Ми у Facebook
22.12.2017, 08:42

Стати мамою. Три кроки до здійснення мрії

За статистикою в Україні неплідна кожна п’ята пара. І кількість людей із такою проблемою зростає з кожним роком. На це впливають соціальні, екологічні, генетичні та інші чинники.
Як вирішити проблему непліддя і здійснити заповітну мрію – стати батьками, розповідає лікар гінеколог-репродуктолог медичного центру «Клініка професора С. Хміля» Ірина КУЛИК.

КРОК 1. ПОВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ


Непліддя – це мультифакторна проблема, й у 45% випадках її причиною є порушення з боку жіночої статевої системи, у 40% випадків – порушення у статевій сфері чоловіків, у 15% випадків – це порушення репродуктивного здоров’я сімейної пари.

Для того, щоб точно встановити причину непліддя, потрібне повне обстеження подружжя у спеціалізованому медичному закладі. Жінці необхідно здати комплекс аналізів, у які входять: визначення рівня гормонів репродуктивної панелі, мазок на мікрофлору, цитологічне дослідження шийки матки, цифрова кольпоскопія, УЗД органів малого тазу, аналіз крові на TORCH-інфекції тощо. При необхідності жінці призначають діагностику прохідності маткових труб та гістероскопію. Гістероскопія дозволяє оглянути стан стінок порожнини матки та, якщо є патологічні утвори, видалити їх.

Чоловікам також призначають комплекс обстежень: спермограму, аналіз крові на TORCH-інфекції, УЗД простати, бактерійний посів секрету простати. Спермограма необхідна для визначення концентрації, рухливості і форми сперматозоїдів. З метою глибшої діагностики чоловічого фактору непліддя може бути призначена ДНК-фрагментація сперматозоїдів, каріотипування.

Обидва партнери, окрім переліченого, повинні здати аналізи крові на вірусний гепатит В, С, аналіз крові на ВІЛ-інфекцію, сифіліс.

КРОК 2 . ВИБІР МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ


Лікування непліддя навіть для сучасної медицини – завдання досить складне, оскільки дуже часто воно не є результатом дії якогось одного чинника, а багатьох. Вибір методу лікування залежить від причини та тривалості безпліддя, віку пари. Терапія вимагає від пацієнток терпіння і позитивного настрою.

Лікування повинен проводити лікар лише після ретельного обстеження й виявлення точної причини захворювання. Методи терапії поділяються на консервативні (тобто безопераційні) та хірургічні. Хірургічне лікування необхідне, якщо потрібно видалити доброякісні новоутвори статевих органів (наприклад, міому, кісту); для відновлення нормальної прохідності маткових труб; для виправлення наявних вроджених аномалій тіла матки або піхви.
Консервативне лікування полягає у стимуляції овуляції у жінки при ановуляторному менструальному циклі чи застосуванні внутрішньоматкової інсемінації.

Перевагами методу внутрішньоматкової інсемінації (ВМІ) є простота, наближеність до природного способу запліднення та використання мінімуму препаратів. Необхідною умовою для проведення внутрішньоматкової інсемінації є анатомічна прохідність та функціональна здатність хоча б однієї маткової труби.

КРОК 3. НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ


Кожній жінці, котра бажає стати мамою, необхідно пам’ятати, що навіть при відсутності позитивного ефекту від проведеної консервативної терапії, є шанс отримати бажану вагітність за допомогою нових методик екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Процедура ЕКЗ добре відпрацьована медиками всього світу. Вона складається з декількох етапів: стимуляція овуляції у жінки, контроль дозрівання фолікулів, забір яйцеклітин і сперми, запліднення в лабораторних умовах, спостереження за ростом ембріонів, перенос найбільш якісних ембріонів у матку в кількості не більше трьох.

Збільшити ефективність програми ЗІВ можна за допомогою таких методів: ICSI, IMSI, PICSI, та PGD.

Процедура ІКСІ (ICSI - Intra Cytoplasmic Sperm Injection) проводиться під мікроскопом. Це безпосереднє введення нерухомого сперматозоїда чоловіка в зрілу яйцеклітину жінки при цьому ембріолог бачить сперматозоїд, збільшений у 200–400 разів та оцінює його будову.

ІМСІ (IMSI - Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) — це допоміжний метод відбору сперматозоїдів для ІКСІ. При ІМСІ сперматозоїд збільшують у 6600 разів. Це дозволяє оцінити найдрібніші відхилення у структурі чоловічих статевих клітин.

PICSI (Petri Dish ICSI,чашка Петрі для ІКСІ) — це один з методів ЕКЗ, що є модифікованою версією ІКСІ. Суть методу полягає в тому, що при відборі найбільш придатних сперматозоїдів для запліднення ембріолог здійснює їхню перевірку на зрілість. При цьому чашки, що використовують для процедури, покрита тонким шаром гіалуронової кислоти. Сперматозоїди поміщають у дану чашку і ті, котрі зв’язались з гіалуроновою кислотою, є фізіологічно нормальними.

PGD (Передімплантаційна генетична діагностика) проводиться для ембріонів, які були створені за допомогою програм запліднення in vitro. Процедуру проводять. Щоб визначити хромосомні порушення у ембріона та знизити ризик переривання та завмирання вагітності. Якщо у жінки не виробляються свої яйцеклітини або є певні захворювання, що впливають на їхнє вироблення, при ЕКЗ використовують донорські яйцеклітини. При цьому жінка виношує дитину самостійно.

У випадку азооспермії (відсутності сперматозоїдів в еякуляті) для чоловіків рекомендується метод TESE (тестикулярна екстракція сперматозоїда). В ході даного оперативного втручання отримують мікроскопічний шматочок тканини, що містить сперматозоїди, які потім використовують для ІКСІ.

Загалом існує маса способів лікування непліддя. Новітні наукові розробки дозволяють подолати цю проблему, дарують надію і щастя стати батьками!

Лікарі-репродуктологи МЦ «Клініка професора С. Хміля» допоможуть здолати неплідній парі усі перешкоди на шляху до зачаття, використовуючи досягнення сучасної медицини. Фахівці клініки володіють усіма методами діагностики та лікування. Нам довіряють найдорожче в житті — втілення мрії про дитину. Ми даємо найміцніші підстави для такої впевненості. Наші пацієнти впевнені, що їм будуть призначені тільки ті ліки та процедури, які справді потрібні та ефективні у їхньому випадку.

Клініка має все необхідне для того, щоб досягти омріяної вагітності, а в результаті — сповна відчути радість батьківства.



46008, м. Тернопіль
вул. Шептицького, 1Б
+38 (067) 580 0 580
+38 (0352) 43 12 07

www.khmilclinic.com.ua






На правах реклами