Ми у Facebook
23.09.2017, 16:42

Що робити, якщо зять не платить аліменти...

У редакцію ОГО звернулася читачка: “Мій зять давно розлучився з моєю дочкою, мають двох неповнолітніх дітей, завжди допомагав, і дочка при розлученні відмовилася від аліментів. А тепер у нього нова сім’я і перестав допомагати, вже три роки. Чи може дочка подати на аліменти зараз і за який період?”
- Ваш зять зобов’язаний сплачувати аліменти на дітей, і це не його бажання чи не бажання, а обов’язок. Його поведінка неправомірна, адже у відповідності до ст. 197 Сімейного кодексу України, підставою для звільнення платника аліментів від сплати заборгованості по аліментах є тяжка хвороба, непред’явлення без поважної причини виконавчого листа до виконання, чи інші обставини, що мають істотне значення. Оскільки цих причин немає, і в суді зять це нічим не підтвердить, у нього немає жодних підстав для звільнення його від сплати заборгованості по аліментам.

Підставою виникнення зобов'язання щодо утримання батьками своїх дітей є походження дітей від цих батьків, засвідчене у встановленому законом порядку. Такий обов'язок батьків існує незалежно від того, чи спроможні вони надавати таке утримання. Тож, якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів (стаття 188 СК України). При чому, може стягувати аліменти за увесь період, що чоловік не сплачував, від дати розлучення, також може накласти пеню на цей період.

Договір дарування та довічного утримання: що повинні знати літні люди

У відповідності до ст. 196 ч.1 Сімейного кодексу України, відповідач повинен сплатити неустойку (пеню) в розмірі одного відсотка від суми заборгованості по аліментам за кожний день прострочення.

Окрім позовної заяви до суду важливо додати копії свідоцтв про народження дітей, копії св-ва про шлюб, або розлучення.

Підставою виникнення зобов'язань батьків щодо утримання повнолітніх дочки, сина є непрацездатність та нужденність (потреба матеріальної допомоги) дочки, сина, а також спроможність батьків надавати таку матеріальну допомогу. Відповідно до ст. 187 Сімейного кодексу України "Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття..."

Як перевести мамину пенсію?

Якщо чоловік не працює, все одно він зобов’язаний сплачувати аліменти, і можна на цьому наполягати, щоб виконавча служба слідкувала, щоб він працевлаштувався на будь-яку роботу та був спроможний сплачувати аліменти.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ