Борімося за правду та свободу до кінця!

13.11.2017

Коли потрібно красти нахабно історію народу? Привласнити собі найвидатніших діячів, які розбудовували первісно історію України? Тримати історію народу як маріонетку і змінювати її на свій лад та смак? Лише тоді, коли страшно. Лише тоді, коли хочеш знищити народ і не залишити жодного сліду…

Нещодавно я відкрила для себе один з найзагадковіших жанрів у літературі-роман-антиутопія. Почала одразу з Орвелла, бо давно чула про книгу «1984». Читала з таким запоєм, що навіть не помічала дзвінків та нумерацію сторінок. Як деталізовано Орвелл зобразив ту хворобу ХХ століття-партійну систему (зокрема, комуністичну партію Радянського Союзу). Своєрідна «гра у відгадай за підказками», бо в книзі жодного разу автор не написав про Радянський Союз, проте ще у 50-х роках минулого століття він бачив систему, що фальсифікує факти, «володіє» правом змінювати історію та події, проникає у свідомість людини і залишає там темряву та порожнечу. І я щаслива, що народилась в той час, коли Радянський Союз став лише примарою з минулого, але водночас прикро, що та система тепер є синдромом наших родин. Синдром для бабусь, у яких були вкрадені найкращі роки життя, для сімей, яких ховали у концтаборах на довгі холодні роки…

Час показав нам, як мало ми знаємо про своє коріння. І як мало ми вивчаємо власну історію. Гіркий досвід українських істориків та археологів під час пошуків артефактів, які впродовж минулого століття масово вивозили археологи з Росії, довів, що українцям нав’язували чужу модель історії та держави,не нашу. Привласнивши найвидатніших князів Київської Русі, російські дослідники глибоко переконані в тому, що наш шлях — їхня історія. Це величезна втрата і гіркий біль для українців, які загубили себе в нетрях нав’язаної і фальсифікованої хронології. Механізм запущений вже дуже давно і тепер варто лише здогадуватись, скільки ми втратили і яка насправді наша історія.

Проект «Україна. Повернення власної історії» спільними зусиллями з науковцями та істориками розвіяв міф про Івана Мазепу, який не одне століття проникав у канву нашої історії. Криміналісти, використовуючи сучасні технології, відтворили портрет Ярослава Мудрого та його дружини. Ось сила українського духу та нашої землі, яка допомагає у будь-якій точці планети задля відновлення справедливості.

Це лише ті клаптики у безмірному полотнищі історії, але водночас це наша ідентифікація та історична правда. І ніхто у світі не має права у нас її забирати, створюючи коридор мислення спільної історії та спільного походження. Ми воістину ніколи не були частиною інших держав, бо примус і масове насадження політики та культури інших країн не зламали нашу віру в ту соборну Україну. Ми самостійна країна, і як тільки ми посіємо зерно єдності та спільного буття в нашій свідомості — ми станемо незалежними не на папері, а в серцях. Борімося за правду та свободу до кінця, бо ж лише тоді кінець стане новим початком — українським.
Марія ПАВЛОВИЧ, випускниця Школи універсального журналіста, студентка СНУ ім. Лесі Українки

переглядів: 6 069

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *