Ми у Facebook
07.12.2019, 09:05

7 грудня - великомучениці Катерини

У цей день дівчата моляться про вдале заміжжя та щасливу жіночу долю.
Свята великомучениця Катерина була дочкою правителя Олександрії Єгипетської. Катерина була наділена рідкісною красою та надзвичайним розумом. Вона вільно володіла іноземними мовами, досконало знала твори багатьох язичницьких письменників і філософів, відомих лікарів. Вона оголосила, що погодиться вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі і мудрості.

Які свята відзначаємо у грудні: від Катерини до Ганни

Один святий старець сказав Катерині, що він знає юнака, котрий перевершує її в усьому, і вручив їй ікону Божої Матері з Богонемовлятом Ісусом на руках. І Катерина, відчувши заклик Господній, вже в глибокому, правдивому смиренні й покорі волі Божій, обрала шлях наслідування Господа, і відтепер її надихала одна мета: жити для Ісуса Христа. Свята Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Пречисту Діву Марію, яка просила Свого Сина подивитися на Катерину на колінах, але Немовля тоді відвернув Своє лице.

Коли старець навчив святу таємниць християнської віри і здійснив над нею таїнство хрещення, їй знову було видіння Пресвятої Богородиці з Немовлям. Тепер Господь Ісус ласкаво дивився на неї і дав їй перстень, таким чином заручивши її із Собою.

У той час в Олександрії було пишне язичницьке свято. Свята Катерина безбоязно пішла до головного жерця - імператора Максиміана, сповідала свою віру і мудро викрила омани язичників. Краса дівчини полонила правителя. Максиміан спробував спокусити святу Катерину багатством і славою. Отримавши гнівну відмову, імператор піддав святу жорстоким мукам, а потім кинув у темницю. Наступного дня мученицю знову привели на судилище. Під загрозою колесування їй запропонували принести жертву богам, але Ангел розтрощив знаряддя страти. Свята Катерина твердо визнала вірність своєму Небесному Нареченому - Христу і з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката.

Що означає ім'я Катерина

Мощі святої Катерини були перенесені Ангелами до Синайської гори. У VI столітті за одкровенням були знайдені глава і ліва рука святої мучениці і з почестями перенесені в новостворений храм Синайського монастиря, побудованого імператором Іустініаном.

Святу Катерину шанують і на Сході, і на Заході. У західній традиції вона вважається Небесною покровителькою навчання, в східній - Господньою захисницею під час вагітності та пологів. У наших краях здавна існує традиція. Напередодні свята дівчата - за заступництвом святої Катерини - постили і молилися, просячи Бога та святу великомученицю про вдале заміжжя.

За матеріалами kyrios.org.ua





На правах реклами