Ми у Facebook
01.11.2017, 07:00

1 - 2 листопада у католиків – поминальні дні

На початку листопада католики особливим чином згадують своїх рідних та близьких, які залишили цей світ, відвідують кладовища і храми та моляться за душі померлих.

1 листопада, у День Усіх Святих, у багатьох країнах світу вшановують пам’ять усіх святих Римо-католицької церкви.

А День спомину всіх померлих вірних, який відзначається 2 листопада, особливим чином свідчить про віру християн в життя після смерті й воскресіння мертвих.

Загальний спомин усіх померлих вірних бере початок ще з VII століття. А з 998 року в монастирях бенедиктинців запровадили день молитви за померлих. Він був наступним після дня вшанування пам’яті всіх католицьких святих. Потім звичай ордену бенедиктинців поширився на північ від французьких Альп. У XIV ст. влаштовували цього дня процесії на кладовища, до чотирьох вівтарів. П’яте молитовне стояння відбувалося вже у храмах. У XV столітті серед іспанських домініканців поширився звичай кожному священикові відправляти цього дня три літургії. Поступово папи римські поширили цей привілей багаторазового відправляння літургії на цілу католицьку церкву.

Папа Римський благословив будівництво нового храму у Рівному

Дні поминання померлих у перші дні листопада мають для римо-католиків особливе значення.

Як пояснює catholic.volyn.ua, кожен християнин у листопаді має виняткову можливість допомогти душам у чистилищі, а саме - отримати для них відпуст. Відпуст звільняє від дочасних кар у чистилищі і допомагає душі осягнути повноту відкуплення.

Для того, щоб отримати відпуст (індульгенцію, тобто відпущення гріхів), 1 листопада (у День Усіх Святих) та 2 листопада (у День спомину всіх померлих вірних) римо-католики відвідують костел чи каплицю і моляться "в інтенції померлих". Упродовж тижня 1 – 8 листопада треба відвідати кладовище і помолитися за померлих (в інші дні – частковий відпуст). У ці дні можна отримати повний відпуст (один на день), який можна пожертвувати за якогось одного померлого. Щоб віруючим католикам отримати відпуст, потрібно виконати обов’зкові умови: висповідатися, прийняти святе причастя, не мати жодної прив’язаності до гріха, навіть до легкого, а також промовити молитву "в інтенціях Святійшого Отця".

Під впливом традиції східного обряду Церква латинського обряду в Україні особливо згадує у своїх молитвах всіх померлих не тільки 2 листопада, а й також у неділю після Пасхи, у так звану Провідну неділю - зазначає risu.org.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Папа Римський дозволив відпускати гріх аборту

До України з візитом завітає Папа Римський





На правах реклами