсади готують з торфу, перегною, дернової землі (у співвідношенні 6:2:1) або торфу, дернової землі і піску (2:1:1), або перегною, дернової землі і піску (3:3:1). На відро суміші додають склянку деревної золи.

Для висіву перцю використовують ящики з дерева або пластмаси - ємкість повинна бути глибше 10-12 см у висоту. До посіву ємність на половину наповнюємо ґрунтовою, ущільнюємо, розкладаємо насіння 2х2 см та присипаємо землею на 5 см, ущільнюємо, щоб глибина посіву дорівнювала 3-4 см, накриваємо розсаду плівкою або склом, поміщаємо в тепле місце.



Для швидкої появи сходів прецю, температура повинна сягати 25-30 градусів. При низькій температурі насіння може просто зіпсуватися, тому краще не опускати її нижче 22 градусів. Для поливу розсади бжано використовувати відстояну воду кімнатної температури. Якщо в приміщенні не дуже жарко, тоді перець сходитиме близько 16-20 днів.

Як тільки з’являться перші паростки, плівку знімають і переміщають розсаду на вікно, на світле і прохолодне місце (15-17 °С), — тоді розсада не витягнеться. Через 4-6 днів її повертають у тепле місце і надалі підтримують температуру 20-25 °С вдень і 16-18 °С вночі.

Місце з розсадою перцю повинно добре освітлюватися. Щоб сіянці росли міцними, рівними, їх регулярно повертають до сонця. У фазі 1-2 справжніх листків розсаду, пікірують в окремі ємності розміром 10х10 см, більший розмір горщиків не потрібен.

Через тиждень після пікіровки, коли рослини уже приживуться, їх варто підгодувати слабким розчином комплексних добрив, до складу яких входять мікроелементи. Друг подібна підгодівля проводиться на початку бутонізації, коли спостерігається активний ріст рослини.



Якщо листя мають блідо-зелене забарвлення, розсада починає витягуватися, значить, їй не вистачає азоту. Підгодуйте її розчином сечовини (1 ст. л. на 10 л води), перенесіть в більш прохолодне місце.
Якщо розсада росте бурхливо, «жирує», то це свідчення надлишку азоту. Використовуйте суперфосфат (3 ст. л. на 10 л води). Залийте його теплою водою і дайте добу настоятися.

Щоб зміни в умовах вирощування не стали для рослин занадто сильним стресом і вони не зупинилися в рості, за два тижні до висадки в грунт розсаду починають загартовувати: знижують температуру, зменшують поливи, якщо вже досить тепло, потрошку виносять на відкрите повітря.

За матеріалами: www.rivnist.in.ua.

Успіхів!
Читати також:

Посівний календар на березень 2017

Проводимо весняне обрізання дерев

Правила посадки цибулі для отримання гарного врожаю





На правах реклами