Ми у Facebook
16.04.2018, 16:14

Як рівнянам здобути офіцерське звання

Сергій Горошніков

Захист Батьківщини – завжди був справою доблесною і складною, яка потребує необхідних вмінь, знань та навичок.
Одним із місць, де рівняни можуть опанувати військові науки, є кафедра військової підготовки Національного університету водного господарства та природокористування у Рівному.

Починаючи з 2013 року, кафедру очолює Сергій ГОРОШНІКОВ – військовий з 35-річним досвідом служби у Збройних Силах, учасник бойових дій в Республіці Афганістан. Сергій Горошніков також брав участь у миротворчій місії та виведенні українського миротворчого континенту з території Іраку. Перед цим, у 1980 році, закінчив Орджонікідзенське вище загальновійськове командне училище, а також Військову академію ім.М.Фрунзе. Крім того, у 2001 році закінчив факультет підготовки фахівців оперативно-стратегічного рівня Національної академії оборони України.

У Рівному військові здали кров для дітей

Сьогодні наша розмова з Сергієм Горошніковим – про навчання військових та роботу кафедри військової підготовки НУВГП.

Учбовий клас. Фото Олександра Шевчука
Учбовий клас. Фото Олександра Шевчука



– З якого часу діє кафедра військової підготовки Національного університету водного господарства та природокористування?

– Кафедра діє, починаючи з 1969 року. Протягом цього часу здійснювала підготовку офіцерів запасу для Збройних Сил СРСР, а після 1992 року – для Збройних Сил України. Підготовка офіцерів запасу здійснюється згідно з програмою військової підготовки, яка включає в себе наступні розділи: тактична підготовка, вогнева підготовка, військова спеціальна підготовка, військова топографія, вивчення статутів. Ми маємо ліцензію на підготовку 400 осіб в рік на одному курсі. Навчання здійснюється за трьома військово-облікованими спеціальностями: бойове застосування механізованих підрозділів, підготовка фахівців інженерних підрозділів, експлуатація та ремонт інженерного озброєння.

Учбовий клас. Фото Олександра Шевчука
Учбовий клас. Фото Олександра Шевчука


– Скільки часу триває навчання і хто може навчатися на кафедрі військової підготовки?

– Військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу на добровільних засадах можуть проходити громадяни України, які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями. Обмеження у віці – від 18 до 40 років.

Сухопутні війська Збройних Сил України [СПИСОК БРИГАД]

Військова техніка. Фото Олександра Шевчука
Військова техніка. Фото Олександра Шевчука


Навчання триває два роки. Один раз на тиждень громадяни приходять на військову кафедру. На сьогоднішній день у нас навчається 530 громадян на двох курсах. В основному це студенти Національного університету водного господарства та природокористування, Національного університету “Острозька академія”, Рівненського державного гуманітарного університету, Рівненського інституту слов’янознавства, Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, Рівненського інституту права.

Військова вантажівка. Фото Олександра Шевчука
Військова вантажівка. Фото Олександра Шевчука


– Жінки теж можуть навчатися на кафедрі військової підготовки?

– Так, жодних обмежень у цьому плані немає.

Військова техніка. Фото Олександра Шевчука
Військова техніка. Фото Олександра Шевчука


– Для того, щоб здобути офіцерське звання, потрібно прийти навчатися до вас на кафедру?

– Так, офіцером може стати практично кожен. Для початку навчання на нашій кафедрі потрібно написати заяву. Після цього надають необхідні документи для проходження військово-лікарської комісії, яка діє при рівненській міській поліклініці №3. І, якщо немає жодних застережень з боку медиків, можна розпочати навчання на військовій кафедрі НУВГП. Кожен, хто успішно завершив навчання на кафедрі отримує звання, – молодший лейтенант.

Після навчання на кафедрі кожен стає на облік у військкомат і може бути призваний для служби в Збройні Сили України. Також наші випускники часто йдуть служити у Службу безпеки України, поліцію й інші силові та правоохоронні структури. Там вони проходять додаткове, профільне навчання. Адже у нас військове звання, а після навчання у структурі цих відомств отримують спеціальне звання.

Бойова машина піхоти. Фото Олександра Шевчука
Бойова машина піхоти. Фото Олександра Шевчука


– І після навчання на кафедрі уже можна командувати військовими підрозділами?

– Варто підкреслити, що після навчання на військовій кафедрі офіцер отримує більшою мірою теоретичні знання. Для того, щоб почати командувати підрозділом, потрібно пройти спеціальну підготовку у навчальному центрі – безпосередньо для тієї посади, на яку офіцер буде призначений. Чому? Тому що це не кадровий офіцер. Наші офіцери повинні отримати більше практичних знань. Хочу ще зазначити, що серед наших випускників є чимало учасників бойових дій, які стали на захист нашої Батьківщини. Це свідчить про те, що після отримання нових необхідних знань ті, хто навчався на нашій кафедрі, здатен виконувати завдання та обов’язки, які стоять перед офіцером.

Бойова машина піхоти. Фото Олександра Шевчука
Бойова машина піхоти. Фото Олександра Шевчука



– Розкажіть, будь ласка, про навчальну базу, яка є у розпорядженні кафедри військової підготовки.


– Ми маємо 14 класів для занять. Для теоретичної та практичної підготовки майбутніх офіцерів класи оснащені комп’ютерною та мультимедійною технікою. У розпорядженні кафедри є військова техніка: Бойова машина піхоти – 1 та Бойова машина піхоти – 2, а також інженерна техніка. Також наявні усі види стрілкової зброї. Уся ця матеріальна та технічна база дозволяє проводити необхідні практичні заняття у повному обсязі. Також ті, хто навчається на кафедрі, може користуватися двома бібліотеками, які укомплектовані навчальною, науковою та довідковою літературою з різноманітних військових дисциплін, а також у фонді бібліотек є періодичні військові видання, що дозволяє студентам та викладачам дізнаватися актуальну інформацію у військовій царині.

Стенд із військовими виданнями в бібліотеці. Фото Олександра Шевчука
Стенд із військовими виданнями в бібліотеці. Фото Олександра Шевчука



Родзинкою нашою кафедри є мультимедійний тир, де всі, хто навчається, може отримати навички стрільби. Матеріально-технічні та теоретичні засоби нашої кафедри дозволяють навчати офіцерів, які володіють і сучасними теоретичними знаннями, і необхідними практичними уміннями.

Мультимедійний тир
Мультимедійний тир


Завершальним етапом навчання на нашій кафедрі є 30-денні військові збори на полігоні. Як правило, вони відбуваються у липні. На полігоні майбутні офіцери можуть на практиці застосувати набуті знання та вміння. Під час зборів використовують і військову техніку, а також відбуваються стрільби із бойової зброї, кожен має змогу здійснити 2-3 стрільби. Випускники також складають присягу, після цього до Міністерства оборони України надсилають усі необхідні документи й Міністр оборони України присвоює випускникам первинне звання молодшого лейтенанта.

– Навчання на кафедрі платне?

– Так, платне. Цього року рік навчання коштує 8 тисяч гривень.

Бойова машина піхоти. Фото Олександра Шевчука
Бойова машина піхоти. Фото Олександра Шевчука


– Чи може випускник кафедри продовжити навчання у вищих військових навчальних закладах?

– Без сумніву. Навчання на нашій кафедрі – хороший початок військової кар’єри. Сьогодні достатньо багато наших випускників служать у лавах Збройних Сил України. Назвати точне число доволі складно, адже воно постійно змінюється й прослідкувати доволі складно. Але мені достеменно відомо, що випускники кафедри військової підготовки НУВГП несуть службу в армії по всій Україні. Багато хто очолює керівні посади та нагороджені державними відзнаками та нагородами.





На правах реклами