Ми у Facebook
09.11.2017, 17:19

Новомедіа Форум 2017: як це було

3-4 листопада столичний Nivki-hall приймав понад 350 журналістів і медійників з усіх куточків країни. До них приєдналися 30 спікерів з усіх типів медіа. Все це - Новомедіа Форум, масштабний майданчик для професійної реалізації, місце зборів медійного співтовариства на основі професійних стандартів і цінностей.
День перший

Подію відкрив Руслан Кухарчук, керівник оргкомітету Новомедіа Форуму. Суть інтро-спічу зводилася до головного меседжу події: необхідність реформації засобів масової комунікації. Цю думку підтримав і координатор проекту «Місія в професії» Денис Гореньков. Звертаючись до учасників Форуму, він закликав постаратися повернути «правду в епоху постправди». І хоча «ми всього лише маленькі рибки у великому морі брехні», місія ця, на його погляд, цілком здійсненна. А в завершенні церемонії відкриття була здійснена традиційна молитва, цього разу її виголосив служитель церкви з Мелітополя Володимир Гогунський.

Семеро кращих журналістів отримали нагороди Novomedia Awards

Потім програма розділилася на сесії, які проходили в двох залах паралельно. Блок в головному залі почався з повчальної історії персони форуму Мелісси Гаррісон, керуючого директора The Media Project, яка до цього працювала ведучою NBC News. І поки частина учасників переймалася її розповіддю і знайомилася з особливостями роботи на американському телебаченні, атмосфера телевізійного шоу виникла в іншому залі. Її створив популярний ведучий «Абзацу» на Новому каналі Олександр Джусупов, який проводив майстер-клас «Телебачення руками тінейджерів». Кістяк його захопленої аудиторії склали підлітки з телевізійної студії «33 каналу» з Хмельницького.

Обідня перерва теж не проходила даремно. Для багатьох вона стала гарною можливістю поспілкуватися з друзями, а також завести нові знайомства і ділові контакти. Особливе пожвавлення спостерігалося й біля зони ресепшен. Там проходив продаж нової книги Зої Нікітюк «Жива муха. Вчимося писати просто і нескучно». А до автора постійно стояла черга за автографом.

Novomedia Awards 2017: семеро лауреатів і четверо артистів


Підкріпившись обідом і зробивши вже чимало селфі, учасники Форуму знову розійшлися по залах. У малому залі творець і автор The Rachinsky Report Сергій Рачинський знайомить слухачів з цікавою статистикою в рамках теми «В чиїх руках майбутнє медіа». А голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва говорить про необхідність більшого залучення в процес розвитку суспільного телебачення. Адже саме так можна повернути довіру до ЗМІ, яка була втрачена через маніпуляції, нерозуміння аудиторії і зневажливе до неї ставлення.

Паралельно в основному залі звучать головні заповіді журналіста: люби і поважай себе та героя матеріалу; НЕ маніпулюй; не будь байдужим і цинічним. І головне, ніколи «не нашкодь», тому що слово вбиває не гірше від кулі. Дотримуватися цих та інших журналістських стандартів закликає ведучий «Свободи слова» на ICTV Вадим Карп'як. А також дуже захоплююче і охоче ділиться своїм досвідом публічних інтерв'ю в прямих ефірах. Як якісно до них готуватися. Як вміти ставити «незручні» запитання. Як діяти, коли під час інтерв'ю людина закривається, і як коректно брати інтерв'ю в дітей.
Потім подіум великого залу «окупували» політологи. Йшлося про інформаційну безпеку в умовах агресії. Аналітик Олег Саакян говорив про необхідність самостійно «задавати тренд і формувати дискурс». Тому що «пропаганда розмила грань між своєю жертвою і її співучасником».

Естафету теми впевнено підхопив і політичний оглядач Олексій Арестович. «Світ вже трішечки інший, – переконував він. – Сьогодні співвідношення військових і невійськових факторів, в першу чергу інформаційних, при веденні бойових дій становить 1: 4. І більшість заходів в рамках гібридної війни виглядають як природний інформаційний або життєвий процес». У цьому контексті і було відзначено, що інформаційні диверсії «становлять велику небезпеку», тому що без єдиного пострілу можуть досягти результатів часом не менших, ніж це можна зробити «разовою великою війною». Серед тих, хто слухав Олексія, перебував і військовий журналіст Міністерства оборони, полковник В'ячеслав Петровський. Ця тематична сесія, за його визнанням, була головною причиною його участі у Форумі, куди, до речі, він прибув прямо з зони АТО.

Дуже насиченою вийшла й паралельна сесія. Ірина Соломко, керівник комунікаційного напрямку РПР, розкривала рейтинги українських медіа ресурсів. А також розповідала про те, як реалізувати принцип «четвертої влади», і про інструменти ЗМІ, якими можна залучити аудиторію.



А далі відбувалося щось зовсім нетипове. Слова журналістки новин на телеканалі СТБ Ірини Заславець поставили на мокре місце очі більшої половини залу. Це була дійсно соціальна журналістика в дії. «Сім років тому мені сказали: “Іра, у тебе рак”. Але я вижила, і тепер допомагаю голосу звичайної людини, яка потрапила в таку ж ситуацію, звучати голосно», – проникливо розповідала Ірина. І стала для багатьох справжньою фавориткою дня.

Потім до аудиторії знову підключилася Мелісса Гаррісон, повідавши про конфлікт Трампа з американською медіаспільнотою. Міжнародний оглядач Андрій Бузаров розповів про висвітлення ситуації на Близькому Сході.



А поверхом вище в цей час «запалювали» ютубери. Творець каналу «Крізь» Роман Олещук, директор івент-департаменту AIR Віктор Афонін, керівник AIRMusic Андрій Куртов. Усі спікери – справжні «кити» YouTube-влогінга. Вони захоплююче ділилися всілякими «фішками» створення успішного проекту.

Ну, а десертом першого дня стали лайфхаки для пишучої братії. Трохи втомлена, але заінтригована аудиторія вирушила на лекцію до головного редактора ВД «ОГО» Віталія Голубєва. І почула, що працювати потрібно тільки в будні, і тільки з 8:00 до 18:00, присвячуючи решту днів родині й особистому розвитку.

День другий

Другий день Новомедіа Форуму не втрачав свого темпу. Почався ранок з Яни Кучеренко, яка організовувала візит Ніка Вуйчича до України. До неї підключився й бренд-стратег Дмитро Ларін з меседжем про візуальний імідж як інструменті комунікацій.

А на паралельному потоці говорили про запуск і розвиток інформаційного інтернет-видання. Список ідей і перелік правил, як не програти «війну» соціальним медіа й заробити на інформаційних сайтах, озвучив шеф-редактор «Оглядача» Орест Сохар.



Далі було ще багато цікавинок. Спецкор «Інтера» Інна Білецька захоплено розповідала про регіональну журналістику. Дмитро Литвиненко з СТБ – як зробити з простого новинного сюжету блокбастер. Тетяна Полоник, засновник LaBoussole, – як писати про подорожі. Але особливо хочеться виділити спортивний блок. Завдяки Славі Варді з NewsOne цей блок запам'ятався особливо.

Справа в тому, що Слава вирішив постати перед публікою в інтригуючій шапці й злегка драматичному образі поета. І став говорити не про спорт конкретно, якщо не брати до уваги закликів ним все-таки займатися, а про філософію, так би мовити, в цілому. І публіка це оцінила. Та й як не оцінити, якщо людина – майстер витонченого слова.

Після обіду всі учасники Новомедіа Форуму зібралися в головному залі. Переможці лотереї отримали свої подарунки. Після чого, нарешті, на сцені з'явилася легенда ... Журналіст і радіоведучий BBC в Лондоні. «Перший радянський діджей» і кавалер ордена Британської імперії. Музикант, чарівний спікер, професіонал вищого класу. Титули та епітети цієї людини можна було б ще продовжувати, але сам про себе він говорить більш скромно: просто СЄВА НОВГОРОДЦЕВ.

Його виступ можна цілком розібрати на цитати. Чого вартий один лише «Гугль», який «запряг всіх нас у свого воза»! Ну й приголомшлива історія життя, звичайно. Він вважає свою кар'єру на BBC дивом. Розповідає про своє хрещення в Римі й Божественне провидіння в Лондоні. Про роботу «під ангелами» й отримання ордена Британської імперії з рук самої королеви. Ця історія, до речі, гідна більшої деталізації. Всеволод Борисович просякнув її, як, втім, і все інше, своїм особливим, доброзичливим гумором. Мовляв, серед англійської інтелігенції вища доблесть — відмовитися від цієї нагороди: «Але я ж не настільки розвинений в душевному відношенні. Тому і взяв, але не особисто собі, а всім, з ким ми разом робимо справу».




А коли президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук поставив запитання: «Як Ви живете з тим, що молоде покоління вже не відчуває трепетних почуттів при звучанні Вашого імені?», у відповідь Сєва явив блиск самоіронії і прочитав рядки Ігоря Губермана:

Когда врагов утешат слухом,
Что я закопан в тесном склепе,
То, кто поверит ста старухам,
Что я бывал великолепен?

Додав яскравих фарб до Новомедіа Форуму не менш харизматичний телеведучий Матвій Ганапольський. Ну, і в фіналі – традиційна церемонія нагородження журналістів Novomedia Awards. Ведучі Едуард Гльоза і Ольга Нємцева. Дев'ять журналістів, сім редакцій, три номінації. Переможець «Голос країни 4» Ігор Грохоцкій і фіналістка «Голосу країни 7» Віра Кекелія виконали свої хіти. Але й тут взяв участь Сєва Новгородцев – виконавши композицію на флейті й пісню під гітару.




Новомедіа Форум проходить щорічно на початку листопада, починаючи з 2011 року. Більше деталей про подію – на сайті http://novomediaforum.org.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами