Ми у Facebook
03.12.2017, 15:36

Острозька академія розширила географію своєї наукової співпраці

Нещодавно умову про співпрацю підписали із ще одним іноземним навчальним закладом.
Делегація гуманітарного факультету Національного університету «Острозька академія» вирушила до Туреччини, де відвідали Університет Ататюрка в Ерзурумі задля підписання договору про співпрацю із теологічним факультетом. У склад делегації увійшли: Дмитро Шевчук, декан гуманітарного факультету; Максим Карповець, заступний декана з наукової роботи; Надія Стоколос, завідувачка кафедри релігієзнавства і теології; Світлана Филипчук, доцент кафедри релігієзнавства і теології; Микита Барковський, науковий секретар Центру ісламознавчих досліджень НаУОА.



Університет Ататюрка в Ерзурумі – це один із найбільших університетів Туреччини. Факультет теології заснували ще в 1971 році. Його метою є вивчення та викладання основ ісламської теології, філософії та культури, а також розробка методики навчання релігійної культури та етики. Під час візиту викладачів Острозької академії відбулися зустрічі із ректором Університету Ататюрка, керівництвом теологічного факультету, завідувачами кафедр. Відбувся спільний науковий семінар, на якому обговорювалися теологічні проблеми сучасності.

Підписаний між двома факультетами договір передбачає можливість обміну студентами, проведення спільних наукових досліджень, підготовку та реалізацію освітніх програм, обмін досвідом в навчальній та науковій діяльності.

- Гуманітарний факультет надзвичайно зацікавлений налагодженням співпраці із закордонними університетами. Одне із стратегічних завдань, які перед собою ставимо, – дати нашим студентам можливість пізнати освітні традиції та сучасні освітні “ландшафти” наших сусідів. Саме тому Туреччина знаходиться в полі нашого зацікавлення. Співпрацю із науковими та освітніми інституціями цієї країни ми налагоджуємо разом із Центром ісламознавчих дослілжень НаУОА. Факультет дуже вдячний за підтримку з боку наукових співробітників Центру. Хочу зазначити, що підписаний в Ерзурумі договір – це дуже важливий перший крок у співпраці з Університетом Ататюрка. Тепер його потрібно наповнювати реальними діями. Попередні домовленості уже є, а тому я сподіваюся, що уже незабаром наші студенти філософи, релігієзнавці та культурологи відвідають Університет Ататюрка в рамках обмінної програми, познайомляться з релігійними традиціями, освітньою системою та культурою Туреччини. Заплановано також візит турецьких науковців до Острозької академії та проведення спільного наукового симпозіуму, - розповідає декан гуманітарного факультету Дмитро Шевчук.

Завдяки співпраці між гуманітарним факультетом НаУОА та факультетом теології Університету Ататюрка в Ерзурумі відбуватимуться різноманітні наукові заходи – конференції, семінари, симпозіуми. Зокрема, уже на весну 2018 року заплановано спільний міжнародний симпозіум «Релігія в сучасному світі: позитивна взаємодія ісламу та християнства».



- Важливим компонентом нашої угоди є розвиток науки завдяки різним формам взаємодії, починаючи від спільних публікацій та закінчуючи читанням лекцій. Туреччина має унікальний освітній досвід, що обумовлений специфічним географічним, культурним і релігійним контекстом. Відповідно, науковий розвиток передбачає також презентацію нових тем і сюжетів один одному, що пов’язані із різними предметними зацікавленнями. Однак основне те, що ми зможемо об’єднатися для вдосконалення наших наукових і освітніх проектів, враховуючи найбільш актуальні виклики сучасного світу, - підкреслює заступник декана з наукової роботи Максим Карповець.

Разом з тим, налагодження співпраці із турецьким університетом має значення не лише для гуманітарного факультету, але й для розвитку Центру ісламознавчих досліджень Національного університету «Острозька академія».

- Поїздка в Ерзурумський університет, на мій погляд, була дуже вдалою не тільки для власного розвитку, але й для розвитку Острозької академії і Центру ісламознавчих досліджень. Підписання договору про співпрацю між університетами, дає великі можливості і перспективи для викладачів і студентів, які цікавляться теологією, історією, філософією, культурою та естетикою ісламу. Для нашого наукового центра – це є хорошою можливістю обмінюватися і ділитися науковими працями і дослідженнями. В перспективі планується видання спільних монографій та здійснення перекладів наукових праць. Сподіваюсь дана співпраця матиме важливий результат для розвитку обох університетів і не залишиться лише на папері, а й буде реалізовуватися в житті науковців і студентів обох університетів, - підкреслює Микита Барковський, науковий секретар Центру ісламознавчих досліджень НаУОА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Острозька академія співпрацюватиме із Державним східноєвропейським університетом у Перемишлі


Острозька академія увійшла до десятки найкращих університетів України


Острозька академія — у рейтингу найкращих університетів Європи і Центральної Азії

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами