Ми у Facebook
10.05.2017, 18:31

Дача.Сад.Город. Готуємо ділянку під огірки

Для багатого урожаю огірків, важливо обрати не тільки якісне насіння, а й гідну ділянку, щоб забезпечити масимально сприятливі умови для росту.

Радимо:
Щоб поліпшити важкі глинясті ґрунти, доцільно до них восени додавати рихлі матеріали: компост, гній, тирсу, листову землю, торф. Торфовища попередньо вапнують. Крім того, на всіх ґрунтах доцільне буде щорічне весняне внесення свіжого гною (5-7 кілограмів на квадратний метр), за рахунок чого поліпшується харчування огірків вуглекислим газом.

Дача.Сад.Город. Садимо квасолю

На добре прогрітих супіщаних ділянках, з низьким заляганням ґрунтових вод, розташованих на підвищених місцях, огірок садять на рівній поверхні. На важких ґрунтах, на ділянках з близьким заляганням ґрунтових вод, що погано прогріваються, його висаджують на гребенях або грядах. У цьому випадку рослини, які мають поверхнево розташовану кореневу систему, краще забезпечуються теплом, а ґрунт добре аерується. Гребені і гряди потрібно розташовувати із заходу на схід. Якщо поливи будуть проводитися по борознах, гребені і гряди розміщують по схилу ділянки. Ширина гребенів і міжрядь залежно від сорту має складати від 70 до 90 сантиметрів.

У плетистих сортів при рядовому посіві відстань між рядами має бути від 45 до 60 сантиметрів. У сильно-плетистих сортів при пізніх посівах в південних районах залишають міжряддя від 100 до 120 сантиметрів. Щоб ґрунт добре прогрівався, гребені нарізують з нахилом в південну сторону. Для цього їх розрівнюють граблями, роблячи північну сторону крутішою, а південну пологою.



На перезволожених ґрунтах роблять високі гряди (30 – 40 сантиметрів і більше) з насипним ґрунтом. Його готують із суміші перепрілого або свіжого гною, перегною, торфу, легкої дернової землі із додаванням рихлих матеріалів: тирси, соломи, грубозернистого піску і мінеральних добрив.

Дача.Сад.Город. Як вивести з городу хрін?

Якщо надійного захисту від вітрів немає, то його створюють шляхом посіву високо-стеблових рослин, які створять захист, тобто захисну перешкоду. Зазвичай у таких випадках використовують бобові, наприклад горох, висота стебел якого досягає 1,5-2 метри. Насіння гороху висівають рано навесні, наприкінці квітня або на початку травня. Посів стрічковий, трьох-рядковий з міжряддями в стрічці 22-25 сантиметрів. На абсолютно відкритих ділянках доцільно висівати дві стрічки на відстані 50-60 сантиметрів одна від одної. Насіння закладають на глибину 5-6 сантиметрів. Стебла гороху нестійкі і вилягають.

При сильному вітрі вилягають і стебла інших бобових. Тому для їх стійкості необхідна міцна опора у вигляді шпалери, яку споруджують з обох сторін стрічкового посіву. Для цього з кожної сторони стрічки вбивають у землю по три кола висотою не менше двох метрів. До кілків прив’язують в 3-4 ряди, через кожні 30 сантиметрів, капроновий шнур або прибивають дріт.

Дача.Сад.Город. Кращі методи підживлення огірків

До часу посіву насіння або висадки розсади огірків (кінець травня, початок червня), стебла захисних рослин досягають висоти 40-60 сантиметрів і надійно захищають посіви від вітру. Якщо огірки оточують лаштунками з усіх боків, то в таких просторах температура повітря вдень у вітряну погоду буде вище на 4-6 градусів, а вночі на 2-3 градуси, ніж на незахищеній ділянці за допомогою бобових рослин.





На правах реклами