Ми у Facebook
15.05.2017, 18:30

Дача.Сад.Город. Весняні клопоти з агрусом

Корисні поради садівнику для догляду за агрусом.

Посадка агрусу навесні буде більш успішною, якщо місце вибрано:
-на ділянці, добре захищеній від вітру;
-на досить світлому місці;
-на родючих суглинистих грунтах з хорошими дренажними властивостями.

Плануючи посадку, треба також враховувати, які культури росли на грядках раніше.Не варто садити аґрус в тому місці, де раніше були кущі смородини.

Догляд за садом: поради від рівненського експерта

Якщо для посадки кущів немає відповідного місця, вибір ділянки з піском, заболоченої або з грунтом, що має високу кислотність – не кращий варіант.
Поліпшення родючості грунту на ділянці:
Якщо земля заважка, удосконалювати її склад можна додаванням піску. Вносьте компост, гній або перегній з розрахунку 4 кг на 1 квадратний метр, а з осені не забудьте про мінеральні добрива з мікроелементами.
Вапно поліпшить підзолистий грунт, якщо вносити його в кількості 500 г на 1 кв. м. Не економте для цієї землі перегній, гній і компост – вносьте до 10 кг на 1 кв. м. Розбавляйте цей склад золою – склянка на квадратний метр.

Дача.Сад.Город. Догляд за агрусом

Ями краще підготувати ще восени, дотримуючись такої схеми: 1-1,5 м. (відстань одного саджанця від іншого) х2м. (дистанція між рядами кущиків). Але якщо ви не подбали про ямах восени, їх можна викопати у весняний сезон за 10-15 днів до посадки. Саджанці перед посадкою потрібно уважно оглянути, підрізати сухі коріння, і злегка вкоротити наземну частину кущиків. Посадка агрусу проводиться в ями розміром 60 х 40 см. Садити кущики слід з нахилом 45° до поверхні грунту, що в подальшому дасть додаткові бічні корінці і пагони, і як результат, утворює широку основу чагарнику.

Дача.Сад.Город. Готуємо ділянку під огірки

Коріння у кущиків ретельно укладаються в грунт і яма засипається верхнім шаром ґрунту, перемішаного з 1-2 відрами перегною. Близько посаджених кущів грунт ущільнюють, поливають, мульчують. Щоб тля не зайнялася знищенням листочків ягідних культур, і агрус добре прижився, молоді саджанці можна обробити тютюновим настоєм. Приготування настою: 300-400 г тютюнової пилу або махорки заливаються 5 літрами води (теплою) і один день настоюються. Процідити розчин через кілька шарів марлі і розвести до 10 л, Розчинити в ньому натерте (40 г) господарське мило, варити 30 хвилин. Готовим розчином пагони агрусу обприскують в середині травня.





На правах реклами