Ми у Facebook
11.08.2017, 10:30

В Москві зносять хрущовки, а в Україні?

В цьому році закінчується термін експлуатації багатьох хрущовок. Що робитимуть з багатоповерхівками.
В Україні діє закон про реконструкцію житлових кварталів із застарілими будинками, однак втілити норми документа в життя вкрай складно. Про знесення хрущовок почали говорити ще в 2004. В 2017 закінчується термін експлуатації багатьох будинків, тому до теми хрущовок повертаються знову.

А в Москві в цей час хрущовки почали масово знищувати. Проте москвичі сприйняли цю ідею по-різному: хтось радіє, що тримає нове житло, а хтось протестує.

Після закінчення експлуатації в п'ятиповерхівках жити небезпечно, застерігають експерти. П’ятиповерхівки потрібно або капітально ремонтувати (утеплювати і зміцнювати стіни, міняти всі комунікації), або зносити. В Україні вже більше десяти років діє закон, згідно з яким за рахунок інвесторів повинні провести реконструкції цілих кварталів: старі будинки знести, а на їх місці побудувати нові. Однак масштабну реконструкцію провести не вдалося. Більш того, в деяких районах це неможливо.

У столиці планували знести “хрущовки” і побудувати на їх місці нові будинки в 11 мікрорайонах. Для цього мали залучити вітчизняних та іноземних інвесторів. Ідея такої інвестиції дуже проста. Забудовник зносить “хрущовки”, а на їх місці будує будинки побільше. Власники квартир в старому будинку гарантовано отримують житлову площу в новобудові, а квадратні метри інвестор продає за ринковими цінами. Проте внвестор може заробити лише в тому випадку, якщо на місці п’ятиповерхівці побудувати дев’ятиповерховий будинок – частину квартир віддати мешканцям зруйнованої “хрущовки”, а другу частину – продати.



За матеріалами Економічна правда та Сегодня





На правах реклами