Ми у Facebook
08.09.2017, 09:17

Якщо ви позичили комусь гроші й не взяли розписку

В газеті "ОГО", у постійній рубриці "Юридична консультація", юрист радить, що робити і як себе поводити, якщо вам не поспішають повернути борг, а ви не хочете скандалу.
У редакцію газети "ОГО" зателефонувала читачка Оксана Г. з Рівного. Вона розповіла про свої хвилювння. “Кума позичила у мене досить велику суму грошей і не поспішає їх віддавати. Ніякої розписки ми не писали. Чи є можливість повернути борг без скандалу, криміналу і не звертаючись до суду? Все-таки я сама винна, що повірила на слово...”

- Із розповіді читачки зрозуміло, що домовляючись з кумою, передаючи гроші, уклали усну угоду, порушивши вимоги ст.208 п.З ЦК України, а саме: не склавши письмову угоду, вказавши права та обов’язки сторін. Важливо було б оформити нотаріальний договір чи взяти розписку. Але наразі можна буде діяти так: спробуйте запитати Вашу куму, як і коли вони зможе повертати Вам гроші, в якій кількості, і домовитися, щоб вона віддавала поступово їх, нехай і невеличкими сумами.

Нехай вона зараз напише розписку, скільки грошей у Вас позичила, і в який строк може їх віддати. Адже ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Надзвичайно тяжко буде дочекатися повернення боргу. Тож, добре, якщо при тому, коли Ви позичали гроші, були свідки.

Але все-таки доведеться звертатися до суду та доводити, що Ви позичали гроші, вказавши в позовній заяві усі обставини цієї позички і за яких обставин, якщо борг погашається, які є цьому є письмові докази. Ви повинні знати, що пояснення свідків не можуть служити доказами про невиконання умов цієї усної угоди, яка не відповідає вимогам закону.


Вікторія ГУСАКОВА, юрист, спеціально для "ОГО".

Опубліковано в газеті "ОГО" №34 від 30 серпня 2017 року.

Якщо у вас є запитання юристу, пишіть на адресу редакції “ОГО” (33028, м. Рівне, вул. Шкільна, 2, тел. (0362) 40-06-07) або e-mail: info@ogo.ua
і ми опублікуємо відповідь у рубриці "ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ" в одному з найближчих випусків тижневика "ОГО" та на нашому порталі OGO.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Що повинні знати літні люди, підписуючи договір дарування та довічного утримання





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ