Ми у Facebook
01.12.2017, 10:40

Календар харчування на кожен день Різдвяного посту 2017-2018

Головна ідея 40-денного Різдвяного посту (Пилипівки) - у поєднанні фізичного посту з духовним. Правила помірності, запропоновані православною церквою в Різдвяний піст, не такі суворі, як у Великий піст.
Що можна їсти у Різдвяний піст з 28 листопада по 19 грудня 2017 року:

Понеділок, 11, 18 грудня: гаряча їжа рослинного походження, але без олії.
Вівторок, четвер, субота, неділя: дозволяється олія в невеликих кількостях, в суботу-неділю ще й риба.
Середа і п'ятниця, 1, 6, 8, 13, 15, 20 грудня: сухоїдіння.

Увага! У понеділок, 4 грудня, свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. У цей день дозволяється риба і трохи червоного вина.

У вівторок, 19 грудня, у день святителя Миколи Чудотворця, дозволяється риба.

Що можна їсти у Різдвяний піст з 20 грудня 2017 по 1 січня 2018 року:

Понеділок, 25 грудня: їжа рослинного походження, але без олії.
Вівторок і четвер, 21, 26, 28 грудня: рослинна їжа з олією.
Середа і п'ятниця, 22, 27, 29 грудня: сухоїдіння
Субота, 23, 30 грудня: гаряча їжа рослинного походження з олією, риба.

1 січня після Нового року дозволяється випити трохи червоного вина.


Що можна їсти у Різдвяний піст з 2 по 5 січня 2018 року:

Піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу й неділю риба не благословляється.

Понеділок і середа: сухоїдіння.
Вівторок і четвер: їжа рослинного походження, але без олії.

6 січня – Різдвяний Святвечір. У переддень Різдва потрібно дотримуватися особливо суворого посту. До першої зірки прийнято відмовлятися від їжі, а ввечері розговляються сочивом (коливом, кутею) – кашею з вареної крупи (зазвичай пшеничної) з різними добавками.





На правах реклами