Ми у Facebook
12.08.2017, 16:00

Українська Прем’єр-Ліга. 5 тур. «Верес» - «Зоря» [ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ] [+Відео]

У суботу, 12 серпня, рівненський «Верес» зіграє поєдинок 5 туру Чемпіонату української Прем’єр-ліги. Рівняни в другій домашній грі сезону 2017/2018 років у Львові прийматимуть учасника єврокубків – луганську «Зорю». Зустріч відбудеться на стадіоні «Львів-Арена» та розпочнеться о 17:00.
Чемпіонат України з футболу, Прем’єр-ліга, 5-й тур
12 серпня 2017 року, Львів, стадіон «Арена Львів», 17:00

Арбітр: Микола Кривоносов (Київ)
Асистенти арбітра: Дмитро Козорєзов (Одеса), Володимир Шланчак (Черкаська область)
Четвертий арбітр: Ярослав Козик (Мукачево)
Спостерігач арбітражу: Ігор Іщенко (Київська область)

Як повідомляє Інформаційна служба НК «Верес» (Рівне), суботній матч «Вереса» та «Зорі» стане черговим серйозним випробуванням для обох команд. Після дебютної у сезоні перемоги у Кропивницькому вболівальники «червоно-чорних», яких до Львова знову приїде чимало, вимагатимуть від підопічних Юрія Вірта повторення успіху. Лише за трьома очками приїде і «Зоря». Адже бронзовий призер минулого чемпіонату України у нинішньому досі не може перемогти (2 нічиї і 2 поразки у 4-х матчах). Гра обіцяє подарувати глядачам справжнє видовище і у плані тактичної боротьби тренерів – Юрія Вірта і Юрія Вернидуба.

Історія протистоянь «Вереса» («Авангарда») та «Зорі» налічує усього 12 поєдинків. Вперше суперники зустрілися у Другій лізі (6 зона) чемпіонату СРСР у 1986-му році. Після нічиєї у Рівному – 1:1, у Луганську (тоді – Ворошиловград) «Зоря» святкувала мінімальну перемогу – 2:1. Ще раз в епоху радянського періоду футбольної історії команди зустрілися за три роки – 1989-му. Цього разу нічия була зафіксована вже у Луганську – 1:1. На власному ж полі рівняни поступилися – 1:3.

Дещо більше матчів «Верес» і «Зоря» зіграли вже за доби Незалежності. І тут варто згадати про те, що луганчани жодного разу не обігрували рівнян на їхньому полі у чемпіонатах України. Усі чотири зустрічі у Рівному «Зоря» програла, забивши при цьому у ворота «Вереса» лише один гол.

Загалом же, у восьми поєдинках часів Незалежності луганчани святкували лише дві перемоги (обидві – вдома, у сезонах 1994-1995 та 1996-1997). У той час, як «Верес» святкував шість перемог у матчах Вищої та Першої ліги чемпіонату України.

Востаннє дотепер на полі «Вереса» команди зустрічалися у сезоні 1996-1997. Тоді рівняни обіграли «Зорю» - 1:0 завдяки голу Сергія Вознюка вже на третій хвилині.

МИ ЩЕ ПИСАЛИ:

Хахльов про «Верес»: «Ми перетворили кризу в українському футболі на можливість»

Рівненському «Вересу» дозволили зіграти в українській Прем’єр-лізі – ЗМІ

Історія луганської «Зорі» бере свій початок майже сто років тому – у 1923-му. Тоді у Луганську з’явилася команда під назвою «Металіст». У 1937-му спортивний колектив змінив ім’я на суто комуністичне – «Дзержинець» і, навіть, встиг дебютувати у класі «Б» чемпіонату СРСР. Але згодом луганчани знову опустилися на регіональний рівень, змінивши назву на «Трудові Резерви».

У 1964-му команда отримала свою нинішню назву – «Зоря». І саме після цього розпочався період найбільшого успіху клубу із Луганська. За три роки команда дебютувала у Вищій лізі чемпіонату СРСР. Згодом, у 1972-му «Зорі» підкорилася справді визначна вершина – луганчани стали чемпіонами СРСР, оформивши «золото» достроково. Окрім «Зорі» з-поміж українських клубів таким може похизуватися лише «Динамо» та «Дніпро».

У сезоні 1973-1974 «Зоря» дебютувала у Кубку європейських чемпіонів. Пройшовши кіпрський «АПОЕЛ» - 1:0 і 2:0, луганчани в 1/8 розіграшу турніру спіткнулися на «Спартаку» із Трнави – 0:0, 0:1.

Після запаморочливого злету, як часто буває, настало падіння. Вже за сім років «Зоря» вилетіла до Першої ліги чемпіонату СРСР. За тим було нетривале занурення навіть до Другої ліги. Втім, навіть на такому рівні луганчани намагалися завойовувати трофеї – як от звання чемпіонів УРСР – 1986.

Після здобуття Україною Незалежності «Зоря» одержала приставку «МАЛС» і стартувала у Вищій лізі чемпіонату України. В еліті команда протрималася лише на сезон довше, аніж «Верес» і за підсумком чемпіонату 1995-1996 вилетіла до Першої ліги.

На периферії українського футболу «Зоря» перебувала довгі десять років. Аж поки у сезоні 2005-2006 не виграла чемпіонат Першої ліги, тріумфально повернувшись до еліти.

Там луганчани зі змінним успіхом виступають і дотепер. Найвизначніші перемоги прийшли до «Зорі» три роки тому і тісно пов’язані із головним тренером Юрієм Вернидубом. Так, за підсумком сезону 2013-2014 луганчани повернулися до Єврокубків, лише в останню мить поступившись за сумою двох матчів голландському «Фейєнорду» - 1:1, 3:4. У наступному сезоні на шляху команди Юрія Вернидуба стала вже варшавська «Легія» - 0:1, 2:3.

Ще за рік «Зоря» все ж пробилася до групового етапу Ліги Європи, зігравши із «Манчестер Юнайтед», «Фейєнордом» та «Фенербахче».

У минулому сезоні «Зоря» завоювала бронзові медалі чемпіонату України і знову автоматично пробилася до групового етапу Ліги Європи.

У різні часи за луганську «Зорю» виступали такі майстри як Йожеф Сабо, Олександр Заваров, Володимир Микитин, Тимерлан Гусейнов, Олександр Севидов, Сергій Юран, Едуард Мор, Едуард Цихмейструк та інші.

Саме тут стали зірками українського футболу молоді Руслан Малиновський, Пилип Будківський, Дмитро Хомченовський, Іван Петряк.

Нині усі вони виступають в інших клубах. Втім, «Зоря» досі залишається одним із головних претендентів на бронзові нагороди чемпіонату. Влітку команда знову зробила ставку на молодих і перспективних. Склад луганчан поповнили вихованці «Дніпра» Максим Луньов, Андрій Лунін, Владислав Кочергін, Євген Чеберко і Олександр Сваток. Новачком «Зорі» став також екс-одесит Владислав Кабаєв. Залишилося і чимало минулорічних лідерів. Таких, як В’ячеслав Чечер, Желько Любеновіч, Дмитро Гречишкин і Микита Каменюка.

Матчі молодіжних команд

Традиційно, днем раніше від основних, у п’ятницю, 11-го серпня, зіграють молодіжні команди «Вереса» та «Зорі». Матч відбудеться на стадіоні «Авангард» у Рівному. Початок о 18:30.

ДОСЬЄ:

ФК «Зоря» (Луганськ)
Дата заснування: 1923
Колишні назви: «Металіст», «Дзержинець», «Трудові Резерви», «Зоря-МАЛС»
Досягнення: чемпіон СРСР (1972), чемпіон УРСР (1938, 1962, 1986), чемпіон Першої ліги (2006), бронзовий призер чемпіонату УПЛ (2017), учасник КЄЧ (1973), Ліги Європи УЄФА (2014, 2015, 2016, 2017).
Найвища позиція у чемпіонатах України: 3 місце в чемпіонаті УПЛ (2017)

Історія протистояння «Верес» - «Зоря»:

12 матчів: +6, =2, -4
Різниця м’ячів: 16-13

Історія протистояння на полі «Вереса»:
6 матчів: +4, =1, -1
Різниця м’ячів: 10:5







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ