Ми у Facebook
11.05.2017, 18:34

Дача.Сад.Город. Вибираємо плодові саджанці

Щоб ваш сад був квітучим і плодоносним, потрібно вибрати якісний посадковий матеріал. Поради садівникам, які планують поповнити асортимент своїх насаджень.

1. Наявність бірки

Саджанець повинен мати маркування, на якому буде вказано наступні дані:
-вид культури (яблуня, груша, айва та ін.),
-найменування сорту,
-районування (місцевий, іншого регіону, країни), завжди краще купувати сорти місцевого районування,
-термін дозрівання (ранній, середній, пізній),
-тип підщепи,
-вік саджанця.

Сорти малини: оберіть найсмачнішу ягоду

2. Вік саджанця

Кращими для посадки є 1-2 річні саджанці. Вони швидше адаптуються до нових умов. 4-5 літні переростки 3-4 роки приживаються на новому місці, досить болісно переносять пересадку. У порівнянні з 1-2 літніми саджанцями 5-річки завжди запізнюються з формуванням першого врожаю.

За зовнішніми параметрами саджанець повинен мати стандартні розміри.
-1-річний саджанець: висота стовбура 0,7-1,0 метр, діаметр стовбура 1,0-1,2-1,3 см. Довжина кореневої системи 25-35 см. Надземна частина (щепа) саджанця бічних розгалужень не має.
-2-річний саджанець: висота саджанця 1,4-1,5 м, діаметр стовбура до 2,0 см. Довжина коренів від 30 см. Надземна частина може мати 1-2 бічні гілочки.

Дача. Сад. Город. Що варто знати про вирощування лілій [+Відео]

-2-3 річний саджанець має чітко виражений центральний провідник (ствол) і 3-5 бічних гілочок (майбутніх скелетних). Бічні пагони (гілки) повинні відходити від стовбура під кутом 45 … 90 градусів. Гілки, розташовані під гострим кутом, у дорослого дерева можуть зламатися згодом під вантажем врожаю. У груші кут відхилення може бути гострим (особливість цієї культури), його збільшують відгином в період формування крони.

3. Коренева система

Коріння повинні мати здоровий вигляд, бути гладкими без наростів і виразок. Виняток становлять обліпиха та інші культури, у яких на коренях в бульбах знаходяться азотофіксуючі бактерії.

Дача.Сад.Город. Догляд за агрусом

На зрізі здоровий корінь має світлий колір, блискучий від вологи. Темний колір на зрізі свідчить, що саджанець підмерзлих. Сухий – коренева система підсушена, саджанець буде приживатися дуже довго і, швидше за все, загине.Коріння і корінці повинні бути пружними. Голі сухі коріння не оживуть!

Дача. Сад. Город. Коли і як садити виноград

4. Зовнішній стан саджанця

Стовбур саджанця повинен бути прямий. Кора гладка, без темних плям або точок. Темні точки – майбутні місця вилиття камеді. Зморщена кора і під нею коричневий сухий шар деревини – ознака довгого перебування саджанця поза межами грунту.

5. Стан щеплення

Якщо саджанець прищеплений, ретельно огляньте місце щеплення. Іноді щеплення є, але супроводжується колючками або колючими виростами на підщепі (особливо у слив, абрикосів, персиків, груш). Значить, прищеплювали дички на дички в розрахунку на недосвідченого покупця. У справжнього щеплення прищепа без колючок.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ