Ми у Facebook
06.08.2017, 10:05

На Рівненщині масово хворіє ліс

Проблему обговорювали на виїзному семінарі.
На сьогодні лише в Рівненській області 16 тисяч гектарів хворого соснового лісу, який потребує здійснення санітарно-оздоровчих заходів. А площа всихання насаджень у лісах становить понад 330 тисяч гектарів.

На відміну від інших європейських країн, в Україні окремі законодавчі документи не дають лісівникам оперативно здійснювати заходи контролю та локалізації осередків масового розмноження шкідників і хвороб. А це завдає значних збитків лісогосподарським підприємствам та зменшує надходження до місцевих бюджетів.

На рівненському Поліссі масово всихають ліси

«Необхідно шукати ефективні методи для вирішення цієї проблеми. Одним з факторів цього може стати зміна Санітарних правил. Тому на виїзному семінарі ми хочемо розпочати швидку та ефективну дискусію, результатом якої стало б законодавчі напрацювання. Адже нині ми маємо глобальну проблему в лісі, яка набуває ознак епідемії», - наголосив заступника голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Надзвичайно цікавим для українських лісівників став досвід боротьби з таким екологічним лихом білоруських колег. У сусідів проблема всихання лісу стала актуальної ще кілька років, тому на рівні держави виділяються значні ресурси на попередження її поширення.

Лісознавці пояснили, чому на Рівненщині масово всихає сосновий ліс

Не допустити поширення всихання дерев – головне завдання колег з Польщі, які наголошують, що «лісівники мають йти попереду короїдів».

На жаль, науковці і лісівники одностайні: єдиний метод боротьби з цим екологічним лихом – забирати ушкоджені дерева і на їх місці створювати нові насадження, які будуть більш стійкими до нових кліматичних змін.


Прес-служба Рівненської ОДА





На правах реклами