Ми у Facebook
30.08.2017, 16:40

Рівненщину перевірили на "радіацію" - які результати?

28 липня фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) проводили радіаційну розвідку у місті Сарни.
На часі місто побило рекорди за кількістю бажаючих перевірити продукти харчування, особисті речі та навіть землю на вміст радіонуклідів.

Зі слів експерта ДНТЦ ЯРБ Ірини Полякової, неординарних зразків на перевірку у Сарнах приносили дуже багато. «Вперше в рамках Інфотуру досліджувати довелося сало, м'ясо, хрін, сіль, лікарські трави й тютюн. Не обійшлося, звісно, й без вже звичних для нас: городини, фруктів, ягід та молока. Все ж найбільше нас порадувала мешканка Сарн Валентина, котра принесла на дослідження два ящика з продуктами харчування та особистими речами», – зазначає експерт.

Де на Рівненщині найсильніший радіаційний фон (+ПОКАЗНИКИ)

За результатами вимірів, вміст радіонуклідів у принесених на перевірку зразках, не перевищував норму. Все ж, зі слів Ірини Полякової, був дещо завищений рівень радіонуклідів у свіжій чорниці. «Ягоду приніс на перевірку чоловік, сказав, що придбав на продуктовому ринку», – розповідає експерт ДНТЦ ЯРБ.

Крім того, в місті було багато бажаючих перевірити, чи немає у них радіонуклідів у внутрішніх органах та тканинах. Проте, таких досліджень не проводили, адже експерти не мали при собі необхідного обладнання.

З автомобілем радіаційної розвідки RANIDSONNI також відвідали Сарненське лісове господарство, дитячий садочок на вулиці Соборній,17, Сарненський водоканал та центральний продуктовий ринок. На території лісгоспу зафіксована максимальна потужність дози – 0,12 мікрозівертів на годину; на території дитячого садочка – 0,09; на території водоканалу - від 0,06 до 0,12; на ринку – від 0,06 до 0,12.



Отже, радіаційний фон досліджених об’єктів перебуває в межах норми.

За матеріалами http://sstc.com.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ